BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

torsdag 30 april 2009

FOTOTIPS: Redigera dina bilder - direkt på nätet



Jag har testat en ny gratistjänst på nätet för redigering av bilder som jag vill tipsa om. Adressen är Picnik.com och tjänsten kräver ingen registrering. Det du kan göra är att enkelt redigera och fixa till dina bilder direkt på nätet, utan att behöva installera något program alls, och därefter spara ner bilderna på datorn.

Så här funkar det:

1. Gå in på Picnik.com och klicka på "Get started now".

2. Ladda upp den bild du vill redigera: klicka på "Upload photo" och välj din bild. Den visas nu i webbläsaren. Ändra storleken på visningen med reglaget nere till höger (ändrar inte storleken på själva bildfilen).


3. Du kan nu exempelvis beskära bilden genom funktionen "Crop".






4Skärpan är ofta inte särskilt bra när bilden kommer direkt från kameran. Klicka på "Sharpen" och dra upp reglaget till runt 20, så blir det bättre. Klicka "Ok" när du är klar.



5. Samma sak med färgerna - de kan ofta vara bleka. Klicka på "Colors" och dra i reglagen för kontrast och exponering. Du kan även exempelvis räta upp sneda bilder.



6. När du är klar - klicka "Save" och döp bilden samt välj vart den ska sparas. Här kan du också bestämma hur stor filen ska bli.



Klart!

onsdag 29 april 2009

UPPDATERING: UD avråder från Mexico

UD och Smittskyddsinstitutet avråder nu från resor till Mexico på grund av svinsmittan. Det är hittills bara där som dödsfall rapporterats.

tisdag 28 april 2009

SVININFLUENSAN: Resor väntas minska


Smittan sprids - resenärer
uppmanas stanna hemma
Runt om i hela världen kommer nu larmen om svininfluensan jämte varningar från resor till Mexico. Nyhetsbyrån Associated Press publicerade den här listan på larm och åtgärder under tisdagen:
  • Mexico: 152 döda, varav 20 bekräftade fall av svininfluensa och resten misstänkta. 1 995 personer i Mexico har influensa, men där svininfluensa inte är bekräftad.
  • 50 fall bekräftade i USA, varav 28 i en skola i New York City, 13 i Kalifornien där katastrofläge förklarats, resten i Kansas och Ohio.
  • Sex fall bekräftade i Kanada, två i Skottland där ytterligare elva misstänka fall hittats, elva bekräftade och 43 misstänkta i Nya Zeeland, två bekräftade och 25 bekräftade i Spanien, ett bekräftat i Frankrike respektive Israel.
De här åtgärderna har rapporterats under tisdagen:
  • Världshälsoorganisationen, WHO, har nu höjt risknivån till 5 på den 6-gradiga skalan. Det innebär att smittan sprids snabbt, men samtidigt att den ännu inte är en så kallad pandemi. En pandemi innebär att en epidemi sprids över en stor geografisk yta, som en kontinent eller runt hela jorden.
  • EU uppmanar europeer att ställa in icke nödvändiga resor till USA och Mexico. Någon sådan åtgärd har svenska UD ännu inte tagit. Liknande varningar kommer från bland annat Hong Kong och Sydkorea. Resenärer mellan Mexico och USA granskas medicinskt vid flygplatser.
  • Vissa länder har infört handelsstopp för griskött.
  • Världsbanken har lånat Mexico över 200 miljoner dollar för kostnader i samband med att hantera smittspridningen.
Svininfluensan sätter dessutom press på de redan mycket bräckliga världsfinanserna, med ökad rädsla för att den ekonomiska återhämtningen fördröjs. Flygaktier faller på spekulation om minskat resande och oljepriset handlades ner under 49 dollar fatet på tisdagen.

Svenska UD hade på tisdagskvällen inte gått ut med någon ny information med anledning av svininfluensan. Däremot finns information om fågelinfluensan för några år sedan på UD:s webbplats, som i viss mån har bäring även på dagens situation: Länk till UD:s webbplats.

Det ska väl nämnas att själva smittan sig, enligt en expert vid Smittskyddsinstitutet på tv i måndags, inte i sig är mera allvarlig än vanlig influensa, snarare mildare om det nu stämmer. Samtidigt saknas tydligen vaccin för människor och enhel del dödsfall har alltså rapporterats från Mexico.

Socialstyrelsen har den här informationen om svininfluensan. Information finns bland annat också hos WHO.

måndag 27 april 2009

MEXICO: Jordskalv skakar flunsadrabbat Mexico

Det av svininfluensan hårt drabbade Mexico skakas ikväll, svensk tid, av ett jordskalv i storleksordningen 5,8-6 på Richterskalan, enligt uppgifter på måndagskvällen. Nyhetsbyrån TT skickade 18.57 ut ett telegram som talar om svajande byggnader och därefter kom uppgifter om att folk evakueras ur byggnader i huvudstaden Mexico City med 20 miljoner invånare. Enligt ett annat telegram har skalvet sitt epicentrum cirka 25 mil söder om huvudstaden, nära staden Tixtla. Inga uppgifter om eventuella dödsoffer har kommit ännu.

Svininfluensan gör nu samtidigt att flygtrafiken till och från Mexico skärs ned, bland annat begränsar kommunistregimen på Kuba flygningarna till näraliggande mexikanska destinationer. Utbrottet av den svåra influensan får också ekonomiska effekter och riskerar försvåra finanskris och lågkonjunktur. Flygaktier drabbades på måndagen.

Sex svenskar som varit på resa i Mexico och USA testas just nu hemma i Sverige för eventuella svininfluensasmitta , enligt Smittskyddsinstitutet. Enligt SVT på måndagskvällen var faran över för fem av dem. Smittan uppges samtidigt inte vara allvarligare än vanlig influensa. Vaccin saknas däremot.

På måndagen hade UD ännu ingen avrådan från resor till Mexico med anledning av smittan. Tyska UD avråder däremot sina invånare från att resa till Mexico.

MEXICO: 103 döda hittills i dödsinfluensan

Misstänkta fall av den mexikanska mördarinfluensan, "Swine flu", rapporteras nu från flera länder, där folk som nyligen besökt Meixco har symptom. I Mexico City köar folk för kontroll och skolor har stängt till i början av maj. 103 dödsfall har rapporterats. Se tv-inslaget nedan.

Uppenbarligen går sådana här utbrott rätt snabbt – när jag var i Mexico för en dryg månad sedan handlade allt om knarkkriget, nån influensa hörde jag aldrig talas om. 


söndag 26 april 2009

Hemma efter sen partykväll

Ska sova nu. Det har varit fullt hålligång sen picnicen på söder (bilden) kl 13 idag. Ett gott dagsverke, som inkluderar 30-årsfest och röj på Lemon bar några kvarter bort. Tusan, man har lite ork kvar ändå. Gonatt.

lördag 25 april 2009

Sommarstockholm är här

Just nu är det i alla fall 20+ ute - aahhh... Är på väg till årets första picnic på Söder. Bilderna: folk lapar sol och värme längs kajen vid Slussen.

onsdag 22 april 2009

HISTORIA: Så drabbades Warszawa under kriget



Hitler hade fått för sig att Polen skulle förstöras. Invasionen satte igång andra världskriget - och Warszawa hamnade mitt i skottelden. 1944 samlade sig Warszawas hemliga armé till motstånd. CNN har gjort ett reportage om staden och dess hopplösa kamp mot tyskarna under kriget. Jag hittade det på Youtube.

tisdag 21 april 2009

INTERNET: Kartsajter lanserar svenska gatubilder


Fjällgatan på Söder i Stockholm i Hitta.ses gatubild-läge. Klicka här och prova själv.

Googles Streetview till Sverige
Senast i februari skrev jag om Google Maps så kallade street view-tjänst, där du med ett klick tar dig ner på gatunivå och kan "vandra" runt i de städer som sajten täcker in. Då fanns USA och europeiska städer som Paris med, däremot inte Sverige. Men nu inleder Googles Sverigekontor arbetet med att fotografera av även svenska gatumiljöer för att göra dem sökbara, enligt bland annat Svenska Dagbladet och bloggen Streetviewfun.com.

Dessutom har svenska Hitta.se i tysthet sedan i december rullat ut en egen version, kallad Gatubild. Än så länge finns bara Stockholm med, men bilderna håller å andra sidan bättre kvalitet än något jag sett på Google hittills. (Se exemplet ovan, från Fjällgatan på Södermalm, Stockholm - klicka här.) På den undre kartdelen visas var man befinner sig. De fotograferade gatorna är blåmarkerade (se lilla bilden).

"Vi håller på att utvärdera satsningen i Stockholm. Men givetvis ligger det väldigt nära till hands att gå vidare med det till flera städer", säger Hittas vd Rui Brites de Sousa till SvD.

måndag 20 april 2009

NYA BILDER: Kolla weekend i polska Warszawa

Fotoalbumet finns även att klicka på bland de andra i spalten till höger.

På flygplatsen efter Warszawa-weekend

CHOPIN INT. AIRPORT, WARSZAWA. Sitter och tar en pilsner med en timme kvar till avgången. Nöjd med Warszawa, sugen att se mer av Polen. Nästa gång vill man nog täcka in Krakow och de bergiga, södra delarna.

Snart hemfärd - och imorgon hoppas jag på sämre väder hemma i Sthlm än vad det är i Warszawa nu, för då tänkte jag deklarera.

Hej.

Skitande duva nära stoppa hemresa


Warazawas kulturhus, färdigbyggt -55 och uppfört på initiativ av Josef Stalin som inspirerats av Empire State Building i New York. Det var längst upp där i Stalins torn som passet åkte ur fickan på min jacka (se pilen).

Här är en bra story som jag just håller på och hämtar mig från:

Var och kollade på utsikten uppe i Stalins 231 meter höga torn i centrala Warszawa. Där uppe håller även duvorna till (se bildbeviset till höger!). Plötsligt: blask! Duvskit på hela ryggen på jackan. Äckligt ju, så jag går in på toan hos ett fik däruppe och tvättar av jackan i handfatet.

Två timmar senare: dags att ta flygbussen till flygplatsen. Panik: passet är väck ur innerfickan på jackan. Kollar snabbt hotellet, en restaurang – inget resultat. Då slår det mig – duvan i Stalins torn? Kan det ha åkt ur fickan vid jacktvätten? Snabbt bort dit igen, hittar en snabbtänkt kvinna som snackar polska, hon uppfattar ordet "passport" och anropar vaktpersonalen uppe i tornet. Jag begriper inget av vad som sägs. Tant och jag snabbt upp i hissen, bort till vakternas lilla kur – och där är passet. Flax, kan man säga.

Nu ska jag bara försöka hinna med planet oxå. Borde gå, två timmar kvar.


söndag 19 april 2009

Har sett tortyrkällare och polsk landsbygd

Varning för guidebok: jag köpte Eyewitness Travels Polen-bok på engelska hemma, men den är inte tillräckligt bra för att kunna rekommenderas. Har haft större nytta av av gratishäftet "Warsaw in your pocket", till vänster på bilden här, som man hittar på hotell i Warszawa. Där finns bland annat följande tips:


Ett litet och fullt ut vedervärdigt museum kan man beskåda en bit söder om centrum på adressen 25 Al Szucha: tyska hemliga polisen Gestapos högkvarter (bilden nedan). En skräckinjagande och pampig byggnad som nu innehåller utbildningdepartementet. Märkligt nog undgick det att bombas till grus under kriget som resten av stan. När man nu kommer dit, ser man en liten dörr till vänster innanför de mäktiga pelarna vid entrén där det står "39-45" och nåt på polska. Det är ingången till museet. Dörren är låst. Man drar i den och tänker att, jaha där sket sig det, när en liten tant med korsord öppnar och släpper in en. De har alltid små tanter med korsord på polska museer.

Där nere i källaren hade alltså nazisternas hemliga polis sin tortyrkällare, med Gestapohögkvarteret i våningarna ovanför. En radio stod på hög volym för att dölja skriken. En flera utmärkta videoanimeringar guidar igenom såväl Polens umbäranden i kriget, som hur fångarna hanterades och hur Warszawa bringades under tyskt skräckvälde. Sedan får man se cellerna, där desperata fångar ristat meddelanden till eftervärlden. En tydligen känd fras man hittat senare går något i stil med:

Det är lätt att prata om Polen,
svårare att arbeta för Polen,
än svårare är att dö för landet,
men svårast är att lida för Polen.

Jag var i Röda Khmerernas tortyrfängelse T2 i Phnom Penh, Kambodja, för några år sedan (se fotoalbum till höger) och det var i samma grad av vidrighet som det här. Man fascineras över vilka eländigheter folk kan hitta på.

Sen åkte vi tåg ut på landet till ett ställe som heter Minsk Mazowiecki, en typisk småstad i stil med Växjö eller Mjölby. Inte mycket att se där än ett vattentorn och en korvkiosk. Jag köpte en vurre.

Åter i Warszawa käkade vi kött och såg filmen Barcelona på bio, den enda de inte förstört med polsk dubbning. Den är tydligen regisserad av Woody Allen. Bion ligger i nederdelen av Stalins 231 meter höga torn på torget här utanför. Tänk bara om han vetat att de gjort värsta kommersiella nöjeskomplexet i hans gamla kåk.

Stalin fick förresten aldrig se tornet i färdigt skick, har jag läst på, det fick däremot Brezchnev, hur han nu stavar, som var här och stod och vinkade till massorna från en balkong.

lördag 18 april 2009

BILDEXTRA: En liten bit av Warszawa


Okände soldatens grav i Warszawa. Två soldater står ständigt i givakt.


Liten del av Warszawas gamla stan, färdigåteruppbyggd efter kriget så sent som 1962.


Ett filmteam som parkerat sina bussar här på gatan har just avslutat en inspelning inne i en kyrka, precis här bakom. Utanför står en nunna - eller en skådis utklädd till nunna - och pratar i mobiltelefon.


Erik åker polsk spårvagn.


Polsk öl. Inte den bästa jag smakat, rätt blaskig. Men den andra var bättre än den första. Restaurangpriserna är låga. En varmrätt på det här stället går loss på runt 30 zloty, ca 75 kr. 100 zloty ungefär 250 kronor.


En pelare präglad av ångest bär upp balkongen. Höger: detalj ur kyrkan där de spelat in film.


Presidentpalatset i Warszawa. En snubbe står ivägen.


Liten del ur gamla stan.

Åter efter megarunda på buss & spårvagn

Vi har sett hela Warszawa känns det som med hjälp av två busslinjer och en spårvagn. Inte betalat en enda zloty - vi försökte men chauffören sa bara åt oss buttert att gå på och hålla käften.

Nu åter i hotell Metropols jazzclub (!) där de även serverar frulle. Igår kväll satt det en pianist här och lirade, han kanske dyker upp sen.

Tvärs över gatan på torget finns alltså Stalins torn, det som man kan åka upp i 30e våningen i.

Är mkt positivt överraskad över Warszawa - rent, fint, lite kombo och Stockholm och Paris på nåt sätt. Eller, nja det kanske inte var den bästa liknelsen, men jämför man med tex Berlins kommunsm-kitsch så känns det här mer som en vanlig stad, om ni fattar. Alla är trevliga och ingenstans hittills har vi sett nån ful öststatlig nedgången hopplös förortskänsla, trots att vi åkte den där bussen ut i ett industriområde tills hungern tvingade oss av.

Min första polska pilsner: Zywiec. Ljus, rätt blaskig, ingen hit. Snart blir det carpaccio och rostad anka.

Äter gulasch mitt i nygamla stan

GAMLA STAN, WARSZAWA. Har åkt spårvagn i duggregn till Gamla stan, som alltså var återuppbyggd efter kriget. Där har vi studerat gamla foton på historiska museet. Intressant, man får en uppfattning om hur förstörd stan egentligen var. General Eisenhower sa när han kom hit 45:

"I have seen many towns destroyed, but never have I been faced with such destruction."

Nu ska det ätas gulasch, sen ska vi se slottet. Det här med koncentrationsläger är mer komplicerat, det närmaste är Treblinka men det förstörde tydligen tyskarna, så det verkar mest återstå ett monument. Tio mil bort, får se hur det blir med det.

Regnet har slutat.

fredag 17 april 2009

Sämre väder i Warszawa

WARSZAWA. Hittills - efter ca tre timmar i kvällsmörker - tycker jag Polen verkar trevligt. Vi har gått en promenad (via McDonalds) runt ett magnifikt palats med ett torn på 230 meter som Stalin vänligt nog skänkte stan på 1950-talet. Det innehåller nu Warszawas kultur- och vetenskapsmuseeum och man kan åka upp till 30e våningen och titta. Inte gjort det än.

Norrut sedan ligger Gamla stan, som ska beses förstås men som inte är så gammal. Bombad till grus under WWII, var den återuppbyggd så sent som 1962.

Precis utanför hotellet står en ryskregistrerad Jaguar med en dekal för ett pågående rally mellan Moskva och Nice. Det är väl ett sånt där Gumball-race som rika snubbar roar sig med på allmän väg.

Andranyhet på Sky News alldeles nyss: fängelsedomen i Pirate Bay-målet, med långt inslag från Stockholm.

Nu stad på gång: Warszawa

Ny blir det en långweekend i Polens huvudstad Warszawa, grundad 1300. Ska bli intressant. Stan bombades ju sönder och samman under kriget, och de har även koncentrationslägret Warschau där som man kan åka och titta på. Det vill jag nog se, för förra gången jag var i närheten av ett sådant, utanför Berlin sommaren 2004, så hittade vi inte fram. Tyskarna var inte så pigga på att visa upp det där tydligen.

Flyget går direkt från Arlanda. Pris: 1878 kr med Polish Airlines.

Smart finess: Hitta flygen via karta

Jag har testat en annorlunda variant av resesajt, Skyscanner.net, där man bland annat letar flygbiljetter via en karta (se bilden). Det går att söka på vanligt sätt också, på datum och destinationer i en lång lista, men det här är roligare. 

För att komma direkt till karttjänsten klickar du på här varefter du väljer din avreseort (tex Stockholm) och därefter skrollar runt dit du vill. När du valt ort visas den för tillfället billigaste biljetten till den destinationen. Klicka därefter "Show Flights". Smart, kul och praktiskt.

Jag har även byggt in kartan längst ner i den här spalten, den vita med alla inlägg som du läser i nu alltså, så det är bara att skrolla nedåt och köra igång.

Att det är de billigaste biljetterna bör man förstås dubbelkolla, likaså är det inte säkert att det finns plats på flyget bara för att det finns ett pris.  

Själv hittade jag just weekend-biljetter Stockholm-Warszawa (bilden nedan) för 1600 spänn som jag blev lite sugen på. Vi får se vad det blir av den planen. 
Warszawa.

torsdag 16 april 2009

Satsar på en torsdagsförmiddag med reseplanering

Nu har schemat på jobbet återigen gett mig sex dagar ledigt, med start torsdag (eftersom det händer varannan vecka så är det inte så mycket att orda om egentligen). Jag hade tänkt och lite lätt planerat en sista skidresa till Dalarna, men den planen har dessvärre fallit. Då infinner sig ett sorts i-landsproblem: vad göra istället med min lediga tid?

Sex dagar är för mycket för att bara gå och drälla, i varje fall varje gång det inträffar. En av två ledigheter, möjligen en av tre, kan man satsa på att inte ha något inplanerat, men med alltför lite på agendan blir det långtråkigt (särskilt som det ska bli dåligt väder nu i helgen, till skillnad från under påsken). Visserligen är det en eller ett par partyn inplanerade, men det ger ändå bara ett par dagars sysselsättning. En reservplan, att hälsa på kompisar i Skåne, gick överbord pga sjukdom. Så vad göra? 

Nu är jag lite inne på en billig biljett nån annanstans - kanske London, möjligen Köpenhamn. Tidsmässigt hinner man förstås till New York och tillbaka och ändå ha lite tid där, fast det förutsätter förstås hyfsat billiga biljetter. Kollade även flyg till Rom häromdagen och dit går det att komma hyfsat billigt, även om danska Sterling gått i konkurs under hösten (de hade pra priser till södra Europa). Helst skulle jag dock mer söderut än Rom, som kanske Sicilien, och då blir det rejält dyrt, en kostnad som inte går att försvara. Det känns som lågprisflygen är på reträtt. Och Asien känns som uteslutet på en sexdagarsperiod, bortsett möjligen från typ Turkiet (gränsen till Asien), Asiensådana resor kräver ofta mera planering och engagemang.

Hmm, intressanta problem det här. Jag ska ägna torsdag fm åt att rekognocera biljettfloran på internet, om inte för weekendresor just nu så åtminstone inför kommande vårveckor. Sen ska väl en sorts semesterplan spikas för sommaren också, det är lika bra att sätta igång nu med det också.

Gokväll.  

tisdag 14 april 2009

PIRATDRAMAT: Attacker höjer försäkringspremier

Kapten Richard Phillips, höger, hälsar på USS Bainbridges befälhavare efter fritagningen. Foto: U.S. Navy

Läs min tisdagsstory i SvD Näringsliv: De somaliska piratattackerna i Adenviken och Indiska Oceanen får rederiernas försäkringspremier att rusa. Bara efter gisslandramat i onsdags för en vecka sedan har riskpremierna rusat 30 procent.

Till artikeln i SvD Näringsliv - klicka här
• Här hölls kapten Richard Phillips fången: Se videoinslaget om kapardramats efterspel (AP)

måndag 13 april 2009

THAILAND: Våldet ökar i Bangkok - två döda



Oroligheterna i samband med demonstrationerna i Bangkok ökar. En person sköts till döds i en eldstrid i ett bostadsområde i Bangkok på måndagen, rapporterade Associated Press. Totalt har två dödsfall rapporterats, enligt bland andra nyhetsbyrån Bloomberg. En svensk på plats i den thailändska huvudstaden säger till Göteborgs-Posten att han såg skottlossning på bara några meters avstånd

Svenska UD avråder än så länge inte från resor till Thailand, men påpekar att besökare i särskilt Bangkok bör hålla sig undan folksamlingar och demonstrationer.

En Resande Reporter pratade på måndagen med Fritidsresor, där man ännu inte säger sig ha märkt några avbokningar efter att de nya demonstrationerna bröt ut under påsken. Samtidigt är årets högsäsong för Thailandsresor över för svenskarnas del och Fritidsresor kör just nu bara ett flyg i veckan till Phuket, längre söderut i landet.

Flera rapporter tyder på att mililtär och polis än så länge agerat rätt lamt mot demonstranter, som å sin sida bränt en buss och slagit sönder andra fordon och försökt inta regeringsbyggnaden i Bangkok. Oro finns nu för en splittring inom militären där den del som stöder de rödklädda anhängarna till förra premiärministern Thaksin vänder sig mot den falang som vill låta den nuvarande regeringen sitta kvar. Isåfall hotar inbördeskrig i Thailand.

Oroligheterna väntas fortsätta i natt.

KAPARDRAMAT: Så fritogs kaptenen



Här är filmen som visar hur kapten Richard Phillips fritogs ur den livbåt där han tillbringat fem dygn ihop med fyra somaliska kapare. Under stark press försökte personal ombord på jagaren USS Bainbridge förhandla med en av kaparna, som tidigare knivhuggits när piraterna försökte ta över Phillips containerfartyg Maersk Alabama. Men förhandlingarna bröt samman. President Obama gav ordern från Vita Huset: Skjut för att döda.  

söndag 12 april 2009

THAILAND: Nytt politiskt kaos i Bangkok



Undantagstillstånd råder i Thailand sedan rödklädda anhängare till den förra, avsatta premiärministern Thaksin på söndagen försökte inta regeringsbyggnaden. Tidigare lyckades demonstranter avbryta det pågående asiatiska toppmötet i thailändska Pattaya. Thaksin uppges elda på sina anhängare från sin exil utomlands. 

De nya oroligheterna, månader efter krisen som stängde Bangkoks flygplats i flera dygn, kommer vid ett olyckligt tillfälle för Thailand. Resandet minskar som följd av finanskrisen och landet har inte råd med vare sig uteblivna turismintäkter eller det försämrade anseende som den djupa politiska splittringen ger.

KAPARDRAMAT: Kaptenen fritogs - kapare dödades



Den amerikanska kaptenen på Maersk Alabama, Richard Phillips, som suttit gisslan hos somaliska kapare sedan i onsdags, har fritagits. Han befinner sig ombord på ett av de amerikanska krigsfartyg som i flera dygn förföljt den manöverodugliga livbåt där Phillips befunnit sig med fyra kapare. Tre av dessa dödades vid fritagningen, uppgav Rapport, men kaptenen sägs vara oskadd.

Tidigare på söndagen bröt förhandlingarna samman mellan kaparna och FBI ombord på jagaren USS Bainbridge, ett av de fartyg som cirkulerat runt livbåten sedan i onsdags.

KAPARDRAMAT: Maersk Alabama når hamn i Kenya


Här visas hur containerfraktfartyget Maersk Alabama anländer till hamnen i Mombasa, Kenya – utan sin kapten. Efter att kapare försökte ta över Maersk Alabama ute på havet öster om Somalia i onsdags, gav fartygschefen sig själv som gisslan i utbyte mot att resten av besättningen och fartyget fick fortsätta. Sedan dess befinner sig kapten Richard Phillips ihop med fyra pirater ombord på en livbåt utan bränsle, 30 till 45 kilometer utanför den somaliska kusten. Förhandlingar om hans frigivande förs, men det är inte känt hur de går. Förhandlingsexperter från FBI tros befinna sig ombord på jagaren USS Bainbridge, som fortfarande cirkulerar alldeles i närheten av den manöverodugliga livbåten. Där finns också flera andra amerikanska krigsfartyg.



Maersk Alabama angör hamnen i Mombasa, Kenya, natten till söndagen. Foto: Associated Press


En stor samling journalister väntade på Maersk Alabama när hon angjorde hamnen i Mombasa, Kenya, natten till söndagen. Ombord fanns beväpnade vakter. Enligt Wall Street Journals rapport från hamnen hyllades den tillfångatagna kaptenen som hjälte av besättningen. På filmen från Associated Press ses en besättningsman reagera irriterat på pressbevakningen. Enligt tidningsuppgifter befinner sig besättningen kvar ombord på fartyget, som betraktas som brottsplats av FBI, och förhörs av amerikansk polis om detaljerna i kapardramat som förvandlades till det gisslandrama som fortfarande pågår. Enligt flera besättningsmän, som berättade om dramat ute till havs för journalister på plats i Mombasas hamn, utbröt slagsmål mellan besättningen och kaparna, bland annat nere i Maersk Alabamas maskinrum. En av kaparna, som visade sig vara deras ledare, togs till fånga av besättningen. Det är oklart om han fortfarande befinner sig ombord.  


Enligt BBC har somaliska ledare engagerat sig i fallet med den tillfångatagna kaptenen. Målet är att förhandla fram fri passage för kaparna mot att kaptenen släpps. Ett problem uppges vara piraternas krav på att de ska få kliva iland innan de släpper sin gisslan.

lördag 11 april 2009

Vädret tar sig - solar i Saltis

SALTSJÖBADEN. Nu är jag här igen, på mitt gamla ställe i Saltsjöbaden, och solar. Det fläktar svagt och är säkert 20-22 grader i solen. Inte ett moln. Mkt vilsamt. Det är ju bara första halvan av april än, men fortsätter det såhär kan det bli en kanonsommar. Ska ägna lite påsktid till att planera den för övrigt.

fredag 10 april 2009

Drama: Kapten gisslan i livbåt med pirater



De dramatiska kapningarna utanför Somalias kust fortsätter engagera. Världens nyhetsmedier rapporterar under påsken om det pågående dramat där kaptenen på det USA-flaggade fraktfartyget Maersk Alabama, Richard Phillips, hålls som gisslan av kapare i en livbåt utanför kusten. Se Associated Press rapport om dramat.

Det var för ett par dygn sedan som kapare bordade Maersk Alabama. Men besättningen gjorde motstånd och kunde återta kontrollen över fartyget. Som en del i det valde kaptenen att låta kaparna ta honom själv som gisslan, i utbyte mot den övriga besättningens säkerhet.
Ihop med kaparna gav han sig iväg i en livbåt. Den har nu fått slut på bränsle och tar sig ingenstans. I närheten cirkulerar den amerikanska jagaren USS Bainbridge, som hindrar kaparna från att föra över kaptenen till en större, fungerande kaparbåt. 


Under torsdagsnatten försökte kaptenen att fly genom att hoppa i vattnet och simma över till Bainbridge, men upptäcktes och återfördes till livbåten. Förhandlare försöker nu få loss honom i utbyte mot fri lejd för piraterna, uppger flera medier.

måndag 6 april 2009

I närkamp med somaliska pirater


SVT:s Dokument Utifrån sände ett fantastiskt reportage om somaliska pirater på söndagen. Ett fransk team ger sig ner med ett gammalt ryskt Antonov 22 transportplan till den hyfsat autonoma somaliska regionen Puntland, i hjärtat av Somalias piratverksamhet. Snart hamnar de i närkontakt med tungt beväpnade pirater och kapare som just tagit ett tyskt par som gisslan. 

Se det spännande reportaget från en av världens farligaste regioner på SVT Play.

Se större karta

söndag 5 april 2009

Vår i luften - dags att boka resan!

En vårresa är aldrig fel, kanske kring påsk om man skyndar sig. Förra året åkte jag exempelvis till Budapest på vårkanten, nu är jag sugen på nåt annat. Vi får se vad det blir. Hittade lite bra inspiration på nätet. Här är några exempel.

1. SvD tipsar om charter: få biljetter kvar, men den som skyndar sig kan komma iväg billigt till Kanarieöarna eller Egypten.

2.
Vagabond: skit i klassikerna
- dra till Washington D.C. istället för New York, till Oman istället för Egypten, eller till Kambodja istället för Thailand. 

3.
Chansa vilt - Googla "påskresor"! Vad sägs till exempel om lågprisflyg till Berlin?

lördag 4 april 2009

Första riktiga vårdagen i solen

NORRMÄLARSTRAND. Ligger på en brygga och njuter av värmen, här mot en vägg i lä är det säkert 20 grader. Vi har gått en lång promis runt Kungsholmen, ätit glass och nu hamnat här. Fantastiskt skönt.

torsdag 2 april 2009

Mexico sparkar Svennis

Nyheten kom just: Mexico sparkar Sven-Göran Eriksson som förbundskapten sedan Mexico förlorat en kvalmatch mot Honduras med 3-1.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest