BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

onsdag 31 december 2008

Inför 2009

En resande reporter-bloggen
önskar alla läsare ett Gott Nytt År!

The Traveling Reporter's Blog wishes all readers a Happy New Year!

måndag 29 december 2008

Så blev polska lik lönsamma

Man snubblar över små guldkorn på tv ibland. Sitter nu och kollar på en dokumentär om polska begravningsentreprenörsbranschen. Fantastisk story. I Polen slog marknadsekonomin igenom väldigt snabbt efter östblockets fall. Det visar sig att en bransch gynnades särskilt väl, med ett statligt bidrag som utgick till firmorna. Raskt satte begravningentreprenörerna av det mera drivkraftiga slaget igång med att muta ambulanspersonal för att få dem att låta patienter dö hellre än vårdas för att öka antalet lik. Så rullade pengarna in.

SVT kanal 1. Andra delen av 'Necrobusiness' går 3 jan.

söndag 28 december 2008

Säkrast att inte kräva något av SJ

Ombord på SJ:s försenade tåg via Linköping mot Stockholm. Det börjar inte bra - försening vid avgång med fem-tio minuter. I vagnen är det trångt och folk flyttar runt sina för stora väskor på för liten plats. När vi nu kommit upp till Södertälje uppstår signalfel och tåget får köra i 40 km/tim sista biten. 30 minuters försening.

Landets snyggaste domkyrka.


Linköpings.

lördag 27 december 2008

BILDSPECIAL: Julen 2008 – Stockholm i frost

Gav mig ut på en promenad i ett fruset Stockholm under julhelgen. Så här såg det ut – man kan nästan tro att det blev snö det här året, men det var bara frost. Och kall, hög luft. Tog de här bilderna med mobilen.
Kronobergsparken.
Norrmälarstrand. 

 
Gammal bogserare vid Norrmälarstrand. "Välkommen till Pontonen sommaren 200[utsuddat]" står det. Det är långt till vilken sommar som helst.

 
Vy mot Söder från Norrmälarstrand. 

 En frusen damm.


Julpyntad bar på Kungsholmen.

onsdag 24 december 2008

Till alla läsare: Julhälsning!

En synnerligen
God Jul önskas!
A Traveling Reporter wish all readers a Merry Christmas!

Krisvintern 2008 fylls nyheterna av oroliga bulletiner om att vi inte tycks shoppa så pass mycket att förra årets omsättningsrekord för detaljhandeln ska överträffas. CNN var igår kväll, 23 dec, ute på stan med reporter och kamerateam och kunde berätta att många ägnade sig åt fönstershopping. Reor på 50-70 procent syns både här och där, redan före mellandagarna. Från Fort Worth, Texas, rapporteras att handlarna trots allt hoppas på mellandagsrean. Wall Street Journal konstaterar krasst att "Retailers Have Blue Christmas" i det USA som fått sällskap av resten av världen ner i finanskris och lågkonjunktur i vinter. US News & World Report tar det hela mer konkret och tipsar läsarna om var de lägsta priserna finns efter julen.

Annat var det för 40 år sedan. Då, 24 december 1968, skickade besättningen på Apollo 8 en julhälsning till världen från andra sidan månen (bilden) som emottogs förväntansfullt av världens största tv-publik. Teknisk framtidstro, optimism och världsherravälde i universum präglade planeten.

Men allt är inte finanskris och sinande kunder i amerikanska shoppingmalls. Julen firas ju lite varstans runt om i världen och på olika sätt. I Ryssland väntar exempelvis ungarna inte på tomten, utan på Fader Frost (bilden), berättar China Daily och ger en rad andra exempel.

På ytterligare andra håll firas förstås ingen jul alls. Sålunda har irakiska parlamentet i Bagdad idag sparkat talmannen, tre palestiner har skjutits ihjäl av israelisk militär och i Mexiko har polis gripit en före detta skönhetsdrottning när hon åkte i en lastbil ihop med beväpnade gängmedlemmar, rapporterar Associated Press.

Allt medan vi andra firar en fröjdefull jul.


Som John Lennon sjöng en gång:

A very merry Christmas
and a happy new year
lets hope it's a good one
without any fear

En Resande Reporter väljer här att publicera dikten Vanten, hämtad ur svenska Mad årgång 1961.

God Jul!


* * *

Vanten, av Doktor Rudberg
Ur Svenska Mad, 1961


Midvinternattens köld är hård.
Stjärnorna knastra och flamma.
Allan sover i enslig gård,
samma gör Allans mamma.
Månen vaggar sitt tysta barn,
katten hänger i mammas garn,
snön ligger still på taken.
Tomten fryser om - händerna.

Står där och fryser vid lagårdsvägg,
räknar de ynkliga slantar,
snor sina händer i lusigt skägg,
önskar, att han hade vantar.
Står där och grubblar, men vet ej vad
vantar kan kosta i närmsta stad.
Tänker så han skallen kan spräcka :
Undrar om slantarna räcka ?

För sin hand genom flottigt hår,
andas i valkiga näven,
står och stampar med stela tår,
ty han fryser om fötterna även.
Står och huttrar i nordanvind,
stryker en hårdfrusen klump från sin kind,
fryser så ända till märgen
och verkar förfrusen till färgen.

Går till kylskåp och skafferi,
nallar av alla faten,
dricker ur flaskan med konjak i,
ja, god är julematen.
Skinka och konjak är nog all right,
men tomten tänker på Fahrenheit,
som biter i handen och kinden.
Tomten sin kos styr mot vinden.

Går till den vrå där hans grötfat står,
sätter sig ned till att spisa.
Huttrar och skälver, och tänderna slår
mot läppar som vindarna isa.
Blåkalla kinder, svartfrusna tår,
isbark på ryggen och rimfrost i hår ;
och i stjärnornas frostiga glitter,
han fryser ihjäl där han sitter.


(Bengt Sahlberg)

tisdag 23 december 2008

Granatexposion skadar 16 på Filippinerna

En exploderande granat skadade 16 personer vid en konsert på ön Basilan i södra Filippinerna, rapporterar AP från Manilla.

Sprängladdningen skjöts iväg och landade i en blomlåda av betong vid utkanten av ett fält där konserten hölls, sa polischef Salik Macapantar till nyhetsbyrån.

Den Al-Qaida-länkade islamska separatiskgerillan Abu-Sayyaf med bas i södra Filippinerna misstänks ligga bakom dådet, enligt en militär talesperson.

lördag 20 december 2008

EXTRA: Horace Engdahl avgår

Nyheten kom just att Horace Engdahl avgår som Svenska Akademiens ständige sekreterare. Orsak okänd. Historikern Peter Englund, som bland annat skrivit den mycket bra Poltava, tar över som ständig.
Hoppsan, kanske någon säger, ajdå mumlar någon annan. Äntligen utropar en tredje.

torsdag 18 december 2008

Finanskrisen slår mot resebranschen

Finanskrisen och en lågkonjunktur vi inte ens är nära av att ha sett botten på än sätter avtryck hos resebranschen. På torsdagen vinstvarnade den börsnoterade resebyrån Ticket för lägre årsvinst till följd av finanskrisen. Försäljningen spås minska med 15 procent jämfört med 2007 och årets bruttoresultat beräknas bli 20 procent lägre. Samtidigt var 2007 ett rekordår för Ticket, enligt bolaget självt.

Framför allt är det privatresor som minskar nu, nedgången väntas bli 18 procent sett på helåret. Resebyrån har minskat personalen med 25 personer hittills i år.

Tickets aktie har rasat med över 80 procent på Stockholmsbörsen hittills i år.

Riksbanken: avskaffa 50-öringen

50-öringen är på väg bort. Sista datum för handel med denna hyfsat menlösa penning föreslås bli den 30 september 2010. Läs pressmeddelandet här. Elektroniska kortbetalningar kommer fortfarande att ha ören och öre som enhet finns kvar, enligt centralbanken. Reformen sägs ge lägre kostnader för handeln.

tisdag 16 december 2008

Filippinerna och Mexiko – på samma kväll

Marknad i Manilla. Foto: SVT





Ikväll, tisdag, visade Packat och klart i SVT1 ett resereportage från Filippinerna, min Sydostasienfavorit. Ett glömt Mellan östern mellan Kina och resten av världen, som landet beskrivs i inledningen. Se programmet här. Reportern besöker bland annat Palawan, en avlägsen ö väster om Filippinernas huvudöar, dit jag aldrig kom. Inte tidigare i år alltså, jag har en känsla av att det kan bli fler resor. I Manilla, denna kung av stökiga, smutsiga och ändå samtidigt fantastiska städer, visas restaurangen Harbor View vid Manillas strandpromenad upp. Jag undrar banne mig om inte resereportern sitter vid mitt bord. Kolla bilderna här bredvid.

Övre: Packat och Klart. Foto: SVT. 




Strax efteråt visade Korrespondenterna i SVT ett rätt tröstlöst men mycket bra och spännande reportage från Mexiko, där fattiga latinamerikaner från Mexiko, Guatemala och andra ställen reser norrut utanpå överfulla godståg i tröstlösa försök att ta sig över gränsen till USA. Men istället rånas de längs vägen och skickas åter där de kom ifrån. Mycket bra journalistik värd att se. Mer info här.

lördag 13 december 2008

Dags för andlig spis


Har hamnat på luciakonsert i storkyrkan. Blir säkert livat.

fredag 12 december 2008

Borttappat bagage: KLM bland de sämsta

Flygjätten KLM ligger bland de högsta på den icke så smickrande listan över flest borttappade väskor, enligt en flygbranschrapport som SvD läst (klicka för att läsa artikel och lista).

Själv har min väska försvunnit ett flertal gånger, fast alltid kommit tillrätta igen. Och det har, faktiskt, aldrig hänt med KLM, däremot med Delta. Och alltid vid flygning i, till eller ifrån USA.

måndag 8 december 2008

Bildspecial: Här är världens största hotell


First World Hotel, Malaysia.

Under avdelningen oväsentligheter kan man notera att världens största hotell är First World Hotel i Malaysia med 6118 rum. Det är den galna skapelsen här ovan, som faktiskt skåpar ut storbyggen som MGM Grand i Las Vegas. I alla fall enligt sajten insidervlv.com som håller sig med en största hotell-lista uppdaterad så sent som den 4 november 2008. Faktum är att olika Las Vegas-hotell kammar hem nästan alla platser på listan utom just förstaplatsen. 

Jättebygget finns i Genting Highlands, Pahang, Malaysia, och drivs av hotell- och nöjesparksbolaget First World Hotels and Resorts, enligt Wikipedia. Men samma sajt hävdar att det bara är det andra största hotellet, så jag misstänker att förstaplatsen kommer från den utnämning bygget fick i Guinness Rekordbok 2006. Sannolikt står kampen mellan MGM Grand i Las Vegas (bilden till vänster) och First World.

Stort nog är det i alla fall. Och hur som helst är det inte sådana ställen jag brukar bo på.

söndag 7 december 2008

Sommarbild: Stockholmskväll den 4 juli



Hittade just den här fina bilden i mobilen: sommarkväll i Stockholm från den 4 juli i år. Hade helt glömt att jag tagit den. Bilden är det tagen från Djurgårdsbron riktning in mot stan längs Strandvägen. Aah, det var tider det.

lördag 6 december 2008

Undersökning: Indiska affärsresor spås minska

Lyxhotellet Taj Mahal i brand efter terrorattacken i Bombay. Foto: Star News

Affärsresenärer avstår från Indien efter terrorattentatet i Bombay

Affärsesorna till Indien minskar efter terrorattentaten i Bombay, i alla fall kortsiktigt. Det visar en undersökning från Association of Corporate Travel Executives (ACTE) som En resande reporter läst.

Nästan hälften av de 134 internationella affärsresearrangörer som svarat på enkäten och som vanligtvis reser mycket på indiska destinationer säger att de drar ner på Indienresorna "tills situationen stabiliserats". 7 procent svarade att de helt stoppar resor till Indien efter det 60 timmar långa attentatet som krävde närmare 200 människors liv till stor del och riktade sig mot utlänningar. Även affärsresor till Pakistan drabbas negativt, i något mindre utsträckning. 7 procent av researrangörerna uppgav att deras resenärer inte vill resa någonstans för tillfället. Två gripna
för terrorn
i Bombay
Indisk polis grep två personer i Calcutta som misstänks ha gett sim-kort till terroristerna

"Den här reaktionen är typisk för affärsresebranschen", säger ACTE:s chef Susan Gurley i ett pressmeddelande.

Undersökningen avslöjar också ett stort missnöje med säkerhetsarrangemangen på hotellen. Det var i lyxhotellet Taj Mahal Palace i Bombay som terrordramat drog ut längst på tiden och där fick sin våldsamma upplösning. Misstanke finns om att terroristerna tagit in på hotellet som gäster och kunnat gömma sprängmedel inne i byggnaden. 78 procent av affärsresearrangörerna uppger att de ska se över sina hotellkontrakt i Indien och lägga större tonvikt på säkerhet för gästerna. Bara var femte svarande, 20 procent, sa att de var nöjda med säkerhetsnivån.

De här områdena i säkerhetsarrangemangen är prioriterade, enligt ACTE:
• mer detaljerad koordinering med polis och andra myndigheter
• utbildning och träning av personalen på hotellen inom evakuering och hjälp
• extra kommunikationssystem för gäster som tvingas söka skydd på sina rum
• bättre övervakningssystem

Samtidigt menar researrangörerna att deras resenärer vill att all denna önskvärd säkerhet inte får synas för mycket.

tisdag 2 december 2008

Bombay: Så begick de terrordåden

Detaljer har släppts kring terrordåden i Bombay i förra veckan. De tio
terroristerna kom med båt via Karachi i Pakistan, rapporterar Sky
News, och var beväpnade med tidsinställda bomber, AK47 automatvapen
och pistoler. De hade tränats i över ett år av ex-militärer inför attacken.

Thailand: Regeringen avgår – och flygen står still

Foto: BBC

Thailands konstitutionsdomstol ger premiärministern Somchai Wongsawat sparken och förbjuder honom att arbeta med politik i fem år. Samtidigt upplöser domstolen regeringspartiet PPP, på anklagelser om röstfusk vid förra valet. Åtgärden ska sätta ett exempel inför kommande val.

Flygplatsen
stängd till
15 december

Sky News rapporterar att internationella flygplatsen i Bangkok hålls stängd till den 15 december. Endast fraktflyg släpps iväg.
Måndagens nyheter från Thailand kan innebära att den akuta krisen, inklusive oppositionspartiet PAD:s ockupation av Bangkoks två flygplatser, är över. Enligt uppgift ska fraktflygen börja gå direkt och de hundratusentals utlänningar som varit strandade i Thailand i en vecka kan börja räkna med att komma hem. De flyg som redan börjat gå från andra flygplatser har dock varit överbokade och turister har tvingats stanna kvar trots löfte om resa.

Thailands djupare politiska polarisering är dock inte löst. Gissningsvis bildas ett nytt parti inför nästa val med delvis samma medlemmar som det upplösta PPP. Risken finns också för sammandrabbningar mellan regeringsanhängare och oppositionsanhängare. De rödklädda regeringsanhängarna reagerade med ilska på domstolens beslut, medan de gulklädda ute på flygplatserna jublade.

Därtill har Thailand som nation lidit både stor ekonomisk skada i mångmiljardklassen under den veckolånga isoleringen och fått sitt rykte som turistnation nedsvärtat.

måndag 1 december 2008

Dags att unna sig lite vardagslyx

Ska lyxa till det idag: har bokat massagetid på Centralbadet och ska dit och bada och sitta och pysa nån timme innan nu i eftermiddag. Det behövs efter de här dagarna av middagar, fest, firande och mycket sittande framför alla dramatiska nyheter på tv:n.

Bilden: Mitt spa-ställe i Manilla.
Det här med badlyxen påminner mig om Manilla, Filippinerna, tidigare i år. Det är ju en av världens stökigaste städer med urusel luftkvalitet, därför var effekten så mycket större när jag gick till ett spa-ställe där mitt i röran, i ett gammalt hus med så obskyrt yttre att jag inte hittade plejset först. Dessutom badade jag ångbad i Budapest i år också, men då smällde Manilla faktiskt högre i jämförelse. Det kom folk och bjöd på te och grejor. Ska bli intressant att se vad Centralbadet har i jämförelse. Min nya 
nyhets-
favorit
Apropå nyheter: min senaste favorit bland nyhetssajter – Skynews.com. Den brittiska tv-kanalen är nästan lika vass på nätet som i tv:n.

Bangkok: BBC inne i den stängda flygplatsen


Foto: BBC

Bangkoks internationella flygplats var stängd ännu på söndagskvällen. BBC:s reporter kunde ta sig in och göra en kort ståuppa, som finns här att titta på (klicka).

Rapporten visar att demonstranterna är förberedda på att stanna länge inne på flygplatsen. De har ställt upp tältsängar, är välförsedda med vatten och andra livsmedel och har satt upp en mindre sjukstuga vid incheckningen för att kunna erbjuda vård (bilden ovan).Polis: Lämna
flygplatsen
– eller åtalas

Polis berordrar demonstranterna att ge upp ställningarna på söndagen (Sky News).

Samtidigt demonstrerar anhängare till den sparkade premiärministern Thaksin inne i Bangkok, iklädda röda tröjor i motsats till flygplatsdemonstranternas gula. Klicka här för att se den rapporten. Risk finns för oroligheter om de två grupperna skulle mötas.

söndag 30 november 2008

Uppdat: Kapare släpper fartyg utanför Somalia



Jag har skrivit tidigare om kapningarna utanför Somalia, som slagit rekord i antal i år. Idag kom nyheten att Faina, ett fraktfartyg lastat med stridsvagnar och andra vapen och som kapades för över en månad sedan, till slut släppts. Läs artikeln här.

lördag 29 november 2008

Det drar ihop sig till smäll i Bangkok





Besättning
på Thai Air kapade sitt
eget plan


Läs den fantastiska historien om hur svenska Camilla kom hem – trots stängd flygplats

Just som terrorn i Bombay var över drar det ihop sig i Thailand till sammandrabbning mellan polisen och de ockupanter som sedan flera dagar lamslår Bangkoks två flygplatser. En explosion skadade flera ockupanter på lördagen inne vid stadens regeringsbyggnad, rapporterade BBC, och polis har anlänt vid Bangkoks internationella flygplats där man ska försöka få bort de tusentals demonstrantrerna. Det finns risk för att det blir ett ganska blodig ingrepp.
Samtidigt lyfter nu det första planet från Arlanda till Bangkok sedan i tisdags. Det väntas landa på en militärflygplats utanför huvudstaden.

Ockupationen av flygplatserna håller på att bli en dyr historia för Thailand. Enligt en thailändsk beräkning förlorar landet motsvarande 55 miljoner kronor varje dygn i uteblivna intäkter från turismen. Enligt en annan siffra har demonstrationerna hittills kostat landet 134 miljarder bath (30 miljarder kronor).
Ett övergivet polisfordon står med punkterade däck vid en infart till Bangkoks internationella flygplats, sedan en insatsstyrka övermannats och jagats på flykten av ockupanter vid flygplatsen på lördagen. Foto: Skynews.com

BILDTEXTRA: Inne i Taj Mahal Palace Hotel


Foto: Skynews.com

Sky News har visat de första bilderna på lördagen inifrån det eldhärjade Taj Mahal Palace Hotel i Bombay. Under natten till lördagen kunde säkerhetspolis still slut säkra hotellet och döda terroristerna. Hotellet gås nu igenom rum för rum.

Foto: Sky News/Star News

Foto: Sky News/Star News

Foto: Sky News/Star News

I fotosekvensen ses bland annat en odetonerad handgranat liggande på golvet, vilket indikerar att terroristerna var mycket tungt beväpnade. De sägs också ha haft tillgång till sofistikerad satellitnavigeringsutrustning, varit mycket vältränade och haft god lokalkännedom om de platser de angrep. Nio terrorister har dödats i Bombay. Den totala dödssiffran närmar sig 200 personer under lördagen.

Bangkok: Flygplatsen stängd till måndag

Sky News citerade just ett AP-telegram som sa att den internationella flygplatsen i Bangkok hålls stängd till måndag. Åtminstone till måndag, ska man kanske tillägga. Våldssituationer hade uppstått, bland annat hade demonstranter rammat en polisavspärrning.

Enligt Sky News reporter på plats vid flygplatsen anländer polis i bilar och lastbilar, vilket kan tolkas som att en stormning av flygplatsen för att få bort ockupanterna förbereds.

fredag 28 november 2008

Uppdat: hotellet stormas nu


Sky News just nu: militär, inte specialstyrkor, har rusat in i hotellet under ljud av kraftig skottlossning. Skott har kommit från hotellet, och militär har skjutits in i ett rum på andra våningen. Skottlossning har även hörts från en snäv gränd utanför Taj Mahal Palace Hotel. Operationen pågår samtidigt som mörkret faller över Bombay.

Uppdat: skottlossning nu vid Taj Hotel


Ny dramatik: Flera stora granatsmällar har hörts från Taj Mahal hotell, skott hörs just nu. Sky News reporter ligger i skydd utanför hotellet, där militär och polis tycks gå från rum till rum för att hitta terroristerna.

Journalistik: Inget nytt på tolv timmar?

En rätt frustrerande reflektion man kan göra när det pågår stora nyhetshändelser, "a developing story", som attackerna i Bombay och ockupationen i Bangkok: det verkar ibland som om ingenting händer. Jag följde nyhetsflödet extremt noga igår torsdag och på kvällen verkade det som om det fanns en del gisslan och ett fåtal terrorister kvar inne på de två hotellen. Tio-tolv timmar senare slår jag på tv:n för att uppdatera – och läget tycks vara precis oförändrat. Det hörs spridda skott inifrån Taj Mahal och råder förvirring. Det nya var i så fall att polisen påstod att det andra hotellet var tömt, samt att man satt in soldater via helikopter vid det ockuperade judiska centret.

Har då inget hänt på en hel natt? Jo, det har det förstås. Problemet är att informationsgivningen alltid blir lidande vid sådana här tillfällen, medvetet eller omedvetet. Reportrarna på plats har paradoxalt nog också ofta en sämre överblick av hela situationen än redaktionen hemma har, som ju kan sitta och sammanställa uppgifter från flera källor samtidigt.

Som en reporter sa på tv idag när han bevakade gisslansituationen vid judiska centret i Bombay: "We're working in an information deficit, if not an information vacuum."

Fotnot: deficit = underskott

Gisslandrama, terror och osäkerhet

Ännu sent på torsdagskvällen var det många rykten igång på internet och få fakta om terrorattentaten i Bombay. I ett försök att dela upp det ena från det andra har CNN publicerat artikeln "What we know about the Mumbai attacks" (Mumbai är det inhemska namnet på staden Bombay). Bortsett från själva uppgifterna i sig, vare sig de visar sig vara fakta eller inte, är det ett utmärkt journalistiskt grepp som flera gärna får ta efter.

torsdag 27 november 2008

UPPDATERING: Kaos i terrorns Bombay

TV: Klicka play
Aljazeeras rapport från terrorn i Bombay, klockan 18 torsdag svensk tid:



Säkerhetstjänsten stormar
brinnande hotellet i Bombay



Foto: CNN/AP

Senaste nytt (kl 20.10):
Tio platser i Bombay (se kartan nedan) har attackerats sedan terrorattentatet inleddes för ett dygn sedan i Bombay, däribland ett judiskt center, en turisttät restaurang, de två hotellen Taj Mahal och Oberoi samt vid en järnvägsstation och ett sjukhus. En svensk kvinna uppges ha räddats ur det klassiska hotellet Taj Mahal, där bränder ännu rasar enligt CNBC alldeles nyss. 125 personer rapporteras döda och hundratals skadade.


Här slog terroristerna till. Foto: Aljazeera.

Vid Oberoi Trident pågår ännu en gisslansituation på kvällen svensk tid. Enligt en pressuppgift kan 200 personer finnas i hotellet. Tv-kanaler rapporterar att terrorister försöker förhandla med polismyndigheten i Bombay.

Enligt en brittisk medborgare som intervjuades av Aljazeera under torsdagen gick attentatsmännen, flera unga, runt och letade efter hotellgäster med brittiskt och amerikanskt pass.

Finansmarknaderna i Bombay, Indiens ekonomiska centrum, har stängts efter attackerna.

Av tv-sändningarna på kvällen svensk tid har det inte framgått exakt vad som händer just nu i staden, men ett antal misstänkta gärningsmän uppges ha gripits av polisen. Attacken tycks ha varit mycket välplanerad. Somliga attentatsmän kom enligt uppgift beväpnade in i Bombay i snabbgående gummibåtar och tog sig snabbt till sina respektive mål.


Polis gjorde sig under kvällen redo för att storma Oberoi Hotel i Bombay. Foto Aljazeera.

Sannolikt kommer en stormning mot hotellet Oberoi i Bombay i natt, enligt Aljazeera vid 18-tiden svensk tid förberedde sig polisen för en stormning.

Indien har drabbats av flera terrorattentat under flera år, bland annat 1993, 2001, 2003 och 2006, men de här beskrivs som de värsta hittills. För första gången har terroristerna, enligt bilder unga och västerländskt klädda, nu också aktivt attackerat utlänningar, även om indier tycks vara i majoritet bland de omkomna i dåden.



En grupp som kallar sig Decca Mujahedin har tagit på sig ansvaret för attentaten. Enligt Aljazeera handlar det om en lokal islamisk extremistgrupp som ensam inte kan ha arrangerat attacken, utan som troligen agerar ihop med en större islamisk terrororganisation som Al-Qaida.
  • Fler bloggar om terrorn i Bombay:

CNBC: ny brand i Taj Mahal


Live-rapport nyss från Bombay: ny brand har brutit ut i ett av de attackerade hotellen, Taj Mahal. Inga ljud från strider har hörts från hotellet senaste halvtimmen. Tidigare under dagen hördes skottlossning och ljud från vad som kan ha varit handgranater.

Två hotell, en restaurang och en järnvägsstation hör till målen för terrorattacken i Indien. Över hundra människor har omkommit.

UPPDATERING: Turismen och terrorn

Bangkok, Thailand:
Bombay, Indien:

Analys: Turismen och terrorn

Lyxhotellet Taj Mahal i Bombay, Indien, binner efter terrorattacken. Foto: The Telegraph

Sämsta tänkbara tajming

Två stora resmål för turister just nu befinner sig under attack, dessutom vid sämsta tänkbara tillfälle. I Thailand är flyget till och från huvudstaden Bangkok lamslaget sedan det löst sammansatta PAD ockuperat Bangkoks internationella flygplats. Även den mindre inrikesflygplatsen är nu stängd, rapporterar Bangkok Post. Mängder av svenskar finns i landet, vars resa hem nu är osäker.

Samtidigt, sent igår kväll svensk tid, skakades Bombay i Indien av ett kraftfullt och av allt att döma skickligt koordinerat terrorattentat. Särskilt utsatt blev lyxhotellet och stadssymbolaen Taj Mahal, där turister och affärsfolk tagits som gisslan och där nya bränder och explosioner rapporteras under torsdagen. Enligt en rapport idag torsdag har hotellet stormats av polis och gisslansituationen är över. Om det stämmer är oklart.

Det är alltså två stora, turisttäta och heta resmål som samtidigt står lamslagna. Orsakerna mellan dem skiljer dock. Kampanjen från PAD, People's Alliance for Democracy, vars gulklädda sympatisörer sedan månader förskansat sig kring regeringsbyggnaden i Bangkok och nu även intagit de två flygplatserna, har i allt väsentligt varit fredlig även om visst våld förekommit och sprängladdningar detonerat i Bangkok. PAD:s mål är att avsätta premiärministern och regeringen som man misstänker är en marionettregim styrd av den förre avgångne premiärministern Thaksin. Den gula färgen på PAD:arna klär sig i är den thailändske kungens färg. PAD är en till stor del rojalistisk rörelse, där det går att ifrågasätta det demokratiska inslaget (trots partinamnet). Uttalanden som gjorts av anhängarna tyder på att PAD snarare vill montera ner systemet med fria val som Thailand är rätt ensamt om i Sydostasien.

Kaos i Bangkok vid den stängda internationella flygplatsen. Foto: Sky News

Även om  thailändarna själva normalt är mycket lojala mot sin kung, i vars namn PAD säger sig agera, kan man fråga sig hur länge folket i övrigt orkar med protesterna. Blir blockaden av Bangkoks två flygplatser, där den internationella utgör ett nav i hela regionen med sina 40 miljoner passagerare per år, långvarig drabbas turistindustrin som förstås är väldigt viktig för Thailand. En motrevolt är samtidigt inte så trolig, känslan i Thailand är att folk till största delen vill ha lugn och ro och rimligtvis drar sig in i det längsta för att dra igång ett lokalt inbördeskrig i Bangkok. Militären, en tung thailändsk maktfaktor, drar sig också från att ta till våld. Indirekt stödjer militärledningen därmed PAD, samtidigt som det var militären som återinförde det demokratiska systemet efter den oblodiga kuppen då Thaksin avsattes. Läget ser alltså rätt låst ut. Regeringen sitter i krismöte idag på torsdagen. Om regeringen utlyser nyval och avgår är situationen rimligtvis löst, i alla fall tillfälligt, och flygen kan börja gå igen.

I Bombay, Indiens finansiella centrum, är läget betydligt värre sett till nivån av våld. Av vad som framkommit i nyhetsrapporterna är över 100 döda i den våldsamma terrorattacken, som tycks vara riktad inte minst mot utlänningar med brittiska och amerikanska pass.

Konflikten tycks delvis bottna i Indiens långvariga bråk med Pakistan, där stiderna om området Kashmir är centrala. Den pakistanska säkerhetstjänsten ISI har backat upp extrema terrorgrupper under många år som ett sätt att hålla igång striden om Kashmir gentemot Indien. Någon av dessa tros ligga bakom onsdagens terrordåd i Bombay. Å andra sidan har ISI också ett långvarit samarbete med USA och dess motsvarighet CIA, en sorts offentlig hemlighet där CIA via ISI utfört operationer i Afghanistan under kriget där med Sovjet på 1970- och främst 80-talet. Inte minst är ISI och Pakistan även nära allierade med USA i kampen mot terrorismen efter 11 september. Det är alltså en komplex situation, där Pakistan i en svår balansgång stödjer de terrorgrupper som landet ihop med USA samtidigt officiellt försöker bekämpa.

För turismen i de här båda länderna innebär terrorn i Indien och PAD:s flygplatskaos i Bangkok naturligtvis inget gott. Kreditkrisen och lågkonjunkturen föder varandra och börjar bli kännbara även i Asien. Bland andra OECD tror inte längre att de tidigare snabbväxande asiatiska ekonomierna orkar agera draglok när USA och Europa dras ned i recession. Att i det läget hamna i terror och politisk kalabalik som dessutom riskerar strypa strömmen av rika turister i två av Sydostasiens största ekonomier och turistdestinationer är ungefär det sämsta som kan hända.

lördag 22 november 2008

Nästa resa bokad: Mexico City!

Hola Mexico, aquí voy!*

Bokade just vinterresan i februari–mars: Mexico City. Cirka 7500 kr, flighten via Newark, New York, med Continental. En av världens största städer (tredje största efter japanska Tokyo och sydkoreanska Seoul, enligt en ranking jag hittade), 20 miljoner invånare. Härligt. Just där kommer jag inte att stanna så länge dock. Ska lägga upp rutten kommande veckorna, men jag är sugen bland annat på engelsktalande Belize vid golfkusten och på Panama med sin kanal. Regionalflyg är billiga, står det i min eminenta reseguide, och det är gott ställt med bussförbindelser. Allt från moderna Scania till gamla 60-tals amerikanska skolbussar.

Nu måste jag bara hitta passet, vetetusan vart det hamnat, och putsa upp min obefintliga spanska. Visum behövs inte, har jag kollat upp.

Bilden: Mexico City by night.
Foto: Wikipedia
 
* Hallå Mexiko, här kommer jag!
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest