BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

måndag 31 januari 2011

EGYPTEN: Presidenten utlovar partisamtal

Mubarak börjar vackla
Det tycks på måndagskvällen som att den hårt pressade Mubarak håller på att öppna för förhandlingar med, som det rapporteras, "alla politiska partier" och öppnar för en ändring av konstitutionen, drag som möjligen kan vara starten på en lösning av Egyptens massiva politiska kris. Ett sändebud från USA ska vara på väg till Kairo för att hjälpa till med förhandlingarna, rapporterar A Jazeera ikväll. På tisdag planeras en extrastor demonstration mot regimen i Kairo där en miljon människor kan väntas delta. Det är bland annat inför det trycket som Mubarak nu tvingas agera.

New York Times rapporterar på måndagen:
Egypt’s new vice president [Suleiman, bilden ovan] said on Monday that President Hosni Mubarak has authorized him to open a dialogue with the opposition for constitutional and political reforms. The vice president, Omar Suleiman, did not offer any further details.

Läget håller snabbt på att bli totalt ohållbart även ur andra aspekter: de ekonomiska skadorna för Egypten kan rimligtvis redan räknas i mångmiljardbelopp. Utländska investerare tar ut kapital ur landet, Kairobörsen har varit stängd i flera dagar, bankerna likaså, det finns tecken på att brist på pengar börjar märkas i ekonomin eftersom bankomaterna är stängda eller plundrade och, vilket jag skrev i en krönika på SvD.se idag, kreditinstituten sänker nu Egyptens kreditrating vilket ger högre lånekostnader. Därtill står i princip hela Egyptens viktiga turismindustri nu stilla, med stora intäktsbortfall som följd.

söndag 30 januari 2011

EGYPTEN JUST NU: Tusentals samlas vid Frihetstorget

DRAMATIK I EGYPTEN: 
TUSENTALS TROTSAR REGIMEN IKVÄLL VID TORGET MITT I KAIRO
Live-bilder från Al Jazeera, som än så länge fortsätter sända från mitt i Kairo trots att regimen dragit in kanalens tillstånd, visade under söndagseftermiddagen tiotusentals människor, om inte hundratusentals, samlade vid Tahrirtorget mitt i Kairo som blivit protesternas epicentrum. Strax före kl 15 svensk tid flög egyptiskt stridsflyg mycket lågt över torget flera gånger, rimligtvis för att skrämma folket till att lyda beslutet om utegångsförbud från kl 16. Ljudet från planens motorer var "deafening", rapporterade kanalens korrespondent, vars namn hålls hemligt av säkerhetsskäl.

Senare på kvällen var folk fortfarande kvar på torget, utan att någon svårare sammandrabbning inträffat mellan folket och militären. Man måste fråga sig hur mycket inflytande Mubarak har över armén just nu – hittills har bilderna mest visat en lugn militär som observerar oroligheterna utan att ingripa.

Från torget fortsätter ropen skalla på söndagskvällen med krav på president Mubaraks avgång. Det såg ut som att regimen samlade sig i en massiv kraftuppvisning mot protesterna tidigare på söndagseftermiddagen. Extra militärfordon anlände till torget och helikoptrar cirkulerade mycket lågt över torget:


Al Jazeera rapporterade att bland annat flera högt uppsatta domare och andra myndighetspersoner anslutit sig till protesterna på torget på söndagen. "Vi är här som egyptier, inte som domare", sa en av dem på raspig telefon till Al Jazeera.

Twitter, där rapporter om Kairo strömmar in i flera tusental per minut, rapporterar någon nu om varningsskott som avfyrats i luften:


USA:s utrikesminister Hillary Clinton sa under dagen att USA vill se "ett ordnat maktövertagande och fria val i Egypten". Om det skulle innebära en omsvängning i USA:s inställning, och att Amerika tar sin hand ifrån Mubarak, innebär det med stor sannolikhet att han är historia inom kort.

En partifunktionär som uppenbarligen var lojal med Mubarak gick ut i Al Jazeera och påstod på söndagskvällen att mängder av egyptier i själva verket stöder presidenten – något som möttes med stor skepsis. "Var är de någonstans i så fall, jag ser dem inte", invände Al Jazeeras studioreporter samtidigt som live-bilderna från torget och slagorden mot Mubarak rullade vidare i tv-rutan.

Parallellt med de dramatiska scenerna idag som Al Jazeera sänt, trots indraget sändningstillstånd, visade egyptisk statskontrollerad TV bilder som visar på lugn och ro i Kairo – ett sätt för diktaturen att försöka spela ned protesterna:


Se Al Jazeeras dramatiska och historiska sändning live här:

EGYPTEN: Mubaraks son ville sparka fiender - Wikileaks

MUBARAKS SON PRESSADE PAPPAN
– SNUVAS PÅ PRESIDENTPOSTEN
Hemliga diplomatrapporter som läckts till Wikileaks och som En resande reporter har läst ger en bild bakom kulisserna om av en pågående maktstrid i det absolut högsta ledarskiktet i Egypten, strax innan de pågående protesterna inleddes i veckan.

Bankiren Gamal Mubarak, son till nuvarande presidenten, var en av dem som tävlade om att ta över efter pappan Hosni när denne skulle dö eller bli för gammal (han är redan över 80) för att leda Egypten. Men Gamal hade fiender, visar diplomatposten från Kairo till Washington som Washington Post publicerat på sin hemsida. En av dessa fiender är den nu nyligen utsedda vicepresidenten Suleiman som svors in på lördagen av Mubarak. Suleiman, tidigare chef för säkerhetstjänsten, är visserligen del av det nuvarande ledarskiktet men genom att sätta in honom som andreman i landet hoppades Hosni Mubarak sannolikt kunna blidka demonstranterna som nu ikväll kräver hans avgång på Kairos gator.

Dokumenten som läckts till Wikileaks visar att Gamal pressade på sin far att få bort Suleiman, för att på så sätt bereda marken för sonens maktövertagande. De amerikanska diplomaterna spekulerade också kring en regeringsombildning redan i maj eller juni, något som nu blivit verklighet snabbare än så tack vare protesterna.

Även försvarsministern Tantawi sågs av Gamal som ett hot. I dokumentet står bland annat:
"Gamal is reportedly pushing Mubarak to get them out of the way, so they 'could pose no problems' in the event of a succession".

Att Hosni nu istället alltså utsett en av sonens främsta politiska fiender till sin vicepresident kan bara betyda att Gamals chanser att bli president är skjutna i sank. På det viset har protesterna redan förändrat Egypten och dess framtid.

På Gamal Mubaraks Facebooksida skriver en anhängare och frågar var Gamal befinner sig och uppmanar honom att ta makten i Egypten när pappans tid nu börjar rinna ut. Men enligt en uppgift flydde Gamal och hans familj i slutet av veckan ihop med ett hundratal resväskor i privatjet till London.

lördag 29 januari 2011

EGYPTEN: Oklart vem som leder landet


Al Jazeera: Israel kan 
ta emot Mubarak i exil
Den här helgen kan bli historisk om det visar sig att Egyptens ledare Mubarak faller. Då bryts diktaturen i en av arabvärldens mäktigaste länder och en av USA:s närmaste allierade i regionen. Nätet flödar just nu över av rykten. Kollade runt på Twitter nyss och ett rykte, som ska vara bekräftat av en tv-kanal, är att den egyptiska militären övergivit sin postering vid Egyptens gräns mot Gaza. Om det stämmer kan Israels blockad av Gaza i ett slag bli meningslös.

Enligt fredspristagaren ElBaradei, som sattes i husarrest strax efter att han anlänt till Egypten för att delta i protesterna, har den egyptiska staten kollapsat, säger han till Al Jazeea, och det är just nu oklart om det är president Mubarak eller militären som kontrollerar Egypten. Om militären i praktiken styr är presidentens dagar räknade. Han utsåg idag en vice president, den tidigare säkerhetschefen Suleiman, en post som inte existerat i Egypten på decennier.

I Kairo i kväll fortsätter protesterna. Men polisen är försvunnen och plundring har börjat förekomma i Kairo. Det rapporteras ikväll också om protester i Yemen och Jordanien.

Al Jazeera rapporterar ett rykte om att grannen och Egyptens allierade Israel förbereder för att kunna ta emot Hosni Mubarak om han tvingas gå i exil.

EGYPTEN: Senaste nytt från BBC

Kaoset i Kairo fortsatte på lördagen, där resterna av partihögkvarteret ännu ryker efter nattens bränder. På gatorna finns fortfarande arga ungdomar som kräver Mubaraks avgång, och de väntas knappast lyda förbudet om utegångsförbud efter kl 1600, rapprterar BBC. Hosni Mubaraks försök att blidka demonstranterna genom att upplösa regeringen och lova att utse en ny har snarast retat upp demonstranterna än mer, eftersom Mubarak själv sitter kvar.

SvD skriver idag att Mubarak försöker framställa sig som en garant för att Egypten inte tas över av muslimsk extremism, som det förbjudna Muslimska brödraskapet. Men inte heller det hotet tycks längre ha någon verkan på framför allt de unga demonstranterna som är trötta på den korrupta regimen.

Vid Kairos flygplats har hundratals utlänningar och egyptier samlats i jakt på flyg ut ur landet. Mobilnätet var uppe i Egypten igen, enligt BBC, men internet ligger ännu nere.

Länkarna till BBC:s senaste nyheter om läget i Kairo:

** Egypt army issues curfew warning **
The Egyptian army warns that anyone on the streets after curfew at 1400 GMT will be in danger as protests against Hosni Mubarak's government continue.
< http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12314799 >

EGYPTEN: Så lyckades Al Jazeera sända trots censur

Bra, spännande story i New York Times idag om hur arabiska, hyllade tv-kanalen Al Jazeera klarade av att bevaka tumultet i Egypten, trots myndigheternas idoga försök att sabotera sändningarna.

Länken till artikeln: http://nyti.ms/frleaV

fredag 28 januari 2011

EGYPTEN: Regimen mobiliserar – kaos i Kairo

KAIRO IKVÄLL: VÅLD, KAOS & BRAND SKAKAR REGIMEN
JUST NU: Kairo skakas ikväll av våldsamma folkliga protester, inspirerade av upproret i Tunisien för ett par veckor sedan, och regimen med president Hosni Mubarak i spetsen mobiliserar för att slå tillbaka demonstrationerna. Även från Alexandria rapporteras om demonstrationer. Utegångsförbud har införts i Kairo, vilket ignoreras, och polis samt militär har beordrats ut på gatorna för att styra upp situationen. Risken är nu stor för blodiga sammandrabbningar. Fem dödsfall och 870 skadade har rapporterats enligt svensk tv på fredagskvällen.

Tv-kanalen Al Jazeera rapporterar att Egypt Air ställer in alla flyg från Egypten i tolv timmar.

Egyptiska myndigheter stängde under torsdagen och fredagen ned i princip hela internet i landet och beordrade mobilteleoperatörer att stänga ned sina nät. Det var ett försök att försvåra för den svaga oppositionen att organisera fortsatta protester, vars syfte är att försöka välta diktaturen över ända. Operatören Vodafone har postat följande meddelande på sin hemsida:
"All mobile operators in Egypt have been instructed to suspend services in selected areas. Under Egyptian legislation the authorities have the right to issue such an order and we are obliged to comply with it. The Egyptian authorities will be clarifying the situation in due course."
Nedstängningen av internet förvånar expertisen eftersom den skett så koordinerat och slagit näst intill 100-procentigt. Till SvD säger Marcin de Kaminski, doktorand vid Lunds universitet och nätexpert:

– Internet är väldigt viktigt men också väldigt sårbart och ganska centraliserat. Går man på rätt punkter kan man stänga ner stora delar av det.
Han tror inte att det varit svårt för regimen i Egypten att koppla ner kabeln.
– Det är rimligt att staten har kontroll över infrastrukturen i ett sånt land, eller att det inte krävs mycket påtryckningar för att stänga ner internet. Det skulle inte förvåna mig om det mest är som att trycka på en knapp för regimen.
Under eftermniddagen gick svenska UD ut med en avrådan från icke nödvändiga resor till Kairo, Alexandria och Suez.

Protesterna har pågått i fyra dagar i Egypten men eskalerar nu våldsamt mot slutet av veckan. SVT Aktuellts Lena Pettersson på plats i Kairo rapporterar på fredagskvällen om "fullständigt kaos" där hpn befann sig.

– Demonstranter försöker just nu ta sig in genom grindarna till statstelevisionen. Det är uppenbart att myndigheterna inte har någon kontroll, säger SVT:s korrespondent.

En militärkolonn körde just igenom centrala Kairo, oklart vad den ska användas till. Samtidigt rapporteras om sammandrabbningar mellan polis och militär, vilket tyder på att ena sidan kan vara på väg att ställa sig på folkets sida.

På sociala mediesajten Twitter rasar rapporterna om och i viss mån från Egypten in på fredagskvällen i hundratals inlägg per minut:

Twitter ikväll vid en sökning på "Cairo".
På finansmarknaderna steg oljepriset samtidigt som flera börser föll som effekt på det kraftigt oroliga läget i Egypten, där en effekt möjligen kan bli påverkan på oljeshippingen via Suezkanalen.

Parallellt med oroligheterna i Egypten pågick under fredagen demonstrationer även i bland annat Jordanien, även där med krav på regimens avgång, rapporterar Al Jazeera.

EGYPTEN: Partihögkvarteret i brand

Nyheterna om kaos i Egypten, och särskilt Kairo, kommer nu slag i slag
på fredagseftermiddagen. Stridsvagnar syns på gatorna,
partihögkvarteret uppges stå i lågor och polis och militär försöker
slå ned protesterna. Uppdateringar väntas om läget.

EGYPTEN: UD avråder från Kairo - militär på gatorna

JUST NU: TT flashade just om att Utrikesdepartementet, UD, uppdaterat
sin reserekommendation angående Egypten. UD avråder nu från "icke
nödvändiga resor" till Kairo. "Militär syns på gatorna", enligt UD.

• UD:s information om Egypten: http://www.regeringen.se/sb/d/2688/a/51459

EGYPTEN: Upplopp hotar ikväll

JUST NU: Den pågående revolutionen i Tunisien sprider sig i Nordafrika. Spänningarna i Egypten försämras snabbt idag. Det finns stor risk för sammandrabbning mellan tudentals demonstranter som samlats i Alexandria och utanför ett av president Mubaraks palats i Kairo, rapporterar nyhetsbyråerna. Diktaturen har idag beordrat teleoperatörer, bland andra Vodafone, i landet att stänga ned näten för att försvåra för demonstranter att organisera sig (en vanlig åtgärd i diktaturer). Fredspristagaren, oppositionsledaren och förre atominspektionschefen ElBaradei har gripits av egyptisk polis sedan han igår reste till Egypten för att stödja protesterna mot regimen, rapporterar Al-Jazeera.

måndag 24 januari 2011

RYSSLAND: Över 30 döda i flygplatsexplosion

TV: Kaos efter dödssprängningen

TERRORATTACK I MOSKVA
Spekulationer om tjetjensk koppling – 30 döda
Moskva skakades på måndagseftermiddagen av vad som misstänkts vara ett terrordåd på en av Moskvas flygplatser, en explosion som ska ha krävt över 30 dödsoffer enligt något oklara nyhetsrapporter. "Gärningsmännen, ska gripas", meddelar president Medvedev i kväll.

Nordiska SAS flyger enligt uppgift inte på den aktuella flygplatsen, Domodedovo.

söndag 23 januari 2011

BORENSBERG: Kanalen igenfrusen

Här är Borensberg och Göta kanal, med Göta Hotell i bakgrunden. För cineasterna kan man notera att det var här kultrullen Göta kanal spelades in. Nu känns byn rätt insomnad.

NYTimes: 36 Hours in Valencia, Spain

SÖNDAGSLÄSNING. New York Times har åkt till Valencia, Spanien, staden som uppfann paellan, för att vandra gränderna, studera havsutsikten och ta reda på vad som gör Valencia till en uppåtgående stjärna på den hippa turisthimlen. Läs storyn - klicka länken nedan.

>>> Från The New York Times:

36 Hours in Valencia, Spain

The city, best known as the birthplace of paella, has been steadily inching onto the radar of savvy travelers.

http://nyti.ms/gFq678

fredag 21 januari 2011

BOKFLOPP: Dubbelt upp av bra läsning



En lapp kom om att jag hade ett stort paket att hämta ut på posten. Det var fel. Det var en säck. En hel postsäck i slittålig syntetväv som jag fick klippa mig in i. Därinne låg lådan. Det är en av fördelarna med att beställa saker via internet, vilket jag gjort, att man hinner glömma alltihop tills dess att paketet – eller säcken – kommer fram.

Dessutom hade jag uppenbarligen lyckas klicka fel hos Amazon.com, för två av böckerna kom i dubletter. Någon i bekantskapskretsen kan alltså förvänta sig en av dessa två presenter, som jag vågar rekommendera utan att ha läst dem:

  • The Rise And Fall of a Decadent City - Historien om Shanghais skumma, dekadenta, opiumstinna bakgrund som rövarnästa under 1800- och tidigt 1900-tal. Byggd och driven av britterna, präglad av opiumkrigen med Kina, formades Shanghai till en helt unik plats i österlandet, där idag dekadansen har bytts mot en stilstudie i de främsta tekniska framstegen och stadsbyggnadskonsten som Kina har att uppvisa.
  • The World's Most Dangeroud Places - Äventyraren Robert Young Peltons måste-läsning för alla med resor och äventyr i sikte. Här är platserna du inte bör besöka – och om du gör det, se till att du kommer levande därifrån. (Pelton har även skrivit reseguideboken Come Back Alive för den typen av resenärer). 
Så, nu ska jag över till en kompis och äta paj.

tisdag 18 januari 2011

TUNISIEN: Tf presidenten lämnar partiet

Kaoset i Tunisien fortsätter. Premiärministern, som hoppat in som "acting president" efter att president Ben Ali flytt landet, lämnar regeringspartiet RCD, rapprterar bland andra BBC på tisdagskvällen. Dagen har präglats av protester i Tunis och avgången ska föreställa ett försök att blidka det uppretade folket som anser att den interimsregering som utsågs på måndagen bara är ett sätt för RCD att maskera att det behåller makten.

Läs mer här:

** Tunisia PM 'quits ruling party' **
Tunisia's interim president and prime minister quit the ruling RCD party, in an apparent bid to defuse anger over the make-up of a day-old government, reports
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12220862

måndag 17 januari 2011

VINTERSEMESTER: Billigt nu, påstår SvD:s reseblogg

Kenya. Fotograf: Mats Högberg/Ving
Åk! Nu är det vinterrea på resor
CHARTER. Om det beror på politisk kris i Tunisien, oroligheter och hajattacker i Egypten, översvämning i Australien, cirkus i Elfenbenskusten, knarkkrig i Mexiko eller möjligen, ja, kanske helt enkelt den svenska vintern kan man fråga sig. Men enligt SvD:s reseblogg så är det fyndläge på resor nu. En vecka till Teneriffa, om man nu vill dit, med ospecat boende går loss på 1 499 SEK enligt bloggen. En vecka i Israel kan du få för 1 399 SEK. En flygbiljett till Hurgada, Egypten, kan du få för under 700 spänn.

För någon vecka sedan rapporterade SvD:s reseredaktion om rena rama charterboomen. Tidningen skrev:
"Många verkar ha ägnat jul- och nyårsledigheten till att fundera på sin nästa semester", säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo som ligger drygt 20 procent över förra årets försäljning av sommarresor.

söndag 16 januari 2011

TUNISIEN: Säkerheten snabbt sämre: Ny avrådan från UD

SvD.se på södnagen.
Läget allt sämre i Tunisien
– UD skärper reseavrådan
Säkerhetsläget i Tunisien försämras snabbt. På söndagen attackerades en grupp svenskar som enligt nyhetsrapporteringen rest dit på en jaktresa. Svenskarna, två eller tre personer, slogs med batonger och greps av polis, en incident som det visades tv-bilder på under söndagen. TT rapporterar på söndagen:

Först kom uppgifter från nyhetsbyrån Reuters om att svenska pass tagits från misstänkta personer efter skottlossning utanför oppositionens högkvarter.
Innan dess kom ett uttalande från oppositionen om att polis och militär hade stoppat beväpnade utländska män.
När TT når Erik Eckhardt från företaget Svenska jaktresor sitter han på en polisstation.
- Vi har blivit angripna av en mobb, har fått ett kok stryk och vi har blivit av med våra plånböcker, säger han innan samtalet bryts.
Utrikesdepartementet i Stockholm säger sig arbeta ihop med andra EU-länder för att inhämta mer information om situationen. UD skrev på sin blogg på söndagen:
Från EU-kommissonens delegation i Tunis kom precis alarmerande uppgifter om händelseutvecklingen där. Bedömningen nu är att situationen kan förvärras ytterligare. Det finns en oro för att polisen ska öppna eld mot demonstranterna. Flera EU-länder försöker nu skaffa sig en klarare bild av läget.
UD skärper nu sin avrådan vad gäller Tunisien till att gälla samtliga resor, från att tidigare ha gällt "icke nödvändiga" resor till landet.

Det är bland annat oklart om anhängarna till president Ben Ali, som flytt till Saudiarabien, ska kunna behålla makten. En ny samlingsregering ska enligt uppgift utses på måndag, som i sin tur ska utlysa val.

lördag 15 januari 2011

ROMME - PÅ VÄG HEM: Lagom för en dag

En kanondag i Romme: noll krascher, ett par vettiga nedfarter där man får upp lite fart och vacker, trolsk vinterskog. Bussen, om jag nu hamnat på rätt, avgår 15.15 som sagt, aningen tidigt. De kunde lika gärna köra liftarna nån timme till. Men å andra sidan började det bli rätt kallt nu på slutet.

Kostnad för buss och hyra av skidor en dag inkl liftkort ligger på ca 680 SEK. Helt ok dagsnöje.

ROMME: Full rulle i backen

fredag 14 januari 2011

SAMMANBROTT I TUNISIEN: UD avråder från resor

Tunisien i politiskt kaos 
– UD avråder från resor
Det politiska styret i Tunisien, den tidigare populära semesterdestinationen, har brutit samman och ex-presidenten Zine El Abidine Ben Ali har lämnat landet. Enligt en uppgift på fredagen har han tagit sig till Paris, enligt en annan källa försöker han nå Malta. Även Saudi har nämnts som möjlig exildestination för presidenten. Demonstrationer har avlöst varandra och premiärministern Ghannouchi sägs ha övertagit presidentens roll i landet, som dock saknar regering. Läs Al-Jazeeras rapport från Tunisien. På fredagseftermiddagen sköts tårgas mot demonstranter och hela regeringen uppgavs ha sparkats. En revolt mot styret är på gång, där tiotusentals unga utan framtidshopp ser ut att göra uppror mot militärdiktaturen.

Utrikesdepartementet, UD, i Stockholm avråder just nu från resor till Tunisien, där den närmaste framtiden för landet måste betraktas som extremt svårbedömd. Utländska resenärer evakueras nu och vissa resebolag, som Ving, ställer in resor till Tunisien den närmaste framtiden.

President Ben Ali, 74, har suttit vid makten sedan 1987 och meddelade i ett tal i tisdags att han inte skulle ställa upp för en ny mandatperiod 2014. Men våldsamheter bröt ut efter att talet hållits och krav ställdes på att presidenten skulle avgå omedelbart.

I andra arabländer följer ledarskiktet nervöst nu utvecklingen i Tunisien. Oro finns för att protesterna ska sprida sig och att oppositionsgrupper i andra länder ska inspireras och också göra uppror mot det politiska ledarskiktet.

torsdag 13 januari 2011

AUSTRALIEN: Hemresan betalas av försäkringen

ÖVERSVÄMNINGSKATASTROFEN Svenskar som behöver ta sig hem från de översvämningsdrabbade delarna av Queensland, nordvästra Australien, kan sannolikt få hemresan betald via sin hemförsäkring. Det rapporterar nyhetsbyrån TT som kartlagt det finstilta i försäkringarna.


Folksam har enligt TT från årsskiftet en ny villkorspunkt i hemförsäkringen kallad katastrofskydd. Den träder i kraft i fallet med översvämningarna och täcker utgifter för evakuering upp till 10 000 SEK.


Trygg Hansa har en liknande klausul, som också täcker "terrorhandling, krig, om utrikesdepartementet (UD) plötsligt avråder från resor till det aktuella området eller vid naturkatastrofer där den lokala räddningstjänstens insatser inte räcker", enligt TT. Också hos Trygg Hansa är beloppsgränsen 10 000 SEK.


Länsförsäkringar täcker likaledes kostnader för hemtransport inom försäkringsbolagets reseskydd.

tisdag 11 januari 2011

NEW YORK: Borgmästare Bloomberg utlyser snökrisläge

NEW YORKS borgmästare Mike Bloomberg deklarerade på tisdagen undantagstillstånd för New York City inför ännu en annalkande svår snöstorm. "Snow emergency"-läget innebär bland annat att invånare ombeds att inte ge sig ut med bil och kommer efter tuff kritik mot borgmästaren för sen respons i samband med snökaoset under mellandagarna, då hela NYC hamnade i trafikstillestånd och kaos i snömassorna.

Resor till New York City med flyg kommande dygn kan vara problematiska - planen riskerar få vända eller landa någon annanstans. Kontrollera status med ditt eventuella flygbolag.

>>> Läs mer här: http://www.newsday.com/news/new-york/snow-emergency-declared-for-new-york-city-1.2601987

AUSTRALIEN: 2-miljonersstad hotas av översvämning

The Australians hemsida på tisdagen.
Nordöstra Australien hotas 
av ännu högre vattennivåer
Kuststaden Brisbane med två miljoner invånare i Queensland i östra Australien hotas nu av de allt värre översvämningarna. Dels riskerar staden att svämmas över av det allt högre vattenståndet i Brisbanefloden, dels kommer nu högre tidvatten från havet. Black Hawk-helikoptrar evakuerade natten till tisdagen ett par hundra invånare i Forest Hill som löpte risk att slukas av vattenmassorna knappt sju mil väster om Brisbane. Hittills har runt 30 dödsoffer skördats.

Floden riskerar stiga ytterligare fem meter innan vattnet sjunker igen. Vid vissa områden är vattennivån nio meter högre än normalt. På torsdag spås vattenståndet nå sin topp. Redan tidigare har det rapporterats att översvämningarna täcker en yta motsvarande Tyskland och Frankrike.

– På gatan forsar det fram vatten, berättar svenska Pauline Tisell som bor i Brisbane för SvD.se. Översvämningarna är de värsta i Australien på 30 år. Från övergivna hus i byarna Lockyer Valley och Grantham nära Brisbane har det rapporterats om skrikande instängda människor i hus som översköljs av vatten, rapporterar The Australian. Hundratusentals australiensare tvingas nu från sina hem.
– Det kommer att ta år för folk att bygga upp allt igen. Folks hela liv försvinner och det är klart att man blir gripen av det, säger Pauline Tisell till SvD.

Folk i regionen hamstrar nu mat, vatten och andra förnödenheter för att kunna vänta ut eländet. Köerna växer och varor riskerar ta slut.

Flera svenska företag har sina australiska huvudkontor och fabriker runt Brisbane och Volvo och Scania stängde på tisdagen ned verksamheten för att vänta ut vattenmassorna.

TV: Här sköljs bilar bort av vattnet


KARTA: Här ligger Brisbane

Visa större karta

söndag 9 januari 2011

MEXIKOSPECIAL: Knarkkriget alltmer vansinnigt

En av stränderna i förföriskt vackra Acapulco. Foto: Erik Bergin
ACAPULCO: Här halshöggs 
14 människor i lördags
Här, vid den paradisiskt vackra och klassiska semesterorten Acapulco vid Stilla Havet i västra Mexiko, hittades i helgen 14 unga män halshuggna utanför ett shoppingcentrum. Jag var i Acapulco i februari 2009 och skrev då ett inlägg på den här bloggen om att nattlivet där verkade ganska segt och lugnt, med få besökare på danshaken och barerna utmed strandpromenaden.

Det fanns uppenbarligen skäl till det.

Den gångna helgen i Acapulco präglades av våld som dråp och mord, alltihop skyllt på de oerhört mäktiga knarkligorna som numera infiltrerat och påverkar mer eller mindre hela Mexiko. Även här alltså, där semesteraktiviteter och lata dagar en gång var den huvudsakliga sysselsättningen, har narkotikavåldet slagit till och förvridit perspektiven över vad som är viktigt i vardagen. Utöver att se till att njuta av det vackra vädret och havet så mycket som möjligt, handlar livet i Acapulco numera också om konsten att överleva. Som en effekt minskar turismen.

I de tidiga morgontimmarna lördagen den 8 januari hittades 14 huvudlösa kroppar som dumpats utanför shoppingcentrumet Plaza Senderos i Acapulco. Huvudena, rapporterar The Telegraph, låg strax bredvid. En 15:e kropp med huvudet ännu kvar på kroppen fanns också på platsen. De mördade var i åldrarna 15 till 30 år. Det groteska fyndet gjordes efter att ytterligare 17 personer, inklusive två poliser på patrull, dödats i fredags. Ytterligare sex lik återfanns med bundna händer i en taxi, skriver samma tidning:
Police also discovered the bodies of six people shot dead and piled in a taxi with their hands and feet bound in another part of Acapulco, where the escalating bloodshed is scaring holidaymakers away.


Vy över den vackra Acapulcoviken från hotellfönstret. 
Mexiko och dess president Feilpe Calderon lanserade en offensiv mot narkotikakartellerna för fyra år sedan. Det har – hittills – resulterat i 30 000 dödsoffer eller mer. Värst drabbade har städer i norr varit, med Ciudad Juarez, strax söder om gränsen till USA i norra Mexiko, som skräckexempel. Där har våldet präglat vardagslivet i flera år, med rader av de massakrer som blivit ett signum för narkotikavåldet. I oktober mejades 14 människor ned i Ciudad Juarez av män beväpnade med automatvapen. En dag senare dödades 13 personer på samma sätt i gränsstaden Tijuana längre västerut.

Och det finns fler exempel. I augusti 2010 kidnappades 72 fattiga migranter som var på väg via tåg norrut för att försöka ta sig över gränsen till USA. Samtliga mördades. 2005 rullades fem avhuggna huvuden plötsligt ut på ett nattklubbsgolv, ihop med ett meddelande från narkotikakartellen La Familia som misstänks tillverka syntetiska droger. AFP rapporterar:
"Only those who should die will die. Let everyone know, this is divine justice," it read.
Att turismen i ställen som Acapulco lider av fallande besöksantal är förstås illa nog. Men Mexiko riskerar att helt falla sönder av våldet och korruptionen, med knarkligorna som i praktiken styr vissa städer och regioner.

En nyhetssajt på söndagen med nyheten om de 14 halshuggna offren i Acapulco.
Läs mer här: Google News

Jag var tre veckor i Mexiko 2009, gillade varje minut och åker gärna tillbaka. Jag såg inget våld över huvudtaget, och svenska UD avråder heller inte för resor till Mexiko för tillfället (även om det nog är ett klokt råd att särskilt undvika de svårt våldsdrabbade nordliga städerna som Juarez som turist). En besökare bör förstås vara medveten om säkerhetsläget och vara uppmärksam, vilket å andra sidan gäller på de flesta platser. Men med det sagt – vill du till Mexiko, åk. Landet har för mycket bra att bjuda på för att knarkbaronerna ska få ha sevärdheterna, maten och upplevelserna för sig själva. För får de det, då har de också på ett sätt samtidigt vunnit kriget.

JUST NU: Flygkrasch i Iran

Ett iranskt passagerarplan från Iran Air med 156 personer ombord uppges ha störtat i nordvästra Iran nära Urumiyeh, rapporterar TT. Kraschen inträffade 16.15, uppgav statlig iransk tv.

VIINTERSEMESTER: Dags för Afrika

Ny resa på gång: Namibia
Säsongens vintersemester är bokad: Namibia, med en liten utflykt till Victoriafallet på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe. Det blir min premiärresa till Afrika, dessutom första ökenområdet jag besökt, så det blir mycket spännande.

De som kan sin Afrikahistoria vet att Namibia, strax norr om Sydafrika till vilket landet även hört, är en gammal tysk kolloni, ett av de få tyska försöken att utveckla sig till en kollonialmakt. Det gick inte så bra, men har i alla fall fört det med sig att man kan få göra bruk av sin skoltyska i Namibia och kanske avnjuta en bayersk pilsner och bese tysk arkitektur i huvudstaden Windhoek (Windhoek, det låter nästan lite nederländskt).

Den planerade rutten, lite grovt sett, startar i Windhoek och går nedåt kusten och kuststaden Swakopmund, Namibias främsta beachresort, strax norr om hamnstaden Walvis Bay. Norrut, mot gränsen till Angola, sträcker sig kuststräckan som blivit känd som Skeleton Coast, framför allt eftersom så många fartyg gått på grund där. Även den kusten är nationalpark, så jag tar mig troligen dit med hjälp av någon sorts busstransport. (Såvida man inte ska ut fullständigt i terrängen så rekommenderas man faktiskt annars att hyra bil i Namibia, eftersom vägarna är bra.) En safari måste förstås klämmas in någonstans. Safarimöjligheterna ska vara många, även om de kanske inte är i klass med Krugerparken. Jag är nöjd om jag ser ett lejon.



Därifrån går resan åter mot Windhoek, möjligen via en annan park norrut, Etosha National Park. Jag har inte helt spikat den delen av rutten, måste läsa på lite mer. Ifrån Windhoek flyger jag till Victoriafallet (bilden ovan) på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe (visum till samtliga länder, i den mån det behövs, skaffar man vid gränsen enligt vad jag läst). Även där finns en nationalpark där det går att göra turer. Fallen är de bredaste i världen, enligt vad någon skrivit på Wikipedia, och kategoriseras tydligen som ett av världens sju underverk. Har inte helt koll på vilka de andra sex är, men det borde i alla fall vara värt ett besök.

Om bokning av flygbiljetter:

Från Zambia/Zimbabwe (det ligger två flygplatser bara kilometer från varandra på var sin sida om gränsen) flyger jag via Johannesburg och London åter till Stockholm. Att få till flygrutten så som jag ville ha den, och till vettigt pris dessutom, var inte det lättaste. Det fanns grovt sett tre alternativ:

Boka via lokala bolag. Air Namibia är ett bra flygbolag som kör från Arlanda via tex Frankfurt till Namibia, samt trafikerar en lång rad större flygplatser i regionen. Att boka alltihop med Air Namibia hade varit det överlägset mest tidseffektiva, eftersom det bara blev ett stopp på dit- och hemresan (Frankfurt, om jag minns rätt). Priset för att flyga från Windhoek och Victoriafallet med samma bolag var överkomligt – däremot så blev totalpriset oförsvarbart högt.

Boka delsträckor via olika bolag. Detta alternativ satt jag länge med och det var nära att gå i lås. Tex kan man flyga med Air Namibia regionalt och med British Airways, BA, in och ut från Afrika. BA har bra priser. Men det var krångel med att få flygtiderna att funka.

Boka en multidestinations-/rundresebiljett. Det var det jag gjorde till slut. Man kan boka multi- och rundresebiljetter via en lång rad olika resesöksajter (en liknande tjänst kallas ofta "res hem från annan ort") vilket är mycket praktiskt om man inte vill behöva ta sig åter till punkten där man flög in i landet. Exempelvis mrjet.se, flygstolen.se och resfeber.se har dessa funktioner. Du kan förstås också gå till en resebyrå. Viktigt är oavsett vad man gör att jämföra många olika, eftersom det faktiskt skiljer en hel del åt både på pris och rutt, med mera.

TIPS: För att få en uppfattning om prisläget generellt – komplettera gärna upp din research med att gör ett par sökningar via exempelvis resesökmotorn Momondo.se eller Skyscanner.se, som i sin tur söker igenom både olika nätresebyråer och direkt hos flygbolagen.

Den lösning jag valde har ett bra pris på under 13 000 SEK för alltihop (tre delsträckor med totalt ett tiotal flighter), men däremot tvingas jag vänta några timmar på ned- och hemresan i Johannesburg och London. Det känns ändå så pass bra att jag kan leva med det.

Återkommer med fler detaljer.

KARTA: Här är min Namibia-rutt

View Diverse Destinationer in a larger map

lördag 8 januari 2011

ALPINT: Skidlördag inplanerad

Rommes pistsystem.
Snart i en backe på hal is
Jag har ett par mer eller mindre nya och oanvända slalompjäxor stående på vinden, inhandlade i januari för två år sedan, så nu har det planerats in en skiddag nästa lördag. Ska bli mycket roligt. Skidbussen avgår 0700 från Stockholms Central till Romme strax söder om Borlänge. Skidor har jag bokat upp också, hela kalaset går loss på 680 SEK tror jag det var. Bloggade om skidbackar i närheten av Stockholm för ett par år sedan, se det här inlägget. Romme hör till de större anläggningarna "utanför fjällvärlden", som de skriver, med sina totalt 19 kilometer i pistlängd och fallhöjd på 275 meter. Det är inte Åre, eller Alperna för den delen, men det är en backe i alla fall.

måndag 3 januari 2011

RESEPLANERING: Vart ska man åka?

Några dagar in på det nya året börjar det bli synnerligen hög tid att bestämma vart årets vintersemester ska bära. Jag har ju haft dem sedan 2006 och särskilt under rejäla vintrar, som den här, är en resa runt februari-mars precis vad som behövs för att energi ska räcka till vår och sjösättning.

I år, dock, finns ett problem: jag är just nu inte så ressugen. Eller, vid närmare eftertanke, ressugen är jag allt, men jag har svårt att uppbåda energi inför några större strapatser. Har de senaste veckorna gjort research både på en rundresa i Mellanöstern och på en tripp till Namibia, men har ännu inte orkat fatta något beslut om någotdera resmålet. Samtidigt tipsade en kompis om Costa Rica, samtidigt som det vore roligt, och enkelt för att inte nämna avkopplande, med en simpel tripp till Florida inklusive lite bilsemester. Ja, ni hör - det kräver ork att utvärdera alla alternativ.

En koll alldeles nyss visade att biljettpriset till Namibia faktiskt sjunkit sedan jag kollade senast. Dessutom hade restiden förkortats. Så nu har jag tagit beslutet att inte ta något beslut just nu - ett uppskjutet beslut är också ett beslut - utan fortsätta ta reda på fakta och planera, tills jag hittar rätt. En väl genomtänkt resa, om än sent bokad, måste vara bättre än motsatsen.

lördag 1 januari 2011

SPANIEN: Rökstopp på krogen

Spanien går på söndag samma väg som Sverige, Italien, England med flera länder och förbjuder rökning i barer och restauranger. Branschfolk i landet spår en 10-procentig minskning i omsättningen för restauranger och caféer, medan förespråkarna menar att det jämnar ut sig i längden och att förbudet dessutom är bra för folkhälsan.

Läs storyn här:

http://edition.cnn.com/2011/WORLD/europe/01/01/spain.smoking/index.html?npt=NP1

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest