BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

söndag 23 maj 2010

GRANADA-BILDEXTRA: Fotbollsfest & förföriskt fort

Härifrån styrde sultanerna
Granada för 500 år sedan


Här kommer dagens field report, uppdelad i två delar:

1: ALHAMBRA. Har idag varit inne i Alhambras allra mest utsökta innersta, dit man får biljett med tidsstämpel i halvtimmesintervaller som visar när man får gå in: Nasrid-palatset. Av alla palats och andra fornlämningar man sett genom åren så hamnar det här i absoluta toppklass. Dels byggnaderna i sig, men det är inte det bästa. Istället är det helheten, skulle jag säga, med palatsrummen och dess detaljrika dekorationer, de utsökta trädgårdarna, utsikten från kullen ut över Granada och dammarna med det rinnande vattnet.

Alltihop gör Nasrid-palatset till en väldigt vacker, sällsam och avslappnande sevärdhet som alla borde se en gång i livet. Att gå runt där är lite som att gå in i en saga, lite Tusen och en natt, en brunn av berättelser, alla sorger och alla segrar som har utspelat sig under hundratals år mellan de där väggarna och som lämnat en förnimmelse, en känsla, kvar ända till våra dagar. I alla fall om man har lite fantasi.

Här kommer en del bilder inifrån Nasrid-palatset, de gör nog mer rättvisa åt det än mitt babbel. Och tänk på att det här är byggt för 500-600 hundra år sedan, det sätter det i lite bättre perspektiv (även om jag misstänker att en hel del fixats i efterhand med trädgårdar, plantering etc).




Särskilt taken i palatsets olika rum är slående: otroliga ornament i trä och sten.

Bilden över och under: detalj från en vägg, utkarvat i sten.


FOTBOLLSFESTEN

2: GRANADA VS. MADRID. På väg åter till hotellet från Alhambra hamnar jag i värsta fotbollsfesten: Granada vs. Madrid. Av firandet, tutandet, fyrverkeriskjutandet och uppsluppenheten att döma gick det Granadas väg ikväll.




Inga kommentarer:

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest