BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

onsdag 5 december 2012

SNÖSTORM: Inte ens SL:s app funkar längre

Kaos i Stockholm. Vägar, flyg, t-bana säckar ihop.

Snön stänger Arlanda

Snöstormen över Sverige stoppar alla flyg till och från Arlanda, skriver Aftonbladet. Bromma dras med stora förseningar.

Så här var sikten vid Nacka Strand måndag onsdag morgon.

söndag 2 december 2012

FÖRSTA ADVENT: Julbord på sjön

Waxholm III vid Nybrokajen. 8-9 minus i luften den 2 december 2012. 
Första advent
Julmys i frusen skärgård
JULBORD PÅ WAXHOLM III. Vi har varit ute på julbordskryssning med Waxholm III, en av Strömmas gamla skönheter. Dieseldriven förvisso men med präktig skorsten, gamla stockar som fendrar och med rustik skeppskänsla. Fartyget avgick strax efter 13 och var ute i tre timmar. Vi hann till Boo, vände där, tuffade åter mot Stockholm, in en sväng via Danvikskanalen till Hammarby Sjöstad, ut igen och bort mot Slussen, sedan åter Nybrokajen strax efter klockan 16. 16-18 sjömil totalt enligt min beräkning (se sjökortet).


Jag sänkte fem tallrikar käk, två flaskor must och en julpilsner. Måste säga att julbordet ombord håller högre kvalitet än jag vågat hoppas på. Dock kunde läsken gott ingått i de 555 kr de tar betalt. Men det är klart, man får en fantastiskt fin vinterskärgård på köpet.

Så här gick vår julbordsbåt den 2 december 2012.
Mest blir jag sugen på att uppdatera mig med ny båt som är lämpad för vintersjöfart. Fatta vad schysst att lägga ut för en helg av snövita öar, glögg och mys i en varm kajuta. Undrar när det ska bli av...

Så här trevligt har vi det ombord på Waxholm III.
Gröna Lund i magisk nattbelysning.
Nybrokajen, Stockholm.
Klockan 16 redan faller mörkret över Stockholm.
En motorbåt passerar i höjd med Fjäderholmarna.
Vid tilläggning tre timmar senare har vintermörkret lagt sin svarta filt över Stockholm.
Strandvägen, Östermalm.
Hammarby Sjöstad, där julbordsbåten vänder.


söndag 25 november 2012

MIAMI: Here we come

Vinterresan för i år är bokad – Miami, Florida, i januari. Det blir en tids- och nyhetsmässigt enklare variant, tio dagar till ett resmål där jag varit ett par gånger tidigare. Men Florida är fyllt av sevärdheter, aktiviteter och – inte minst – värme, så det ska ändå bli himla skönt. Tempen ligger på 15-25 grader C i Miami i januari.

Vi har ungefär en vecka i Florida – det kan mycket väl bli en tur till Key West, eventuellt Orlando och kanske Everglades igen.

Här är en del bilder från vår 2008 Southern US Summer Tour, som gick från Miami–Georgia–New Orleans–Miami.

Miami Beach, Florida.

Jag på Miami Beach utmed strandpromenaden där alla art deco-hotellen ligger.

Miami Beach, med utsikt in mot Miami.
Tidigare inlägg om & från USA

torsdag 15 november 2012

NY SERVICE: Reseguider som PDF!

PLANERA RESAN – HÄR FINNS INFO
Unika reseguider till Spanien,
Fiji, Mexico och Australien!

Traveling Reporter lanserar en serie PDF-reseguider, fria för nedladdning via TravelingReporter.com. Just nu finns fyra guider som du inte får missa: Södra Spanien: från Alicante till Málaga på tio dagar; utforska de fantastiska Yasawa-öarna i Fiji; den mystiska mexikanska övergivna staden Teotihuacan; och snorkling på Stora Barriärrevet, Australien.

Kolla in våra guider här!

måndag 29 oktober 2012

HÖST I SKÄRGÅRN: Snart dags för båten

INGARÖ VARV. Båten ännu kvar i vattnet, men det handlar om någon dag nu innan den läggs upp för vintern. 

Här ute är det mycket muggigt väder idag, grått, kallt, fuktigt. Men det har någon sorts tjusning det också. 






/Erik



fredag 26 oktober 2012

ITALIEN: Berlusconi dömd till fyra år

Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi döms till fyra års fängelse för skattebrott, rapporterar internationella medier.


/Erik

måndag 15 oktober 2012

KÖPENHAMN: Superb mat, fin konst och regn


WEEKEND Vi tillbringade en helg i Köpenhamn, denna Kontinentens nordliga utpost. För visst känns det lite som att det "riktiga Europa" börjar först söder om Öresundsbron. Det regnade en del och var hyfsat kallt. Men som weekend-getaway är få platser bättre än den danska huvudstaden om man bor i Stockholm. Det skulle vara London då.

Vi tog även en tur till Louisiana, konstmuseet en halvtimme norrut med tåg. Läget vid havet är värt halva besöket. Andra halvan intecknas av den omfattande utställningen med nordisk arkitektur. Den pågående visningen av kända konstnärers självporträtt är dock inte värd mödan.

Jag ska komma med ett par andra tips:

• HYR CYKEL

Hoja!
Köpenhamn är en lysande cykelstad. Mycket bättre än Stockholm. Inte bara att danskarna verkar ha mindre bråttom när de hojar. De har vettiga cykelbanor också, på vilka man inte nödvändigtvis måste trängas med bilar. <>

Om inte ditt hotell har hyrcyklar (det hade vårt, som hette Wake Up) så kolla med turistbyrån som ligger nära centralstationen.

• VÅGA UNDVIKA NYHAVN

Köpenhamns kajer lämpar sig fint för att utforska på hoj.
Jo, Nyhavn är synonymt med Köpenhamn — och just därför bör du undvika det stället om du vill ha något genuint att berätta. Kolla in krogarna på Nørrebro, vandra runt i Christiania (som faktiskt är riktigt vackert på sina håll), vandra längs hamnen bort till Lilla Sjöjungfrun eller åk ut till Amager Beach, om det nu skulle vara fint badväder.

• KÄKA!

Brunch på Café Norden.
Köpenhamn är full av fina restauranger. Här är tre bra du inte bör missa:
Lélé: Vietnamesisk restaurang vid Vesterbrogade 40, på gångavstånd från centralen. Intim, eldig inledning, bra service, drinkbar och internationell klass på köket.
Sushi n Sticks: makalös sushi så som du aldrig sett eller smakat den förut. Boka bord före besöket. Centralt läge.
Café Norden: Brunchställe vid Østergade som inte går av för hackor. För både plockmat, burgare, bakverk och hela balleretten.

söndag 30 september 2012

Nämdö 30 september

NÄMDÖ. Sommargästerna är sedan länge borta, krogen och affären stängd. 





/Erik



lördag 29 september 2012

ÅRETS (KANSKE) SISTA TUR: Lövskär



LÖVSKÄR. Sitter i båten den 29 september förtöjd vid Lövskär, strax syd om Nämdö. Det duggregnar och är alldeles kolsvart ute. Vinden har mojnat och värmen i båten är just nu 15 grader, tack vare två oljelampor och ett gäng värmeljus. Dessutom har jag värmaren också, den har ännu inte dragit igång. Gör väl det om någon timme kan jag tänka mig.

Två andra motorbåtar ligger en bit bort i viken. Det var hyfsat blåsigt på vägen hit över Nämdöfjärden, hela båten blev översprejad av vatten i vågorna. Men det gick stabilt. Någon grillning blev det inte pga vädret, men jag har i alla fall gjort korvgryta. Förträffligt gott.

Det tynger sinnet en smula att detta kan vara årets sista skärgårdstur med egen båt. Hur väl minns jag inte de första turerna i maj i år, då andra sommaren med båten just var på väg att börja. Det känns som alldeles nyss som vi var på Grönskär och klättrade upp i fyren där på Internationella fyrdagen, trots att det var den 19 augusti, över en månad sedan. Helgen vid vid Stora Alskär med pappa känns inte heller så länge sedan, då vi besökte Sandhamn. Men det är snart en månad sedan. För att inte tala om i juli, då vi bland annat tog oss ner till fantastiska Huvudskär och hade ett par fantastiska dagar med bad, klippor och sol. Det blev flera besök på Sandhamn i sommar förresten, jag var där redan den 17 maj, vilket du kan läsa om här.

Nu väntar dock det mörka elände som ingen människa, nästan, blir glad av. Båten ska få ligga i sjön ännu åtminstone en vecka eller två, men sedan när oktober drar sig mot sitt slut så får kanske även jag inse att sommaren faktiskt är över, även den här gången.

Men, tröst i bedrövelsen, det kommer en ny.


fredag 14 september 2012

NYTT RESEMAGASIN: Kuster och Berg

Coasts and Mountains finns de bästa reportagen från TravelingReporter.com
Nytt resemagasin! 
Coasts and Mountains – bästa resereportagen på nätet 
TravelingReporter.com lanserar ett exklusivt och gratis resemagasin med de bästa reportagen från Traveling Reporter – Kolla in Coasts and Mountains här!

tisdag 11 september 2012

RESEHÖST: Dags att börja planera ny äventyr

Snart på en plats nära dig.
VINTERRESOR Sådärja, ett halvår till att drömma sig bort
MÖRKER. Det bullar upp sig för höst, med allt vad det innebär. Mörka kvällar. Mörka morgnar. Kalla kvällar, ännu kallare morgnar, kalla dagar, regn, blåst, uppläggning av båten (nåja, några veckor till), allmänt dåligt väder, svampsäsong, höstlöv, depression, blåst och, senare, snö, slask, regn, slask, halka, saltade vägar, trafikkaos, slask, jul, slask, slask och påsk.

Denna period ljusas vanligtvis upp med planeringen inför vintersemestern – i år blev det som frekventa läsare av denna blogg redan vet Rio de Janeiro och Peru. Hittills inskränker sig planerna till Köpenhamn i oktober. Den danska huvudstaden är förvisso inte fy skam. Men vi hoppas kunna bjuda på något mer än så, dock oklart vad hittills.

Medan man inväntar detta besked och alla andra som på ena eller andra viset kan lätta upp tillvaron så är det tur att det finns hjälp nära tillhands för att fördriva tiden. Ett handfast redskap i värvet att fly vardagen under det slaskindränkta mörka halvåret vi svenskar drabbats av är TravelingReporter.com, resesajten som inte bangar för några äventyr eller resmål.



TravelingReporter.com, åtminstone övre halvan.
Här är något av det nya jag postat där:

• Nu finns en story om hur långt (eller kort kanske) bygget av nya World Trade Center i New York kommit, postad lagom till elvaårsdagen av terrordåden.

• Apropå Köpenhamn, eftersom jag varit där redan, så slog jag till med en guide till de fem bästa sakerna att göra i den stan.

• Vill du ha varmare breddgrader så rekommenderas exempelvis min story om Boracay i Filippinerna, som både handlar om varför man bör åka dit och varför man bör avstå.

• Längtar du ut i naturen så finns fem bra hiking- och trekkingdestinationer att läsa om, liksom tips om en guide som brittiska The Guardian gjort över 15 av USA:s bästa nationalparker.

• Eller varför inte fördjupa dig i min guide till Shanghai – Kinas mest fantastiska megastad.

• Vill du inte fullt så långt bort så kan jag tipsa om min reseberättelse från södra Spanien – från Alicante till Málaga på tio dagar.

• Missa inte heller Travel TV, som du hittar under en flik i toppmenyn. Där finns för tillfället över 8 timmar video med reseguider, stadstips, galna upptåg och annat – nog för att räcka en hel arbetsdag.

Och mycket, mycket mer.

Promenad utmed högst riskabel bergsstig nära Machu Picchu i Anderna. I vintras blev det Peru
– vad blir det nu?

måndag 3 september 2012

SKÄRGÅRD: Två bilder av Stora Alskär

STORA ALSKÄR, ÖSTERSJÖN. Här är två bilder av Stora Alskär, strax nordost om Sandhamn, tagna samma lördag nu i helgen med någon timmes eller några timmars mellanrum. Vädret började grått, fortsatte i sol, för att sedan mot söndagskvällen avslutas i nya moln. Fredagen, då jag låg vid Ostholmen (med bastu) strax ost Möja, ska vi bara inte tala om: kompakt regnstril 30 timmar på raken. Men ön är trevlig och jag var torr i båten så det gick ändå att upparbeta en sorts mysstämning, om än aningen enahanda vartefter. 

söndag 19 augusti 2012

INTERNATIONELLA FYRDAGEN: Grönskär

Grönskärs fyr.
Fantastiska fyrar: Grönskär
har guidat sjöfart i 300 år
SKÄRGÅRD. De står som tysta, mäktiga vakttorn runt Sveriges kust, fyrarna. Allt fler släckta och definitivt obemannade dessa dagar. Men helgen den 18-19 augusti var det Internationella Fyrdagen med ett 70-tal svenska fyrar öppna för allmänheten. Vi tog båten ut till yttersta kustbandet i Stockholms skärgård och Grönskärs fyr, som stått där sedan 1770-talet.

Utsikt från Grönskärs fyr.
Ön Grönskär med fyren ligger ett par sjömil öster om Sandhamn. Här finns bara öppet hav runt halva horisonten. Tilläggning vid Grönskär är svår, men om du har en motorbåt, och vinden är sydlig, går det att komma intill utanför gamla hamnen på nordsidan. Det finn även en liten betongbrygga för snabb på- och avlastning på nordvästsidan. Men skyddade hamnplatser saknas.
Gamla hamnen på nordsidan av Grönskär. Numera är den för grund att gå in i för annat än små motorbåtar.

Fyren är fantastisk, med sin historia bakåt till 1770-talet. Då eldades fyren med stenkol och var lägre än idag. Moderniseringar i olika steg har resulterat i dagens ståtliga fyr, som släcktes 1961 men som nu återuppstått sedan tiotalet år med ett fast grönt sken.

Den gamla prisman sitter kvar uppe i Grönskärs fyr. Dagens gröna sken kommer från den
lilla diodlampan längst upp.
Ingången till fyren på Grönskär.

Grönskärs fyr.
En utställning i den gamla fotogenboden ger en inblick i det hårda livet som fyrvaktare. De tidiga generationerna på Grönskär slets snabbt ut med lungsot och andra krämpor som de ådrog sig av att hantera den då koleldade fyren. Kolsäckar fick släpas upp för den smala trappan upp till lysanordningen, vid storm flera säckar i timmen.

Moderniseringen av landets fyrar gjorde arbetet mera uthärdligt, men livet bör ha varit hyfsat svårt ändå. Under fyrens första hundra levnadsår fanns ingen sjöfart då isarna lagt sig på vintern, så fyrvaktarna övergav fyren när isarna bar så att de kunde ta sig över dem in till stan. Med issjöfart blev däremot fyrvakteri ett åretruntjobb.






lördag 11 augusti 2012

The Adventurists på äventyr. Foto: The Adventurists
Redo för ett rejält äventyr?
The Adventurists lovar att göra världen lite mindre tråkig 
Läs storyn på TravelingReporter.com

tisdag 31 juli 2012

VÄSTKUSTEN: Tredagarsturné

"Bruce Springsteens 
bästa show hittills!"
Kvällspressen hyllade Bruce, som
satte publikrekord på Ullevi.
SVERIGERESA. Vi kom just tillbaka idag efter två dagar på västkusten – Göteborg, närmare bestämt Nya Ullevi och Bruce Springsteen, Öckerö och Marstrand. Det började mindre bra, med ösregn. På lördagen fylldes Ullevi av 60 000 tillresta Springsteen-fans i regnponchos, stövlar och regnjackor. Men regnet höll uppe – och Bruce levererade vad GT och Aftonbladet dagen efter dubbade till hans bästa spelning någonsin. Det var 3,5 timmar konstant ös, utan paus. Kul att vara där.

Dagen efter åkte vi en sväng ut på Öckerö, där jag en gång för 15 år sedan kanske mönstrade på en räkfiskebåt för att åka ut och göra reportage. Fiskebåten, en gammal gisten träskuta som hette Gerana, fanns ingenstans att skåda, troligen upphuggen sen länge. Men det var gått om andra fiskebåtar.

Sedan drog vi till Marstrand, där det till slut blev en riktigt fin kväll när molnen lättade. Sov på hotell på Marstrandsön, och körde därefter genom Västergötland hem mot Stockholm.

Vi han med inte mindre än två bilmuseéer också – Volvomuséet på Hisingen och Saabs bilmuseum i Trollhättan. Båda väl värda ett besök.

För övrigt har jag nu säkrat min tidigare åsikt om den västkustska "skärgården" – de kala klippor som folk därifrån hyllar så ofta, i motsats till den skogsbeklädda skärgården längs ostkusten, är förvisso fina. Det är bara det att det inte finns så mycket mer: ett par stora bebyggda öar här och där, en del kala klippor och sedan öppet hav. Inget fel i det, men jag anser att Östersjön trots allt bjuder mer variation. Där finns öarna, med skog och bebyggelse, den fantastiska skärgården och, faktiskt, kala klippor också, bara man letar efter dem. Den västkustbo som påstår sig sakna kala klippor längs ostkusten har aldrig varit utomskärs. Såja, det var dagens opinionsinlägg. Punkt.

En åldrad passagerarfärja på Marstrand.


Kväll på Marstrand.



fredag 27 juli 2012

NORRA ROSLAGEN: En vacker vecka

Ekan flyter efter åratal i båthuset. Foto: Catharina Johansson
GRÄSÖ Bra kvalitetet på 
andra semesterveckan
GRÄSÖ. Vi har tillbringat måndag–fredag på Gräsö, där vi seglat, badat (vissa av oss i alla fall), grillat, joggat i skogen, kollat in järnhandeln i Öreggund samt sjösatt denna fina eka som legat och skrotat i ett båthus i flera år. Efter ett par dygn i vattnet var den så gott som tät igen. En prima semestervecka på det hela taget.

Nu hem och sedan ned till Göteborg och Springsteen. Därefter blir det en båtvecka!

torsdag 19 juli 2012

SKÄRGÅRD: 70 distansminuter med sol & bad

Solnedgång över Huvudskär. Mellan åttio och hundra båtar trängdes den här kvällen.
SKÄRGÅRDSSOMMAR: Fem
perfekta dagar med öliv & bad
Partypråm på Utö, åska över Björkskär, toppväder vid Huvudskär och bad vid Biskopsön. Det är sammanfattningen av våra fem skärgårdsdagar den här veckan. Se rutten här, 70 distansminuter allt som allt.

Åska strax norr om Björkskär.

Vi avgick i söndags från hemmahamnen på Ingarö och gick söderut med destination Utö. Vi tog den inre leden och passerade Nämdö och Ornö och la till vid Utös västsida innanför St Persholmen. Där hamnar man mitt i smeten och har nära till butik, en rad krogar, cykeluthyrning, Ica och bageri. Precis vid tilläggningen kom två tropiska åskskurar. Dagen efter på Utö hyrde vi cyklar och förpassade oss landvägen till det idylliska Båtshaket på Ålö där vi lunchade. Vi hann också med någon timme på sandstranden på sydöstra Ålö, där det var svinkallt i vattnet men sol och sparsamt med folk.

Utö är förstås en partyö och med smockfullt av båtar i gästhamnen gäller det att inte ha för höga krav på tystnad. Därtill låg en partypråm ankrad i viken där det hölls disko andra natten. Bisarrt nog kuskar denna pråm runt i skärgården med bogserbåt och allt och kan dyka upp lite här och var.

04.40. Soluppgång över Huvudskär.

Efter två nätter kastade vi loss och rundade Utös nordspets riktning österut mot Huvudskär. Stora vågor och åskväder gjorde att vi la till vid Björkskär halvvägs till Huvudskär några timmar och åt lunch och väntade ut en regnskur. Åskan mullrade fint men passerade norröver.

Fyren på Huvudskär.
När vi la till vid Huvudskär trodde jag att det knappast skulle komma flera båtar – nordsidan var ganska svår att lägga till vid redan som det var. Bergskilar är ett måste. Det blev promenad runt ön, koll på fyren och grillning på klippan. Lite lurig vind gjorde att ja la ut två ankare. Dagen därpå bjöd på ännu bättre väder. Antalet båtar formligen exploderade och en strid ström seglade under hela dagen in och ankrade upp på alla möjliga och omöjliga vis. Vi räknade till åttio båtar som vi kunde se från en och samma punkt. Det blev i alla fall, trots invasionen, en natt till på Huvudskär, denna mäktiga yttersta utpost i skärgården där det fiskats i femhundra år. Klipphällarna på ostsidan är stora som dansgolv och sluttar sakta ned i Östersjön. Den kan jämföras med Bullerö, Bruno Liljefors gamla ö en bit norrut där jag var förra sommaren (läs här och här).


Hemresan gjorde vi norrut upp genom det yttre havsbandet med stopp vid en fin vik på norra sidan av Biskopsön, som ägts av både grundaren av Handelsbanken såväl som av gamle Marcus Wallenberg, enligt min skärgårdsbok. Nu kontrolleras den via en stiftelse av Scania. Öns inre är ganska svårgenomtränglig med smala stigar. Bergen är höga, men vattnet i viken är grund och värmen kom upp i 18 grader, den högsta temperatur jag mätt upp hittills i sommar, så jag passade på att bada tre gånger.

Därifrån hem norrut via Nämdöfjärden.

Så nu är det snart dags för nya skärgårdsäventyr igen.



Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest