BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

fredag 29 oktober 2010

HONGKONG: Bland världens dyraste lyxlägenheter

Utsikt över Hongkong från The Peak. Foto: Erik Bergin
Här kostar en lyxlägenhet 
140 000 kr per kvadratmeter
Bara Monaco och London är dyrare än Hongkong när det gäller priser på lyxbostäder. I den forna brittiska kollonin går nya lägenheter i det övre markandssegmentet nu för motsvarande 140 000 kronor och det gamla prisrekordet från 1997 är passerat med 14 procent, enligt Hongkongs regionala centralbank.

Prisrallyt är en oroande del i en utveckling de senaste åren där hela den kinesiska fastighetsmarknaden i och runt storstäderna längs kusten ökat våldsamt, trots flera försök från myndigheterna att bromsa marknadens uppgång. En stor kinesisk fastighetskrasch skulle skicka chockvågor till hela Europa och USA och försvåra läkeprocessen i världsekonomin efter finanskrisen.

Kina växer även kraftigt totalt sett – enligt en ny analys kan Kinas bruttonationalprodukt, BNP, vara förbi USA:s om bara tio år. Tidigare har många bedömare räknat med att det skulle ta runt 30 år för Kina att bli världens största ekonomi. Det är en våldsam investeringsplan för att modernisera de inre delarna av det väldiga landet, där det finns 700-800 miljoner invånare, som driver på Kinas tillväxt.

Inga kommentarer:

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest