BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

torsdag 30 september 2010

IRLAND: Nära ekonomiskt haveri

Här jonglerar bankiren för 
brödfödan – mitt i Dublin
Dublin, sommaren 2009. En propert klädd ung man står på en gågata i centrala Dublin och jonglerar. På en lapp på marken framför honom står det: "Investment Banker In Need" (Investmentbankir behöver hjälp). Han jonglerar hellre än bra.

Det var för ett drygt år sedan nu. Sedan har allt blivit ännu sämre:


Irland är i djup ekonomisk kris. Storbanken Anglo Irish Bank, AIB, och flera andra har lånat ut pengar vitt och brett i flera år och gjort mångmiljardförluster när låntagarna inte inte kunnat betala tillbaka. Notan för den irländska staten riskerar bli så hög som 50 miljarder dollar, nära 500 miljarder kronor, vilket sätter oerhörd press på Irland och dess skattebetalare.

Ekonomins haveri i Irland, för bara några år sedan ett av EU:s mest snabbväxande länder, har fått drastiska effekter. Fastighetspriserna har rasat, arbetslösheten skenar och byggbranschen har – liksom i Spanien – gått i stå. Regeringen har samtidigt att hantera ett budgetunderskott på över 30 procent av bruttonationalprodukten, BNP – skyhögt över alla tillgängliga EU-gränser, vilket lett till att Irlands kreditvärdighet graderats ned till Europas näst sämsta nivå (Grekland är sämst). Irland riskerar nu att bli nästa land att hamna under förvaltning av Internationella valutafonden, IMF.

torsdag 23 september 2010

NEW YORK: Barnes & Noble stänger butiken

Mysbokhandel i NYC stänger
USA:s klassiska bokhandel Barnes & Noble stänger ned sin prestigebutik vid Lincoln Center längs Broadway i New York, rapporterar Sveriges Radio. Anledningen är allt sämre försäljning och konkurrens från nya medier – inte minst Barnes & Nobles egen e-bok Nook. För alla som någon gång varit i New York är de gigantiska bokhandlarna – komplett med kaféer, muffins, fåtöljer, tidningar och lugna atmosfär – ett välkommet sätt att fly hetsen på gatorna på Manhattan.

Läs mer här: Kort text hos E24.se

måndag 20 september 2010

POLITIK: De högerextrema partierna i Europa

Demonstration mot SD och främlingsfientlighet på Sergels torg på måndagen efter valet.
Sverige i kollektiv yrvaken chock efter SD:s framgång
En aning yrvaket vaknade Sverige upp på måndag morgon efter valet och konstaterade att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen, vilket de flesta opinionsundersökningar pekat på. Med en politik som spelar på främlingsfientlighet, behov av att bevara en svenskt kulturarv och minska invandringen nådde SD 5,7 procent och får därmed en vågmästarroll.

Regeringen har nu ingen egen majoritet i riksdagen, vilket i sig inte är något ovanligt. Socialdemokraterna har styrt Sverige via minoritetsregeringar i tiotals år. Det ovanliga för Sveriges del är däremot att det inte finns någon given allianspartner till regeringen för att få igenom sin politik. Blockpolitiken har, än så länge, låst upp oppositionen S-MP-V och SD är regeringen Reinfeldt inte intresserad av att samarbeta med.

Den allmänna svenska chocken och förvåningen över SD:s framgångar i valet är samtidigt en aning märklig mot bakgrund av att den typen av partier haft stora framgångar i stora delar av Europa i flera år. Det finns inget skäl att anta att Sverige skulle vara fundamentalt annorlunda.

Här är några exempel på högerextremisternas europeiska frammarsch.

Ett välkänt parti finns på nära avstånd, andra sidan Öresund, där Dansk folkeparti inte bara kommit in i parlamentet. De "etablerade" partierna har också samarbetat med det öppet främlingsfientliga och anti-muslimska partiet som därigenom fått en alltmer legitim status.

Geert Wilders.
Ännu ett exempel finns i Nederländerna, där Fridomspartiet med ledaren Geert Wilders föreslår att koranen förbjuds och att muslimska skolor stängs. Fridomspartiet fick stora framgångar vid val nyligen och Wilders förbjöds inresetillstånd i Storbritannien för sina åsikter. I Ungern kom det antisemitiska Jobbikpartiet liksom SD in i parlamentet i år.

I Storbritannien finns National British Party vars ledare Nick Griffin genererade protester från anti-fascister i Liverpool vid ett framträdande på måndagen.

Liknande tendenser finns i Italien, särskilt i norr, där Lega Nord för en politik som i delar liknar SD:s. Italiens Berlusconiregering har också drivit igenom tuffa invandrarlagar.

Till de tendenserna kan man även lägga Frankrikes bryska avvisning av romer nyligen, vilket renderade president Sarkozy en utskällning från EU, vilket i sin tur renderade EU en avrivning av Sarkozy. I Frankrike hittar vi förstås även Jean-Marie Le Pen och hans högerextrema Nationell Front.

Alla de högerextrema partierna, en del med tydliga nynazistiska kopplingar, spelar allihop på rädslan för det okända och en nationalistisk drivkraft att bevara en ofta något grumligt definierad kulturell samhörighet med respektive lands ursprungliga befolkning, vilken nu den är.

Mot bakgrund av utvecklingen i Europa är det en aning konstigt att det svenska politiska etablissemanget verkar så lamslaget och satt i chock över SD:s framgång. Sverige är kanske mera likt resten av Europa än vad vi själva – eller i varje fall våra politiker och politiska kommentatorer – vill tro.

Som Financial Times Sverigekorrespondent kommenterar:
Sunday’s election in Sweden had two significant outcomes: the centre-right governing coalition solidified its support, and the far-right Sweden Democrats entered parliament for the first time. Both exemplify a country that is less exceptional than is often thought.
- - -

En Resande Reporters Äventyr stödjer kampanjen "Vi gillar olika":


söndag 19 september 2010

VALET 2010: Cirkus i valet



Kronan föll inatt – SD blir vågmästare efter valet
Valet avgjordes till allra sämsta tänkbara resultat för Sverige och valutamarknaderna. Redan under söndagskvällen kom en rapport via TT om att den svenska kronan börjat handlas ner när valutahandeln kom igång i Nya Zeeland på andra sidan jordklotet.

Dramatiken var stor under valkvällen:

Först vid 20-tiden på söndagen: SD såg ut att bli vågmästare, enligt SVT:s vallokalsundersökning Valu.
Sedan, vid 21-tiden: Alliansen såg ut att få egen majoritet. Ett kort tag vad mandaten uppe i 175.
Nu: SD just nu vågmästare igen. Suck.

Sent på söndagskvällen gick statsminister Fredrik Reinfeldt ut och sa att han inleder förhandlingar med Miljöpartiet om ett möjligt samarbete för att kunna runda SD, som blir vågmästare i riksdagen. Mp avvisade initialt inviten. Alternativet är att försöka fortsätta regera med en alliansregering som är i minoritet i riksdagen, vilket innebär ett väsentligt svagare parlamentariskt läge för Sverige och med ökad risk för bland annat en svagare krona och högre räntor. Det var precis det som vi inte behövde just nu.

VALET 2010: Fallande krona och högre räntor

Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och alliansen får inte egen
majoritet, enligt Sveriges Televisions vallokalsundersökning strax
efter 20-tiden på valdagen.

Står sig det resultatet så får det effekter för svensk ekonomi, spår
SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Kronan väntas falla i värde,
vilket gynnar svensk export med gör det dyrare att resa utomlands, och
räntorna väntas stiga.

Anledningen är att sd riskerar få en vågmästarroll, vilket ger ett
osäkert parlamentariskt läge.

– Antingen kommer alliansen försöka sitta kvar som minoritetsregering,
på hoppande majoritet i riksdagen, eller så söker de samarbete med
något av de rödgröna partierna, säger Bergqvist till TT.

Kronan har inför valet gått starkt och nått upp till den högsta kursen
sedan Lehman Brothers-kraschen 2008. I fredags var den på väg att
bryta igenom tröskeln vid sju kronor för en dollar, rapporterar TT.

VÄDER: Val- & vårdagen den 19 september

NORRMÄLARSTRAND. Har suttit här vid stadshuset en timme nu och ätit lasagne och glass och önskat att jag hade en båt. Det är precis sådana här dagar - varma och off season - då det är gott om plats - som man vill kunna ge sig ut på havet. Nyss passerade en segelbåt i motljus och sakta mak in mot Mälaren, då den hår bilden togs. Fint.

torsdag 16 september 2010

FLYG: Airbus A380 till Stockholm

TV: Se in i världens största passagerarplan
SvD på plats inne i A380:ans cockpit.
Flygande bjässen på Arlanda
Airbus A380 är världens största passagerarflygplan som nu har börjat tas i bruk av vissa flygbolag. Det går trögt dock eftersom tillverkaren Airbus har problem att bygga nya plan i tillräckligt snabbt takt. I veckan landade A380 för första gången på Arlanda, som en del i en pr-turné.

Vill du resa med superjumbon är det de här flygbolagen du just nu ska börja leta biljetter hos: Singapore Airlines som haft maskinen i trafik sedan oktober 2007, Emirates som flugit A380 sedan sommaren 2008 mellan Dubai och New York, samt Quantas som flugit planet mellan Melbourne och Los Angeles sedan hösten 2008. Air France och Lufthansa har också fått plan levererade.

När Sverige kan börja trafikeras är ännu en aning oklart. Bland annat krävs viss ombyggnad på Arlanda.

A380 på Arlanda i onsdags.

måndag 13 september 2010

BÅT: Till salu längs bryggorna

Båtkoll inför nästa sommar
Har ägnat min lediga, utkompade måndag till att titta på lite till salu-båtar. Vädret var megakass i Stockholm men det gjorde inget eftersom jag åkte runt i bil. Här är ett urval av vad inspektionsrundan gav:


En tjusig Grand Banks 32 Sedan från 1974 med en Ford-diesel under däck. Såg ut att ha bra finish i detaljerna inuti och med rejält tilltaget akterdäck. Lite synd dock att den här modellen inte har sidodörrar in till styrhytten som en del andra Grand Banks. Det här är framför allt en flytande sommarstuga, relativt billig i inköp men man kan gissa att den kostar en del i underhåll.


En Targa 25 med teakdäck, 2003 års modell, som ligger ute i Saltsjöbaden. Man ser att det är en relativt ny båt på bland annat dassdörren i framkant på kabinen.

De lilla bilden visa skillnaden mellan en Targa 25, närmast kameran (en 23 finns också), och Targa 27 bredvid.


Här har vi en svartgrå Targa 27 med lite militärbåt över sig, 2002 års modell. 27:an har en maskin, vissa större Targa har två dieslar. Jag skulle trots allt föredra en båt med bara en maskin, framför allt av ekonomiska skäl.


Dagens favorit: en av de vackraste motorbåtar jag sett, med ett mycket stort akterdäck (nedan), fina trädetaljer, stor kabin med kök och minst två kojer förut. Hon var inte till salu vad jag kunde se och jag hittade inte ens någon information om vad det är för båt. Någon som vet?

lördag 11 september 2010

USA: Årsdagen av 9/11-terrorn

TV: Brodern dog när WTC-tornen föll

Religiöst bråk överskuggar 
årsdagen av 9/11 i New York
Idag, den 11 september, nio år efter terrorattentaten i New York och Washington DC, överskuggas årsdagen av diskussioner och bråk i New York och i USA kring hur muslimer behandlas och vilka rättigheter de ska ha i USA. San Fransicso Chronicle har en story om hur vissa amerikanska politiker och opinionsbildare använder attackerna för att begränsa och försvåra livet för amerikanska muslimer. I USA har två separata händelser accelererat hela diskussionen: det planerade bygget av en moské nära platsen för World Trade Center i New York, och en extremistisk kristen pastor, Terry Jones, i Florida vars planer att idag bränna koranen riskerade skapa än mer hat mot USA utomlands. President Obama försökte i veckan få stopp på planerna för koranbränning, och manar till sans och lugn mellan olika religiösa grupper, skriver New York Times.


Mitt i alltihop reser sig sakta det nya World Trade Center ur den stora gropen på södra Manhattan där de två tvillingtornen stod fram till exakt nio år sedan.

Se SvD:s grafik av hur det nya området ska se ut när det är klart, vilket dröjer ett bra tag än.

• Fler internationella nyheter om 9/11-årsdagen (Google News)
• Läs tidigare inlägg om New York
• Läs flera inlägg om terrorism
• Läs alla inlägg om USA
TV: Se pastorn som hotar bränna koranen

fredag 10 september 2010

KÖPENHAMN: Explosion mitt i centrum

Ekstra Bladets hemsida på fredagen.
Motiven ännu oklara bakom 
bomben mitt i Köpenhamn 
Vad som misstänktes vara ett misslyckat terrorattentat mitt i centrala Köpenhamn på fredagseftermiddagen, då en mansperson utlöste en mindre sprängladdning på ett hotell mitt i Köpenhamn, kan visa sig vara någon annan typ av kriminalitet utan kopplingar till terrorism. Det skriver bland andra danska Politiken på lördagen utan att uppge några källor. Massiva efterforskningar pågår kring vad som ligger bakom dådet, som inträffade 12:39 på fredagen. En man flydde från hotellet men greps nästan direkt av polisen. Enligt pressuppgifter utlöstes sprängladdningen inne på ett badrum i Hotel Jørgensen.

En misstanke är att den gripne bombmannen höll på att blanda till kemikalier för att göra en större bomb, men gjorde ett misstag varvid laddningen gick av. Ett par oroande omständigheter, som omvärlds- och säkerhetsanalysföretaget Stratfor noterar i en rapport skriven igår, vilka skulle stödja tesen om terrorism är dels att det idag är årsdagen för 11 september-attentaten i New York. Man behöver inte vara överdrivet konspiratorisk för att tänka sig att laddningen skulle ha använts idag, lördag. Stratfor noterar också att medan det aktuella hotellet i sig inte är ett särskilt hett bombmål, så skulle Köpenhamns närbelägna centralstation kunna vara det. Som bekant har Danmark också backat upp USA:s krig mot terrorismen, och Muhammed-karikatyrerna i en dansk tidning för några år sedan gav landet stor negativ uppmärksamhet i muslimska länder.

Men hittills finns inga kända bevis som stöder vare sig att bombmannen var en del i en terrorgrupp, eller att han själv är en religiös extremist. Det återstår helt enkelt ännu att se vad som låg bakom den märkliga incidenten i Köpenhamn. 

KARTA: Här smällde sprängladdningen

måndag 6 september 2010

FLYG: Hoppsan! SAS håller tidtabellen bäst


Flygen går i alla fall i tid
Bland världens större flygbolag så höll nordiska SAS tiden bäst under augusti, rapporterar nyhetsbyrån TT. 93 procent av månadens 15 600 flygningar var i tid, enligt ny statistik. Bara tre andra bolag klarade sig över 90-procentsgränsen, koreanska Korean Airlines, japanska Ana och Japan Airlines. SAS har å andra sidan andra problem – bolaget rapporterade nyligen ännu en miljardförlust, i raden av många, vd Mats Jansson avgår under hösten och bolaget bedöms av flyganalytiker i längden vara för litet för att klara sig på egen hand.
  • Läs tidigare inlägg om flyg och om SAS

söndag 5 september 2010

BÅTMÄSSAN 2010: Här är det bästa från Wasahamnen

Flytande nostalgi, låga fribord 
och gungande sommarstugor
BÅTMÄSSAN 2010 För tredje året i rad rapporterar En resande reporters äventyr om det bästa, sämsta och knasigaste från flytande båtmässan i Wasahamnen på Djurgårn i Stockholm. Det är sommarens sista fläkt före vintermörkret eller, om man vill, som jag tror jag skrev förra året, en första vink av kommande sommar. Som alltid är det minst lika roligt att spana in folket som är där som båtarna. Här hittar man stekarna, Henri Lloyd-märkessnobbarna, båtnördarna, de bittra säljarna, drömmarna, originalen – fast de var få i år – och de helt normalt båtintresserade förstås.

Jag delar upp årets bevakning i två delar – trendspaningen och mina favoriter.

Trenderna
Elbåten Duffy.
1. Miljöbåtarna. Miljön tar sig in i fritidsbåtbranschen. Det finns två exempel här, dels svenska elbåten Duffy som jag sett tidigare (här bredvid en Duffy 22) som mest är att karaktärisera som en utflyktsbåt för dagsturer.

En Greenline.
Dels, och mera intressant, hittade jag en Greenline 33 hybridbåt med både diesel- och eldrivning. Greenlinebåtarna, delvis med slovenskt ursprung, är stilrena nöjeskryssare med klassiska linjer som kan fås med solceller på taket för mer effektiv eldrift. Elmotorerna kan driva båten i 20 distansminuter (37 kilometer), sedan får man vrida på ett vred på instrumentpanelen och gå över till dieseldrift.

En Greenline 33 el-/dieselhybrid. Köksdelen är vinklad bakåt och ger en öppen känsla
mot akterdäck där det ryms ett mindre middagsbord. 
Maxi 77.
2. Låg akter. Trenden med låg akter hos segelbåtar har jag rapporterat om tidigare och frågan är om det är någon ny trend längre – det är svårt att hitta ett nytillverkat segelskrov med traditionell hög akter, som till exempel hos en gammal hederlig Maxi 77 (höger).

Personligen gillar jag skroven med de låga akterskeppen, det ger en rymlig känsla i båten och öppnar för förtöjning med aktern inåt på sydeuropeiskt vis. Jag har redan rapporterat om italienska Bentas stilrena båtar med karaktäristisk låg akter. Här är några andra exempel på samma byggprincip från flytande båtmässan:


Man undrar förstås om det inte är risk för att få in stora vågor i sittbrunnen akterifrån. Men en säljare jag pratar med hävdar: "Nej, det är inget problem. Möjligen om du seglar i höga tiometersvågor som slår över båten. Och sittbrunnen är självlänsande."

Men det intressanta, som gör "trenden" värd att skriva om, är att de låga akterspeglarna sprider sig till motorbåtarna nu. Multi purpose-båtarna finns överallt och många av dem har en låg akterkonstruktion som standard, eller kommer med en nedfällbar del av relingen där bak som gör att akterdäck utvidgas när flärpen fälls ned. Miljöbåten Greenline ovanför är ett exempel på samma sak.

Så här kan det se ut:

En värkig och extremt bred skapelse från Baia Yachts.
En Marino 27 med nedfällbar akterspegel. 
Rawcat.
3. Bobåtarna. Fritidsbåtar som är mer flytande hem än fritidsbåtar finns det numera gott om för den som vill kunna göra mer än tillbringa en helg eller enstaka sommarvecka på sin dyrt förvärvade båt.

Jag skrev redan för två år sedan om Rawcat (höger) som byggs på Lidingö. Det är en rejäl och, kan man tycka, inte direkt bildskön skapelse med två inombordsmotorer och aluminiumskrov. Kan fås med vedkamin, bara en sån sak.

Två utmanare infinner sig på årets mässa:

En finsk Combo 38 med stor uteplats och öppning föröver.
Fören på en Combo 38. Där bak finns en liten flybridge. 
Combo Boats, här ovanför, är en rätt annorlunda konstruktion som faktiskt är och ser ut mera som en riktig båt än en flytande sommarstuga. Den finska båten har öppningen och uteutrymmet riktat framåt istället för akteröver som många andra. Fören är låg och neddragen vilket öppnar för enkla badmöjligheter. Man undrar dock hur bra det fungerar när båten får ta emot grov sjö framifrån. Någon stäv som bryter sjön finns ju inte.

En annan egenhet med den här Combo 38:an är att den har dasset och bastun (!) nåbara utifrån – man måste alltså gå ut ur hytten, runt på babordssidan och in i en dörr för att skita. Eller basta. Det förefaller inte alldeles praktiskt om det regnar. Innerutrymmet i "vardagsrummet" har glastak – skönt en molnig dag men måttligt festligt vid stekande sol. Konstruktionen känns inte optimal.

Akterdäck, vardagsrum med styrpulpet och takterass på en Cat Marina bopråm.
Cat Marinas bopråmar, bilderna här ovanför, är ett annat exempel på botrenden. De här flytetygen är just pråmar, de kan till och med fås utan motor, och är knappast att betrakta som en båt i vanlig bemärkelse. Den 15,6 meter långa Cat Marina-bopråm, under parollen "Multipurpose Houseboats", som visas på båtmässan var försedd med 2 x 40 HK utombordare vilket känns som i minsta laget för ett så stort vindfång som en pråm.

Storlekarna varierar från 6 meters längd till 15,6 meter. Den största varianten har å andra sidan en svårslagen komfort: bastu, fullutrustat kök, självklart konstant sjöutsikt, tre sovrum och 47 kvm boyta. På taket ryms ett gigantiskt soldäck – det borde vara fullt möjligt att öppna en mindre bar där uppe.

Favoriterna
Styrhytten i en Targa 23.
Bakom och under förar- och passagerar-
sätena finns en kompakt och praktisk
hytt med kojer för ett par personer.
1. Targa 23. Snubblade över en Targa 23a, en modell som varit i produktion sedan början av 1990-talet och som utvecklat sig till en bra kompromiss mellan en hel del behov. Finska Targa håller sig med sälj-pitchen "the 4x4 of the seas" eller något sådant, alltså Havets Jeep ungefär. Det är en sanning med modifikation – vill man ha rejält hårt virke att åka med väljer man för det första en båt med stål- eller aluminiumskrov, sådana finns det gott om, även inom fritidsbåtssegmentet.

Men de små Targa-båtarna, typ 23 och 25, har en del andra fördelar. Du har en rejäl hytt där bak, möjlighet att sitta ute på fördäck och äta, god sikt och en praktisk, ganska fyrkantig inredning som inkluderar en enkel kabyss. Har bestämt skrivit samma sak tidigare, men skulle jag välja en motorbåt för någon veckas skärgårdsexpedition med bomöjlighet och en vettig nivå av bekvämlighet så blev det möjligen en begagnad Targa 23-25.

En Targa 23.
Bortsett från Targa så är trenden med småmotorbåtar, ibland till synes utan överbyggnad alls, där konstruktören även lyckas trycka in ett par kojer under däck ett annat inslag i båtfloran jag hoppas man får se mera av.

De större båtarna från Targa, upp till 44 fot (ca 15 meter) är jag inte lika förtjust i.

Targa 44-fotare.
Det verkar som de praktiska fördelarna minskar med skrovets ökande storlek och 44:an, som jag varit ombord på flera gånger, känns rätt bynglig och med dåligt utnyttjade uteutrymmen även om den förstås är bekväm och har bra prestanda, med mera. Priset ska vi bara inte tala om.

(Köper i så fall hellre en gammal väl inbodd Grand Banks Alaskan, en klassisk amerikansk kryssare som det ibland går att komma över hyfsat billiga begagnade exemplar av, har jag sett.)

2. Nostalgibåtarna. De här kräver ingen närmare presentation – se och njut.

En man står och betraktar en amerikansk Chris Craft från 1976. V8. 
Chris Craft 1976.


En gammal slup med tändkulemotor.

Skönhet från en svunnen tid.

3. Något man har råd med. En Venture 15 sportroddbåt, väldigt fin med trädetaljer och riktigt skrov med fartygslinjer trots sin litenhet. En sådan skulle jag vilja ha. 4,63 meter lång, 1 meter bred och 36 kilo i vikt.




Mer läsning om båtar

Flytande båtmässan 2009
Flytande båtmässan 2008
• Läs mina inlägg om båtar, skärgård och sommar


fredag 3 september 2010

PRYLAR: Samsung tar upp kampen med Apple

Samsung Tab.
Här är nya
utmanaren
till Apples Ipad-dator
HELGLÄSNING Sydkoreanska Samsung tar upp kampen med amerikanska Apple inom "tablets", datorer som består av en skärm men som saknar tangentbord, och som lämpar sig bra för personer på resa tack vare sin litenhet. Tills nyligen bestod marknaden i princip av Apples Ipad som lanserades tidigare under 2010.

Ipad följde på mobilen Iphone (som kom i en uppdaterad version under sommaren, Iphone 4). Men medan Iphone är en mobiltelefon, även storleksmässigt, så är Ipad något annat.

Ipad från Apple.
Den är i princip en dator, fast utan tangentbord, något mindre i skärmhänseende än tex en Macbook Air (som detta skrivs på) men med i stort sett samma operativsystem och grundläggande principer som Iphone, möjlighet att ladda ner "appar" med mera via Itunes.

Du som redan vet allt som Ipad och marknaden för sådana produkter, eller du som helt enkelt är ointresserad, kan sluta läsa här. Läs lite nyheter på svd.se istället.

Men du som är intresserad av vart marknaden för dessa rese-datorer är på väg kan fortsätta en bit till:

För i veckan kom Samsung med en värdig konkurrent, Samsung Tab. Den sydkoreanska utmanaren är för det första mindre än Apples Ipad, vilket vissa användare kan finna praktiskt. Men förutom storleken så kör Tab operativsystemet Android, som visserligen inte ger tillgång till Apples gigantiska och ständigt växande lager av appar för Ipad (och Iphone) men som öppnar för applikationer som utvecklas under Googles mjukvarumässiga paraply, Andriod alltså. Det kan visa sig nog så effektivt som konkurrensmedel.

Liten Ipad på g?
Dessutom innehåller Ipad en rad "brister", kan man kanske kalla dem, som stänger in användaren i Apples värld. Ipad saknar också exempelvis stöd för programspråket Flash, som exempelvis möjliggör visning av avancerade webbsidor, och multitasking, att köra flera program samtidigt (det lär dock komma i uppdateringar framöver). Det ryktas om en mindre version av Ipad från Apple (se bilden till höger) som ska konkurrera med storleksmässigt vassare utmanare, förutsatt att liten storlek i det här sammanhanget är bra. Samsung Tab kan storkelsmässigt liknas vid en något förvuxen Iphone.

Det har för all del funnits denna typ av skärmdatorer, "tablets", på marknaden tidigare, se de här bilderna, som till exempel kört någon form av strippat Windows. Med allt som det operativsystemet innebär. Men Apple, som så många gånger tidigare, har lyckats få Ipad att kännas som något helt nytt. Stor del spelar operativsystemet och det intuitiva gränssnittet som kom med Iphone. Det är just mjukvaran som banar väg för de nya produkterna – även Googles Andriod-system öppnar för en liknande användarupplevelse. Men nu är det alltså Ipad som satt den nya standarden för skärmdatorerna.

Man kan gissa att fler utmanare än Samsung ligger på ritborden hos olika elektroniktillverkare, om de rent av inte hunnit längre än så. Något test av de nu aktuella, Ipad och Samsung Tab, har En Resande Reporter inte kunnat gör ännu. Hoppas kunna återkomma med det. Men det vi hittills kan slå fast är att priset lämnar en del i övrigt att önska: den billigaste versionen av Ipad, med 16 GB minne och bara Wifi (inte 3G-uppkoppling) går på mellan 6500 och 7500 enligt Pricerunner. Något officiellt pris på Tab kunde vi inte hitta ikväll -  det är en helt ny produkt. Men uppgifter till SvD i veckan gör gällande att den blir minst lika dyr.

Men för oss som reser mycket, och är i behov av en praktisk minidator för att kunna skicka snabba mejl och surfa, kan båda produkterna visa sig ha fördelar jämfört med en vanlig laptop. Men -  det gäller att ha råd med dem. Ett tips måste därmed bli: Det kan löna sig att vänta in fler utmanare som ökar konkurrensen.

NYA ZEELAND: Jordbävning skakar Sydön

TV: Så slår skalvet mot Nya Zeeland

Skalv skakar Nya Zeeland
En jordbävning på fredagen skakade Nya Zeeland, med "stora skador" som följd. Skalvet mätte 7,2 på richterskalan, med ett epicentrum runt 30 kilometer nordväst om Christchurch på Sydön, Nya Zeeland.

Lokalinvånaren Colleen Simpson kommenterade till AFP:
"Oh my God. There is a row of shops completely demolished right in front of me," Simpson said.

Ingen tsunamivarning har utfärdats och styrkan på jordbävningen nedgraderades från en första uppskattad nivå på 7,4. Skadorna i Nya Zeeland tycks vara relativt stora av de första rapporterna, dock utan att ödelägga några större områden eller orsaka särskilt många dödsfall, om ens något. Det kan ändå noteras, som jämförelse, att den jordbävning som slog så hårt mot Haiti tidigare i år, och där hjälparbetet fortfarande pågår för fullt, nådde den lägre nivån 7,0 på richterskalan
KARTA: Här ligger Christchurch

onsdag 1 september 2010

IRAK: USA drar tillbaka styrkorna


TV: Obama: "Kriget är över"
Idag, efter sju års krig i Irak, är det över. I alla fall enligt USA:s president Barack Obama, som på onsdagen deklarerade i ett tal att själva krigsinsatsen är avslutad. Pentagon tar nu hem styrkorna, fast 50 000 soldater under amerikanskt befäl stannar ändå kvar till 2011, dock inte som stridande styrkor utan som "stödjande", enligt försvarsdepartementet.

USA:s försvarsminister Robert Gates intog en ödmjuk hållning när han på plats i Irak förklarade att "historien har ännu att utvisa om USA:s irakiska krig var värt priset", rapporterar bland andra New York Times.

Nyheten om att kriget är över ska tas med en nypa salt förstås – förre presidenten Bush hann också deklarera samma sak, för en hel del år sedan nu, innan den tidigare administrationen i Vita Huset tvingades inse att det faktiskt trots allt pågick ändå, vad än presidenten ansåg.

Under åren som gått har, enligt olika beräkningar, runt 100 000 irakier eller fler dött, enligt bland annat en sammanställning på Wikipedia.

TV: Blair söp för att orka med jobbet
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest