Så här fin kan utsikten från Skeppsholmen vara en tisdagkväll i augusti, fotograferad med en simpel mobilkamera. Jag hade cyklat från jobbet för att se en replika av en gammal hjulångare som låg förtöjd vid Vasavarvet på Djurgårn. Det slutade med en fantastiskt fin tur runt Stockholms kajer och alla dess gamla skutor och skepp. Bland den, så klart, af Chapman, ståtligast av dem alla.
BLOGGEN HAR FLYTTAT
tisdag 30 augusti 2011
STOCKHOLM: Cykeltur en tisdagkväll
Så här fin kan utsikten från Skeppsholmen vara en tisdagkväll i augusti, fotograferad med en simpel mobilkamera. Jag hade cyklat från jobbet för att se en replika av en gammal hjulångare som låg förtöjd vid Vasavarvet på Djurgårn. Det slutade med en fantastiskt fin tur runt Stockholms kajer och alla dess gamla skutor och skepp. Bland den, så klart, af Chapman, ståtligast av dem alla.
LIVSKVALITET: Leva bra? Flytta till Melbourne
söndag 28 augusti 2011
USA: Ovädret Irene
New York klarar stormen
Strandad segelbåt i Norfolk, Virginia. |
New York Times "Storm Tracker" |
Ute på Atlanten satte ett flertal kryssningsfartyg full maskin under veckan för att nå en hamn innan orkanen Irene slog till, rapporterade USA Today. Tidigare i veckan drog Irene, då en orkan kategori 3, fram över Bahamas.
TV: Här orsakar Irene översvämning
Gator under vatten i Virginia
På torsdagsmorgonen ven vinden in över norra Bahamas i den då halvstarka orkanen, med kategori 3 på den 5-gradiga skalan. Risken var att Irene sedan skulle hämta ny kraft över Atlanten, men den kraftansamlingen tycks ha uteblivit. Enligt New York Times hade Irene styrka 1 inför attacken på New York City de tätbebyggda områdena i norr. Det är samtidigt mycket ovanligt att en stor orkan når så långt norrut som New York.
Förberedelserna inför stormen pågick under slutet av veckan i östra USA, bland annat ställde Amtrak in tågavgångar för fredag, lördag och söndag söder om Washington DC. Alla flyg är idag, söndag, stoppade till New York. Bland annat ställde SAS in flighter från Arlanda.
Avblåsta tak och andra skador rapporteras längs orkanens väg, enligt Wall Street Journal:
Roofs were torn off homes and trees littered the streets on the small island of Mayaguana, about halfway between South Florida and Puerto Rico, said Capt. Stephen Russell, director of the Bahamas National Emergency Management Agency. Major damage to buildings also was reported on the nearby islands of Acklins and Crooked, the agency said.
lördag 27 augusti 2011
BAD: Eftermiddag i skärgårn
Nu åter till hemmahamnen.
onsdag 24 augusti 2011
LIBYEN: Jakten på diktatorn
GADAFFI HÅLLER EMOT: STRIDER MITT I TRIPOLI
Var finns överste Muammar Gadaffi? Han har hörts, via radio, men inte setts till på lång tid, och särskilt inte sedan rebellstyrkorna under söndagen penetrerade hans dittills starkaste fäste, huvudstaden Tripoli. Där rasade under onsdagen hårda strider och bland andra brittiska BBC:s reporter och fotograf i Tripoli hamnade mitt i eldstriden inne i Gadaffis högkvarter Bab al-Aziziya, vilket det här webb-tv-inslaget visar.
Ett annat mycket dramatiskt tv-inslag visar inbrytningen i Bab al-Aziziya – en stormning inte alla i rebellgruppen överlever.
TV: Rebellerna stormar Gadaffis fort
Hit misstänks Gadaffis tunnlar leda: presshotellet Rixos, hamnen och flygplatsen. Foto: Sky News |
Satellitbilden nedan till höger visar Bab al-Aziziya i centrala Tripoli, där Gadaffis palats, högkvarter och även de tält där han brukade ta emot utländska dignitärer finns. Förstoringen till vänster visar tälten (länk till kartan här).
De journalister som hållits på hotell Rixos av Gadaffi-lojalister i Tripoli i fem dygn släpptes idag sedan de insett att större delen av resten av stan fallit till lojalisterna. Journalisterna anklagades bland annat för att vara Nato-spioner och fick inte lämna hotellbyggnaden.
TV: Journalisterna släpps fria
- FÖLJ DRAMATIKEN: Alla nyheter om jakten på Gadaffi (Google News)
tisdag 23 augusti 2011
USA: Skalv längs östkusten
Amerikanska medier rapporterar om en jordbävning i styrka 5,9 på Richterskalan som skakade stora delar av Atlantkusten på tisdagskvällen svensk tid. Epicentrum bestämdes till de centrala delarna av delstaten Virginia på ostkusten (se kartan), men skalvet kändes i såväl Carolinas-delstaterna som så långt norrut som Kanada.
Byggnader skakade och en video (nedan) visar Vita Huset, samtidigt som kameran börjar vibrera under det 45 sekunder långa skalvet. Några svårare skador har inte rapporterats, enligt Citizen's Voice.
Experter varnar för efterskalv som kan komma och gå i flera månader. Regionen är inte en aktiv jordbävningszon, till skillnad från västkusten, däremot har den varit det för länge sedan. Spänningar och sprickor kan finnas kvar i marken som förklarar skalvet, skriver USA Today.
Enligt US Geological Survey, USGS, var inte skalvet väntat. Jordbävningen är en anledning till oro eftersom infrastrukturen på östkusten inte är anpassad för att klara svårare jordskalv, säger David Oppenheimer vid USGS.
- Google News: Alla nyheter om skalvet
måndag 22 augusti 2011
LIBYEN: AP-reportern reste med rebellerna in i Tripoli
Historia har skrivits senaste dygnet när överste Muammar Gaddafis regim sedan 1969 till synes imploderat. Rebellstyrkor, rapporterades det på söndagen, mötte inget eller lite motstånd när de körde in mot Tripolis centrum och Gröna Torget, som raskt döptes om till Martyrtorget. På måndagen rapporterades bland annat en av hans söner ha gripits. Tribunalen i Haag har utfärdat en arresteringsorder för Gaddafi själv.
Det tycks nu utom tvivel att Gaddafi ska kunna återta makten. Var diktatorn själv befinner sig är dock högst oklart. Hela måndagen florerade rykten.
En reporter från Associated Press, AP, som reste med rebellerna in i den libyska huvudstaden rapporterar om festscener men också om utmattning hos rebellerna efter ett halvårs strider:
The mass of cars was like a rolling celebration, with rebels chanting, singing and firing their guns in the air. The caravan met little resistance for huge stretches of road, pulling through towns whose names we had only seen on maps because they had until that day remained in Gadhafi's grip.Nu återstår dock det riktigt mödosamma arbetet med att restaurera Libyen till en fungerande demokratisk stat, sätta fart på ekonomin och få de inbördes oense grupper som alla gör anspråk på att forma framtidens Libyen att dra jämnt.
Överste Gaddafi. |
Oljepriset sjönk på måndagen till följd av nyheterna om regimens kollaps, men det är svårt att bedöma hur pass långvarigt eller stort prisfallet blir. Landets oljeproduktion kan pressa priset när den kommer igång, men det kan ta över ett år eller mera att nå produktionsnivåerna från före upproret och Natos flyganfall, rapporterar MSNBC.
I en analys från Reuters konstateras att Gaddafis fall ökar fokus och press högst väsentligt på de övriga upproren inom arabvärlden, framför allt den pågående och mycket blodiga kampen i Syrien, där president Bashar al-Assad ännu håller emot. Till problemen där hör – liksom i Libyen – att oppositionen är inbördes splittrad, kommenterar en person till Reuters:
The anti-Assad movement is fragmented. "Despite everything that is happening, the opposition remains stuck over little issues like personal issues between its leaders"
- ÖVERSTE GADDAFI – SÅDAN ÄR HAN (SvD.se)
- KAMPEN OM LIBYEN: Fler nyheter här (Google News)
- NYHETSFOTO: Här firar de segern över Gaddafi (AP)
KARTA: Martyrernas Torg, Tripoli
Visa större karta
söndag 21 augusti 2011
LIBYEN: Gadaffis vaktstyrka ger upp
SAS: Nätbedragare i farten
Flygbolaget SAS varnar på söndagen för falska emejl som skickats till SAS-kunder där de ombeds gå in på en sajt och lämna sina inloggningsuppgifter för att bekräfta en flygbokning. SAS uppmanar alla såm får mejlet att byta lösenord, skriver bolaget i ett eget mejl.
fredag 19 augusti 2011
BÖRSKAOSET: Paniken på marknaden fortsätter
OMX30-index på fredagen. Källa: Bloomberg |
PÅ VÄRLDENS MARKNADER
UPPDATERAD 17.30. De extremt skakiga börserna fortsatte på fredagen efter torsdagens ras i Stockholm på -6,2 procent som var var det största sedan finanskrisen hösten 2008. Strax före stängning i Stockholm hade börsen återhämtat det mesta av morgonens fall på runt –4 procent. Därefter övergick handeln i ett svajigt rally fram till strax före lunch, då kurserna åter dök. Börsen fick sedan stöttning av USA-börserna som föll mindre än väntat eller till och med öppnade på plus. Press från Asienbörserna som också fallit tungt under natten till fredagen adderade till trycket nedåt.
OMXS-index. Från SvD Näringsliv. |
Nedskrivna tillväxtsiffror, där bland annat en bank nu sänker prognosen från 2,5 till 1 procent, bidrog starkt till veckans stökiga handel på torsdagen och fredagen.
Till nervositeten bidrar också att politikerna både i USA och Europa för tillfället tycks oförmögna att fatta de tuffa beslut som krävs för att få bukt med de tunga skuldbergen och budgetöverskotten på båda sidor Atlanten.
Men de lågt pressade kurserna från torsdagens stängning kunde dock inte stoppa en jakt på aktiefynd under fredagens handel. Nyhetsbyrån Direkt kommenterade på aktiemarknaden så här strax före stängning i Stockholm:
tisdag 16 augusti 2011
VÄRLDSEKONOMIN: Vad har hänt?
Flera negativa signaler om den svenska ekonomin kom idag, där allt mer tyder på att Sverige riskerar dras med nedåt av de omfattande skuldproblemen i USA och Europa. Konjunkturinstitutet skrev ned prognosen för den svenska ekonomin och regeringen tog tillbaka vallöftet om ett femte jobbskatteavdrag, med motiveringen att landet behöver stärka sin buffert inför en orolig höst.
Stockholmsbörsen tre senaste månaderna. |
I det läget gick Riksbankens chef Stefan Ingves ut på tisdagen och kommenterade att ingenting dramatiskt egentligen hänt i världsekonomin under sommaren. Ett uttalande som väckte rejäl förvåning. I den här krönikan på SvD.se förklarar jag, eller försöker i varje fall, vad Ingves egentligen menar.
söndag 14 augusti 2011
FOTOEXTRA: Idyllen Bullerö
Sommarsemesterns sista helg kom jag dit: Bullerö, Bruno Liljefors forna paradisö, med betande får, vild natur, sagolika vikar och 16-gradigt badvatten. Här är bilderna.
lördag 13 augusti 2011
BULLERÖ: Sista helgen före vardagen
Det är sant som jag läst att Bullerö är en av mellersta Stockholms skärgårds absoluta pärlor. Jag är mycket glad att jag åkte hit. En serie stigar tar besökaren över mer eller mindre hela den vildvuxna och kuperade ön, inklusive drömska lövsalar, karga klippor och förstås den pitoreska hamnviken med "byn", vilken består av fyra hus varav två är vandrarhem, ett är en öppen vilostuga för utslitna resenärer och ett disponeras av tillsyningsmannen. På ön strövar vilda och hyfsat tama får som går runt och bräker och som man kan klappa. Vägar saknas.
Just nu lyser fullmånen över viken. Jag har grillat korv, idag igen, läst, badat, promenerat och oljat trädetaljer på båten. Imorgon - är det söndag då verkligen? - bär det av inåt Ingarö igen, för den här semesterns sista båtresa. Deprimerande. Måtte det bli många till. Detta, gott folk, är att leva.
fredag 12 augusti 2011
SISTA SEMESTERHELGEN: Bullerö
tisdag 9 augusti 2011
SKULDKRISEN: Relationen USA-Kina under press
av den allt värre skuldkrisen
Även tisdagens handel på världens börser präglades av stora rörelser upp och ned, ett tecken på total brist på förtroende hos finansmarknaderna för politikernas förmåga att hantera de stora skuldbergen hos en rad länder i Europa, men också i USA. Just USA:s situation sätter relationen USA-Kina i fokus. En Resande Reporters Äventyr reder ut läget.
Kina håller 3 200 miljarder dollar i amerikansk statsskuld, en stor del av det i statspapper. Det gör Kina till USA:s största långivare.
Snabbt kom kommentarerna från Peking om att USA, kongressen, republikaner, demokrater och president Barack Obama snabbt måste se till att komma över sin låsning kring hur landets statsskuld ska minska långsiktigt och hur ekonomin ska komma på fötter.
Dow Jones Industrial Average, 3 augusti–9 augusti. |
Till exempel finns det som bekant flera europeiska ekonomier som är i stort behov av investeringar. Flera av de europeiska länderna har kontaktat Peking för att be om investeringar i sina statspapper. Kina har hittills köpt en del grekiska papper. En tidigare politisk talesperson i Peking, Cheng Siwei, sa till Reuters på måndagen att han dock inte förväntade sig några stora kinesiska investeringar i eurozonen. Hur mycket Kina investerat i eurozonen är inte känt, men analytiker har beräknat storleken till runt en fjärdedel av reserven.
Ett annat omdebatterat ämne, särskilt inom relationen USA-Kina, är värdet på den kinesiska valutan, yuan. USA har länge menat att valutan är onormalt lågt värderad och att Kina borde låta den stärkas mot dollarn. En starkare yuan skulle minska Pekings huvudvärk kring hur man ska hantera sina enorma valutareserver i dollar.
Men en alltför kraftig höjning, invänder Peking, av den kinesiska valutan skulle hota den kinesiska exportsektorn och ingen förväntar sig något annat än en liten förstärkning av yuanen i små steg.
TV: Börspanik även på onsdagen
Frustration märks också inifrån det kinesiska politiska etablissemanget kring farten i Kinas egna ekonomiska reformer. Det handlar bland annat, rapporterar Reuters, om att lätta restriktionerna för kinesiska investerare att investera utomlands. Mer frihet där skulle minska inflödet av dollar inne i Kina. En variant är att Kina köper något annat än amerikanska statspapper, till exempel aktier eller obligationer från amerikanska företag. Det är samtidigt något som Washington och Wall Street inte jublar över. Flera affärer, varav vissa helt enkelt inte blivit av, har tidigare utvecklats till heta politiska potatisar.
Till kommunistregimens problem med det växande dollarberget som måste investeras ska läggas den inrikesekonomiska balansgången. Tillväxten i den kinesiska ekonomin är hög, men får inte vara så hög att inflationen börjar skena. Det kan också tyckas som om hela Kina exploderat i ekonomisk tillväxt, men det är en falsk bild. Hundratals miljoner kineser utanför de snabbväxande regionerna i södra och östra Kina är mycket fattiga. Klyftorna ökar dramatiskt. Regimen är fullt medveten om att de måste balanseras på sikt om partiet ska kunna behålla sitt grepp om landet.
- KINA: Se mina kinesiska bilder
- Mer läsning: tidigare inlägg om Kina och USA
LONDON: Svenska UD varnar för våldet
Kravallerna och plundringarna i London har pågått i tre dygn och även spridit sig till en rad andra brittiska städer, som Birmingham, Liverpool och Bristol. En man som sköts i en bil i London har avlidit av sina skador. Londonpolisen storsatsar nu för att stoppa kravallerna och har ställt in samtliga semestrar för att få fram tillräckligt med personal inför drabbningarna som väntas fortsätta på tisdagskvällen.
Premiärminister David Cameron avbröt sin semester i Italien för att på plats i London hantera effekterna av kravallerna. "Är gärningsmännen gamla nog att begå brotten är de också gamla nog att ta straffet", sa Cameron till pressen från trappan till 10 Downing Street.
Svenska UD hade vid 19-tiden svensk tid inte gått ut med någon regelrätt avrådan från resor till Storbritannien men gick på tisdagen ut med en varning till svenskar som befinner sig i där. Besökare uppmanas vara uppmärksamma och följa nyhetsrapporteringen noga. Organisationen European Tour Operator Association, ETOA, kom i ett uttalande med påståendet att London är i princip säkert att besöka:
"The events have been largely confined to secondary shopping centres in the suburbs," skriver ETOA.
fredag 5 augusti 2011
SKÄRGÅRD: En rundresa
Man måste förstås också nämna gårdagens dramatik: vi låg på svaj i en vik vid Finnhamn för att bada. Bredvid hade en splitter ny Delta 34, ankrat på samma sätt. Deras ankare tog dock inte utan de drev mot stenarna en bit bort. När de skulle starta var dock batterierna urdragna - med några meter kvar till grunden. Så kom det sig att min gamla skuta fick ta en lyxbåt på släp för att de skulle komma därifrån. Fick 500 spänn för besväret.
Har förresten en vecka semester kvar - aaah...
tisdag 2 augusti 2011
BÅT: I hamn
Kolla in: nytt på sajten!
Annons
Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan
- Visa min profil
- Skapa din egen resekarta eller reseblogg
- TripAdvisor: airfare deals