BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

måndag 29 september 2008

Vi flyr nyhetshetsen till Ingarö

Är på tvådagarskurs på Ingarö utanför Stockholm, ett ställe som heter Säby Säteri. Ligger fint vid en vik och består av en rad herrgårds- och godsbyggnader som, vissa av dem i alla fall, stammar från 1800-talet. Vi har övat ledarskapsegenkaper och coachning, fjärran från den dagliga hetsen på redaktionen, men den kom lite nära ändå av dagens nya finanskaos och Swedbanks tokras på börsen med 18 procent.

Nu ska vi i alla fall äta middag, och imorgon blir det en ny kursdag. Jobb först på onsdag igen. Skönt, känns lite lyxigt att vara här även om vi gör saker hela tiden.

På lunchen gick vi ner till vattnet där det satt en karl i en båt och fiskade i godan ro. Tog foto, det är fiskaren du ser här bredvid.

söndag 28 september 2008

Drama pågår vid världens farligaste kust



En av kaparna utanför Somalias kust. Foto: AFP

Utanför kusten till Somalia vid Afrikas östkust pågår just nu ett dramatiskt kapardrama. Väpnade kapare har tagit kontrollen över det ukrainska fraktfartyget Faina som är lastat med kenyanska vapen. Piraterna krävde på söndagskvällen 20 miljoner dollar för att släppa de 21 personerna i besättningen, trots att fraktfartyget är omringat av tre utländska krigsfartyg från bland
 annat USA, rapporterar AFP från Mogadishu.

Bland vapnen ombord finns 33 stycken Sovjetbyggda T72 tanks, som enligt det ukrainska försvarsdepartementet ska gå på export till Kenya.

Kapardramat är ett fint exempel på det lämpliga i att resa någon annanstans än till Somalia. Landet har inte haft en officiell fungerande regering på snart 20 år och är rankat som en av världens farligaste platser. Kusten är ökänd för fartygskapningar.

lördag 27 september 2008

Tema finanskris: Wall Street är för alltid förändrat

Jag utanför börsen på Wall Street, New York, julen 2004.

En epok i graven på Manhattan

Den 11 september 2001 föll World Trade Centers 400 meter höga tvillingtorn när New York attackerades av terrorister och stans skyline förändrades för alltid. Även om jämförelsen haltar betänkligt, så är den förändring som New York nu går igenom, ganska exakt sju år senare, minst lika kraftfull fast på ett annat sätt.

Av de fem stora investmentbanker som format och definierat Wall Street under hela 1900-talet - Goldman Sachs, Merrill Lynch, Bear Stearns, Morgan Stanley och Lehman Brothers - finns ingen kvar idag i det finanskaos som New York och USA just nu är mitt uppe i. På ett halvår har de antingen gått i konkurs, köpts upp eller ändrat status till vanlig affärsbank.

Många har förstås svårt att tycka synd om en eller annan välbetald investmentbankir som råkar förlora jobbet, men har man vandrat som turist på Manhattans södra delar och nära nog känt den ekonomiska makten vibrera i luften, eller gått omkring bland mäklarna på Wall Street-börsens klassiska handelsgolv, så känns det trots allt lite sorgligt.

På Brooklyn Bridge september 2000, exakt ett år före terrorattackerna. World Trade Center-tornen i bakgrunden.

Mycket av det som format New York som västvärldens finansiella centrum, bredvid London, finns förstås kvar, som börsen och en rad mäklarhus. Men det är samtidigt ingen tvekan om att New Yorks status som storfinansens högborg är svårt skadad för lång tid framöver, i den härva som den alltför vidlyftiga och slarviga utgivningen av bolån resulterat i.

Det här är vad som hänt med de fem stora investmentbankerna sedan i mars:
  • Bear Stearns: konkurs i mars
  • Merrill Lynch: konkursmässig i september, uppköpt av Bank of America med säte i Charlotte, North Carolina
  • Lehman Brothers: konkurs i september (se tidigare inlägg)
  • Goldman Sachs och Morgan Stanley: övergav statusen som investmentbank och blev vanlig affärsbank i september
Dessutom har USA:s två största bolåneinstitut, Fannie Mae och Freddie Mac, båda förstatligats av regeringen, liksom den gigantiska försäkringsjätten AIG. Alla tre företagen bedömdes vara för stora och viktiga för världens ekonomi för att tillåtas få gå under. Men deras problem finns kvar, fast i statens ägo.

I torsdags, samtidigt som intensiva förhandlingar fördes i Vita Huset i Washington DC om ett gigantiskt räddningspaket för USA:s finanssektor, värt 700 miljarder dollar, brakade nästa bank ihop: Washington Mutual, Amerikas egen sparbank med säte i Seattle och tusentals lokalkontor i över 20 delstater. Symboliken och dramatiken för demokraterna och republikanerna som satt i möte hos Bush för att försöka hitta en lösning på eländet bör ha varit plågsamt övertydlig.

Men varför gick det så snabbt? Problemet bottnar i sättet på vilket amerikanska bolån givits ut de senaste åren. Här är ett försök till förklaring:

En amerikan, vi kan kalla honom John Doe, lånar 100 000 dollar i en lokal bank för att köpa ett hus. Banken säljer vidare lånet, med huset som säkerhet, till exempelvis Fannie Mae som i sin tur försäkrar det i ännu ett institut. Så där håller det på och lånet på 100 000 för John Does hus har nu bokförts kanske fem, sex gånger på olika ställen i banksystemet.


En sådan kedja av transaktioner går att reda upp. Men vad som dessutom skett är att Johns lån, ihop med miljoner andra amerikaners, buntats ihop och, med deras hus som säkerhet, använts som bas för att ge ut bostadsobligationer och andra värdepapper på obligationsmarknaden.

Bilden: Ombord på Staten Island-färjan, julen 2004. Frihetsgudinnan vid New Yorks inlopp syns mot solnedgången.

En obligation är ett sätt för banker och vanliga företag att finansiera sin verksamhet - de ger ingen äganderätt som en vanlig aktie, men istället en fast avkastning under en viss löptid. Även svenska banker har visat sig ha exponering, som det kallas, mot sådana obligationer som givits ut av exempelvis Lehman Brothers.

När så räntorna på de så kallade subprime-lånen (låg ränta i början, som sedan ökar) steg, allt enligt det finstilta i lånekontrakten, kom den så kallade subprimekrisen på allvar för runt ett år sedan. Miljoner amerikaner kunde inte betala räntorna och tvingades från sina hem. Marknaden översköljdes av hus och priserna rasade så klart. Och som en följd av det försvann den grund som alla dessa obligationer baserades på. Banker över hela världen fann sig sittandes med papper, köpta för miljarder, som helt plötsligt saknade värde.

Hade expansionen av bolån skett långsammare, i kombination med bättre kreditprövning, så hade problemet aldrig uppstått. Nu, däremot, har alltihop hamnat i det läget att ingen bank vågar låna ut pengar till någon annan - det är det som kallas kreditkrisen, "credit crunch", i medierna. Kreditmarkanden, alltså lånemarknaden, har torkat upp, vilket ger "högre pris på risk", alltså högre låneräntor, och hela systemet riskerar att stanna upp.

Det är för att hitta en lösning på detta som Bush, finansminister Henry Paulson och en rad andra höll det möte i Vita Huset härom natten som resulterade i haveri. Dessutom är de alltför sent ute, menar många ekonomer och hävdar att ett krispaket, där amerikanska staten köper upp alla dessa dåliga innehav, måste vara klart redan under helgen. Ska man tro dessa experter är tiden alltså på väg att rinna ut.

Mer läsning:

Visa större karta

New York City. Dra i kartan med pekaren och zooma med reglagen i övre vänstra hörnet.

måndag 22 september 2008

Ny förbättrad sökning på sajten!

Hitta vad du letar efter 
på EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR!

Nu kan du ännu enklare söka efter information på En resande reporters äventyr. Sökrutan är alldeles bredvid i spalten till höger. När du skrivit ditt sökord, till exempel "florida" som i exemplet här nedanför, och klickat "Sök" hamnar söksvaren högst upp i den här spalten.
Med de tre knapparna över söksvaren, "Den här bloggen", "Länkat härifrån" och "Webben", kan du snabbt kolla igenom mina egna inlägg, de sajter jag länkat till samt vad övriga internet eventuellt har att erbjuda. Stäng sökningen med ett klick på krysset överst till höger. Enkelt!

Sajten har som synes även fått ett annat utseende med fräschare färger, som en del i den ständiga utvecklingen av En resande reporters äventyr. Jag jobbar vidare med moderniseringen, vänta bara!

SvD: Här är bästa New York-hotellet

Mysiga Soho, hektiska Times Square eller nära grönskan i Central Park? 
SvD:s läsare har skickat in sina bästa tips när det gäller att välja hotell i New York. Läs artikeln här!

Själv har jag bott både bra och dåligt, särskilt dåligt, i New York. Men ett mysigt och rätt billigt ställe var Larchmont Hotel, 27 West 11th Street, Greenwich Village. Det verkar finnas kvar, de har till och med en sajt

söndag 21 september 2008

Resetips: Saltvatten och svart lera i Jordanien

SvD Resor skriver idag, söndag den 21 september, om Jordanien dit det börjat köras svensk charter. Det är ett av mina kommande resmål som jag hoppas kunna bocka av. Till sevärdheterna hör beduinstaden Petra, uthuggen direkt ur berget, bad i salta Döda havet, romantiska ökenturer och lerspa, där man geggar in sig i en svart mineralrik lera som tydligen ska göra gott åt kroppen.

"Pyramiderna kan gå hem och lägga sig", säger en amerikansk dam när hon får se det uråldriga templet i Petra, "Skattkammaren", efter en spännande färd genom en två kilometer lång klippklyfta.

För filmnördar kan man påpeka att Petra även är platsen dit äventyret för Indiana Jones (Harrison Ford) i 80-talsäventyrsrullen Indiana Jones and the last crusade.

Kvinnor förväntas samtidigt inte visa sig i vare sig baddräkt eller bikini på de allmänna stränderna i Jordanien, vilket en resenär från St Petersburg, Natalia Trofimova, 31, irriterar sig på: "Den (allmänna stranden) är inte precis inbjudande. Vare sig baddräkt eller bikini anses gott nog där. Faktiskt är det mest män och barn som badar. De få kvinnor som doppar sig gör det fullt påklädda", säger hon till SvD.

Den bästa stranden finns enligt tidningen i Tala Bay, 15 kilometer söder om Aqaba, som är ett av charterresemålen.


Klicka här: Bilder från Petra på Google.

torsdag 18 september 2008

Kraschad New York-bank blir turistattraktion


Visa större bild
Ovan: Lehman Brothers huvudkontor, New York City. Foto: Google

Ingen som läst en ekonomisida senaste året har missat den eskalerande finanskrisen som sprider sig från USA och ut över världen. Den tog ny fart i måndags då det stod klart att den anrika investmentbanken Lehman Brothers i New York går i konkurs. I mars i år blev även bankkonkurrenten Bear Stearns konkursmässig och tvångssåldes. Tre av fem klassiska finanshus i New York - Lehman Brothers, Merrill Lynch och Bear Stearns - har upphört att existera på mindre än ett år.

Snabbt har nu Lehman Brothers kontorsskrapa på Manhattan blivit en turistattraktion liksom Bear Stearns i mars, enligt New York-tidningar och finanssajter. Under rubriken "At a bar in Manhattan, drinking over a ship gone down" rapporterar Forbes.com:

"Outside Lehman's building in midtown Manhattan, wire service photographers smoked cigarettes as cops barked at tourists to stop harassing departing bankers. Two 30-somethings in suits took turns taking pictures of each other in front of Lehman's steel and streaming pixel-screen façade. They seemed surprisingly upbeat for having just lost their jobs."

Guider i New York City har snabbt adderat Lehman Brothers kontorskomplex till den obligatoriska turistrutten och en energianalytiker konstaterar:

"Det tog hundra år att bygga upp en sådan här firma och det är sorgligt om den ska försvinna", säger han till Reuters och tillägger: "Jag önskar att jag fotograferat Bear Stearns också".

Lehmans kontor ligger längs Sjunde avenyn mellan 49:e och 50:e gatan (se karta nedan) strax norr om Times Square. Byggnaden i sig är inte mycket att titta på eller fotografera, konstaterar Reuters, om det inte vore för bankens haveri i början av veckan. Under det att andra finanshus ihop med USA:s centralbank Federal Reserve försökte rädda banken under förra helgen sågs ett pärlband av svarta limousiner stanna till framför Lehmans skrapa. "Spelar ni in en film", undrade en förbipasserande. I måndags när det stod klart att banken var bankrutt spreds pressbilder av Lehmananställda som lämnade byggnaden med sina tillhörigheter i papplådor. Turister fotograferade varandra framför entrédörren samtidigt som nyheten om Lehmans kollaps spreds från New York. Tidigare anställda sågs trösta varandra i tårar utanför deras tidigare arbetsplats.

Vid Lehman Brothers brittiska kontor i Canary Wharf, London, samlades också turister under veckan. En av de anställda, Duo Ai, 26, berättade att stämningen var pressad inne på banken.

"Folk är väldigt ledsna. Jag hörde någon som grät. Antar att det är förståeligt om man har investerat mycket i Lehman-aktier", sa han till The Guardian.

Lehmans aktie har kollapsat i värde under året allteftersom det stått klart att banken drabbats av stora förluster efter investeringar i papper med dåliga amerikanska bolån som säkerhet. Sedan i januari har Lehmanaktien fallit över 99 procent (se grafik här).



Visa större karta

måndag 15 september 2008

Så hittar du rätt på sajten

Din guide till
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR
På den här sidan har jag samlat en rad bra länkar, tjänster och tipslistor som du har nytta av när du planerar din resa, eller innan du bestämt vart du ska åka. Alltihop finns enkelt samlat i spalten till höger. Skrolla igenom den och lär dig hitta.
Här är de bästa funktionerna:
  • Annat skoj: Vill du läsa tidigare inlägg om ett visst ämne? Sök i sökrutan, eller välj ämne direkt i listan längst ner till höger på sidan. Strax ovanför har du även alla blogginlägg sorterade på datum. Har du koll på din omvärld? Testa dig! I spalten finns även länkar till en rad nyhetstester.

söndag 14 september 2008

Hemlösa lever väl i Beverly Hills

Nyhetsbyrån Associated Press, AP, körde ut en rätt intressant story om hemlösa i USA. Alla som varit i en amerikansk storstad vet att många saknar bostad, men det varierar tydligen mellan städerna hur bra de hemlösa klarar sig, påstår AP.

I Beverly Hills, en lyxig del av stor-Los Angeles, samlas hemlösa utanför kändisarnas mångmiljonvillor i hopp om generösa gåvor från celebriteterna: De förmögna stannar till i sina Porschar och SUV:ar och erbjuder lagad mat, ouppackade designkläder och ett eller annat jobb, rapporterar AP. Det förekommer att tiggare får 2000 dollar eller en flaska Dom Perignon, vissa kommer över Gucciskor och diamanthalsband, enligt AP.

Hemlöse Isaac Young, 59, fick låna ett helt hus i ett år av en av Beverly Hills bättre bemedlade invånare.
"Jag kunde inte tro att det var sant", säger han.

Ett förmöget par från Manhattan Beach gav honom möbler till sitt nya hem. Isaac Young som varit utan bostad sedan 1992 försöker nu lära sig att spara pengar och vill skaffa sig en egen bostad efter många hårda år på gatan, förklarar han för AP.
En annan hemlös, George, använder strategin att parkera sig själv utanför en kändis hus och hoppas på generositet. Paparazzifotografer och parkeringsvakter kan innebära problem, men han har också haft tur och fått hundra dollar, en videokamera och en Armanikostym, berättar George som en gång även fick tio dollar av Rod Stewart. "Du vet aldrig vem du kan stöta på." Han blev så förtjust i kostymen han fick att han i början använde den när han tiggde pengar. Men han fann snart att det inte fungerade särskilt bra.
"Du måste se ut på ett särskilt sätt för att få sympati - smutsig, lite knäpp, inte helt medveten", konstaterar han.

Hela Los Angeles county uppges ha runt 74 000 hemlösa, vilket gör Los Angeles till den stad i USA som har flest hemlösa. Tony Lee, polislöjtnant i Beverly Hills, säger till AP att de sällan skapar några problem eller utgör något hot.

Men alla lockas heller inte av den till synes onåbara rikedomen i metropolen Los Angeles. En av de intervjuade utan bostad, som kallar sig Bond, säger att många undviker de überrika områdena i Beverly Hills.

"De vill inte umgås med snorkiga rika människor", konstaterar han. "Du måste visa respekt och inte bete dig som en idiot. Om du är en utslagen person skickar de polisen på dig."




Visa större karta

onsdag 10 september 2008

Sterling tar betalt för inställt flyg

 Ovan: mejlet från Sterling.

Flitiga läsare av denna blogg minns kanske en beställning jag gjorde tidigare i år av en tur&retur-biljett till Rom med danska flygbolaget Sterling, en resa som inte blir av som det var tänkt i oktober eftersom Sterling helt plötsligt ställde in flighten Stockholm-Rom. Nu har jag valt att få pengarna återbetalda från bolaget, den totala kostnaden var 1 512 kronor och 98 öre. Ett mejl med bekräftelse om denna återbetalning damp ner idag. Men - inte på 1 512 kronor, utan på 1 498 kronor. Knappt 15 kronor saknas. Det visar sig vara en "kreditkortsavgift" man tydligen åker på som tack för hjälpen för att man betalar med kort.

Det ska medges att jag inte vet för tillfället vem som egentligen debiterar kortavgiften, gissningsvis är det väl kortföretaget snarare än flygbolaget. Men effekten blir ändå den att jag får betala för en resa som ställts in av någon annan än mig själv. När nu mina planer på en höstweekend i Rom avbokats ofrivilligt så tycker jag därmed att jag borde hållas ekonomiskt skadeslös. Även om det bara handlar om en 15 kronors kortavgift och oavsett vem som tar ut avgiften.

söndag 7 september 2008

SPECIAL: Här är topp-5 på flytande båtmässan

Våren är här! Det första vårtecknet kommer, kan man säga, när den flytande båtmässan arrangeras vid Vasahamnen på Djurgården i Stockholm. Den dragspelande mannen var där, korvgubbarna och fenderfetishisterna och fritidskläderförsäljarna var också där. Och en lång rad båtar förstås. Jag fastnade särskilt för fem stycken - fast av helt olika orsaker.



1. Capo från Capo Marin är en oerhört rå metallkonstruktion som du ser ut att kunna köra upp på ett berg med. Utrustad med två dieseldrivna vattenjetaggregat är manövrerförmågan garanterat god. Gott om utrymme där bak finns så det går att duka upp ett långbord. Det är annars ett problem att så få fritidsbåtar har tillräckligt stora ytterutrymmen.
Capo är förstås tänkt främst som arbetsbåt, men enligt försäljaren har två tredjedelar av produktionen gått till privatpersoner. Cool är den hur som helst.


2. I en tid när segelbåtar är förvillande lika varandra är det kul att kolla in Bentas segelbåtar, här en Benta 38. Med italienskt formspråk är båten både väldigt ren i linjer och på detaljer. Kolfiberskrov ger liten vikt och båten är fylld av tekniska finesser.
"Tanken är att man ska kunna ge sig ut och segla den ensam", förklarar demonstrationstjejen och ser nästan övertygande ut. 
Trasslet med skotet på durken är till exempel borta och ersatt med ett hydrualiskt system som sköts med knappar från styrpulpeten. Istället för en hård plastdurk sitter man och seglar i bekväma soffor. Den öppna aktern ger närhet till vattnet. Ruffen är stilren och funktionell.
Den här Bentan är 11,66 meter, går 2,75 på djupet, har en 20-hästars maskin och rigg av kolfiber.
Skulle jag ha obegränsat med deg och vara ute efter en lättseglad båt så låg den här bra till. Men, som demotjejen själv svarar på frågan om vilka som köper båten: "Man ska ju ha en del pengar."


3. Grand Banks fartyg är majestätiska, om än rätt opraktiska. Nu var det en variant med relativt stort akterdäck med på mässan (en ungefär likadan som den på bilden) vilket ger en hyfsat vettig uteplats i aktern. På många Grand Banks finns där istället en akterhytt som sticker upp och visserligen är stor utrymmesmässigt men som omöjliggör att duka upp ett rejält middagsbord utomhus. Då väljer jag hellre varianten med akterdäck, om jag nu ska ha en sådan skuta, trots att kryssaren därmed bara har fem kojer. Vilket är väl lite för en så stor båt kan man tycka.



4.
En av de båtar, döpta till Bris, som Sven Yrvind (Lundin) seglade över Atlanten med finns att titta på. Mest undrar jag hur man inte drabbas av panik mitt ute i havet i en så liten farkost. 



5. Nej, snygg är den inte. Ej heller lätt att klämma in i en gästhamn eller lägga upp på vinterförvaring, om nu nån tänkt det. Men köper du en Rawcat 40 har du andra behov. Pråmen, för det är väl det närmaste man kommer, är en helt fullutrustad lägenhet med isolering och kamin i vardagsrummet som vätter föröver. Akterut finns två sovrum, kaklat badrum och även ett fullutrustat kök med 80 liters kylskåp och spis i anslutning till vardagsrummet (se de inklippta småbilderna ovan). På en liten pinnstol framme på styrbords sida sitter man även och kör skapelsen.
En flytande bostad helt enkelt.
Jag har mina betänkligheter kring katamaranskrovet. Redan i den rätt lugna sjön vid Djurgården gungade huset rätt rejält och kanske vill man ha något mera stabilt som långtidsbostad. Eller i varje fall en mera skyddad hamn.
Fartyget mäter strax under tolv meter på längden, är 5,30 bred, väger åtta ton och marschar tolv knop med hjälp av en dieselmaskin i varje aluminiumskrov.

Kuba ber USA lätta på handelsembargot


Artikeln ovan: Kraftfull storm skapar rädsla (AP)

Kubanska regeringstjänstemän har framfört en vädjan till USA om att lätta tillfälligt på det handelsembargo som varit i kraft sedan 1960-talet, rapporterar CNN. Kuba vill på det sättet öka möjligheterna att hjälpa offren i landet för orkanen Gustav, som slog till hårt mot öriket men därefter försvagades kraftigt innan den nådde USA:s sydkust i Mexikanska golfen.

"Om USA:s regering verkligen är villig att samarbeta med det kubanska folket mot bakgrund av tragedin efter orkanen, så bör den tillåta försäljning till Kuba av sådan materiel som anses nödvändig samt stoppa restriktionerna för amerikanska företag att ge privata kommersiella krediter till vårt land för köp av mat i USA", löd meddelandet från Kubas utrikesdepartement.

I ett svar sa USA:s UD att det inte ansåg det nödvändigt just nu att lyfta restriktionerna.

En ny orkan, Ike, samlar samtidigt kraft ute på Atlanten och har lett till evakuering av The Florida Keys inklusive Key West, även om det just nu är osäkert om ovädret tar den vägen. Ike var på lördagen en kategori 4-orkan på den femgradiga skalan. Även Kuba förbereder sig på Ike, bara någon vecka efter Gustavs härjning på västra delen av ön. Turister har evakuerats från kubanska badorter. Väljer Ike en liknande bana som Gustav hotas New Orleans och Louisianas och Mississippis redan hårt drabbade kuststräckor återigen.

Utanför Mexikos kust bildas nu den tropiska stormen Lowell, som kan nå orkanstatus på måndag, enligt Associated Press.

lördag 6 september 2008

Militären försöker lösa krisen i Thailand


Demonstranter kräver thailändske premiärministerns avgång på onsdagen. Foto: AP/Welt online

Högt uppsatta thailändska militärer satt i möte under lördagen med regeringstjänstemän för att försöka hitta en lösning på Thailands politiska kris. Sedan flera dagar ockuperas regeringsbyggnaden i Bangkok av gulklädda demonstranter som kräver premiärminister Samak Sundaravejs avgång. Sundaravej, 73, anklagas för att vara en marionett, styrd av den förra premiärministern Thaksin som bor i London. Den thailändske överbefälhavaren Boonsrang Niumpradit mötte cheferna för armén, flygvapnet och marinen, men utan att komma fram till någon enkel lösning, rapporterar Reuters på lördagen. En ny militärkupp uteslöts dock under mötet, eftersom det enligt ÖB skulle få en rad andra negativa konsekvenser. Demonstranterna har vägrat ställa upp på premiärministerns förslag på folkomröstning, och armén har i sin tur vägrat köra bort demonstranterna med våld.

Enligt asiatisk press ökar rädslan nu för att turismen ska drabbas på grund av Thailands politiska kris. Det har samtidigt inte rapporterats några tecken på att turister skulle vara i någon fara, bortsett från de förseningar av exempelvis flyg som demonstrationerna resulterat i.

Svenska UD avråder från resor till fyra provinser i södra Thailand där muslimska extremister härjar, men den varningen har legat ute sedan 2005. Någon avrådan från att åka till Thailand på grund av dagens politiska kris har inte utfärdats.

tisdag 2 september 2008

Ny spännande sajt på SvD.se


Nu får pappers-Näringsliv en egen sajt under svd.se. Gå in på svd.se/naringsliv och kolla! Premiär idag.

Den gamla E24.se finns kvar som SvD:s fristående ekonomisajt.

måndag 1 september 2008

New Orleans tycks stå pall för Gustav

Trots att vattnet från Gustavs flera meter höga stormvåg slår över New Orleans skyddsvallar tyder allt för tillfället på att staden lyckas stå pall den här gången. Gustav försvagades ytterligare under måndagen. Däremot är det för tidigt att säga vilka eventuella skador själva vinden åstadkommit, bland annat för regionens omfattande oljeindustri.

En ny orkan, Hanna, samlar samtidigt kraft ute på Atlanten, men den tycks ännu inte ha en bana som hotar det låglänta New Orleans. Däremot finns risken att Hanna går på en nordligare bana mot Georgia och Savannah.

Webb-TV: Så skyddar sig invånarna från Gustav (AP)

Vattnet slår över vallarna

USA Today rapporterar just att vattnet som Gustav pressar in i New
Orleans slår över vallarna i Industrial Canal, kanalen som genomborrar
New Orleans, vid det av Katrina hårt drabbade området Upper Ninth
Ward. En talesperson från arméns ingenjörstrupper, som byggt
vallsystemet, säger sig vara optimistisk att skyddsbarriärerna ska
klara trycket den här gången.

Uppdatering: Gustav tappar kraft

Orkanen Gustav har nedgraderats till en kategori 2-storm.

Läs mer hos Market Watch.

Gustav kvar på kategori 3

Oljepriset föll under måndagen 60 cent till knappt 116 dollar
samtidigt som orkanen Gustav närmade sig USA:s sydkust i Louisiana på
en bana strax väster om New Orleans. Det fallande oljepriset innebär
att ovädret hittills inte visar några tecken på att öka i styrka från
den nuvarande kategorin 3. Samtidigt rapporteras om varmt vatten i
golfen, vilket enligt andra bedömare ökar risken för att Gustav ska
hinna öka styrkan till kategori 4 lagom till att ovädret når kusten
på måndagskvällen svensk tid.
96 procent av oljeproduktionen i Mexikanska golfen är nu stängd,
enligt nyhetskällor. Två miljoner människor beräknas just nu vara på
flykt i USA undan ovädret.

New Orleans en spökstad i natt


Boston Herald, måndag 1 september.

New Orleans tömdes under helgen på människor som lämnade en tom, ödslig stad med en tung domedagsstämning vilande över sig, rapporterade medier sent på söndagen svensk tid. Samtidigt närmade orkanen Gustav sig från sydost.

Borgmästaren Ray Nagin poängterade via nyhetsrapporter nödvändigheten med att lämna New Orleans inför stormen. Alla i staden är mycket medvetna om att relativt få förbättringar har hunnit göras på det system av översvämningsvallar som så fundamentalt bröt samman för tre år sedan när Katrina slog till och risken är överhängande för nya översvämningar om Gustav håller sin prognosticerade bana.

"Jag blev rädd i sista minuten. Jag oroar mig för barnen. Vi bara inte kan stanna", förklarar Ollie Hilson, 54, för Associated Press medan hon väntar i en träningshall i New Orleans på en buss som ska ta familjen, inklusive fyra barn under 3 år, ut ur staden. Hennes packning består av en plastpåse ombyteskläder.

Ute i golfen har alla större oljebolag stängt ner verksamheten, vilket innebär att en produktion på 1,3 miljoner fat olja om dagen uteblir.

Republikanernas partikonvent kommer att påverkas av stormen, bland annat på det sättet att president Bush, svårt kritiserad för sin hantering av katastrofen efter Katrina 2005, inte kommer dit. Han levererar istället sitt tal via länk från Vita Huset, rapporterade medier på söndagen.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest