BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

fredag 31 oktober 2008

Så reser du billigt - trots dyrare valutor

Det är fortsatt total cirkus på valutamarknaden. Efter en kraftig förstärkning av kronan mot dollarn på torsdagen då kursen sjönk från 8 kronor till 7,62 så tappar kronan mark igen idag, fredag. Just nu på eftermiddagen handlas den kring 7,70-7,80 i en uppåtgående trend (se grafiken, den röda linjen markerar torsdagens stängningskurs).

"Vi har sett rörelser i stora valutor på upp emot 10 procent på en dag. Det är helt sjuka rörelser. De senaste veckorna har varit mer volatila på valutamarknaden än någon gång tidigare", säger Johan Javeus, chefstrateg för valutor på SEB, till E24.se (klicka här för att komma till artikeln).

Det är finanskrisen som ger upphov till de stora rörelserna (volatilitet), ett tecken på att finansmarknaden inte fungerar som den ska.

Sedan sommarens bottennotering för dollarn på under 6 kronor har kronan i vilket fall försvagats rejält mot både euro och dollar. Euron handlas nu till cirka 9,90. 

För den som planerar en utlandsresa, men inte bestämt resmål än, går det trots allt att komma undan billigt. Valutorna i exempelvis Sydafrika, Brasilien och Australien har tappat ännu mer, skrev SvD Näringsliv om nyligen (klicka för att läsa artikeln).

torsdag 30 oktober 2008

UPPDATERING: Svenska reportern evakuerad till Rwanda

"Nu är vi i trygghet och det känns skönt", säger Anna Roxvall till SvD.se. Till TT säger hon: "Vi är smutsiga och hungriga, men det känns skönt att lämna Kongo".

Ex-kollega fast i krigets Kongo

Reportern Anna Roxvall som jobbade på SvD Näringsliv för något år sedan sitter fast i Kongo-Kinshasa sedan flera dagar men är nu på väg att evakueras med av FN. Hon intervjuades om det instabila läget i Ekot idag torsdag (klicka för att lyssna).

Hon åkte till Kongo tidigare under hösten och har rapporterat för TT:s räkning de senaste dagarna om inbördeskriget. Hon och den fotograf hon reser med tog skydd i ett sjukhus när staden Rutshuru.

"Sprängskador har vi sett, en kvinna som kom in på sjukhuset hade blivit av med sina ben", berättar Anna Roxvall. Situationen för de stora mängder flyktingar som finns i området är mycket dålig och vattnet på det sjukhus där de tagit skydd är exempelvis på väg att ta slut. "Det är fruktansvärt mycket barn som dör av undernäring", säger hon till Ekot.

TT rapporterade under torsdagen:

14:47 Svensk journalist evakueras
Journalisten Anna Roxvall som de senaste dagarna suttit fast på ett sjukhus i Rutshuru i Kongo-Kinshasa, har fått erbjudande om att evakueras med FN-helikopter till Goma. Hon beskriver läget i området som "ganska lugnt". (TT)


Mer läsning:

USA-valet: Obamas försprång minskar något

Barack Obamas försprång, vid ett snitt av de tio senaste opinionsundersökningarna, har minskat något till 6 procentenheter mot 7,3 för två dygn sedan. Men inte något opinionsinstitut ger John McCain ledningen.

tisdag 28 oktober 2008

Snävt vinklat om sydostasiatisk backpacking


Foto: SVT

Sveriges Television har börjat sända serien Korrespondenterna igen, en reportageserie där en eller några korrar per avsnitt rapporterar från något inom sitt bevakningsområde. Den sa säsongsstarten påstod sig granska turismindustrin, världens största industri som det påstås i programmet. Det är ett vällovligt syfte, fast nästan direkt börjar programmet handla om packpackers som röker på och riskerar att skada sig under rundresor i Sydostasien, vilket åtminstone jag tyckte var en väl snäv vinkel av begreppet turism. Backpackande ungdomar är ju inget nytt direkt, inte ungar som röker fula substanser heller. Tursamt nog får man därefter följa med till andra grejor, bland annat den exploderande kinesiska turismen och hur turism både kan motverka fattigdom och stjälpa miljön.

Kolla i datorn:

måndag 27 oktober 2008

En vecka kvar: Obama leder kraftigt före McCain

Barack Obama (demokrat) leder med 7,3 procentenheter före John McCain (republikan) när en vecka återstår före USA:s presidentval den 4 november. Sammanställningen här ovanför är gjord av sajten RealClearPolitics.com och bygger på elva opinionsundersökningar gjorda mellan den 19 och 26 oktober. I snitt får Obama 50,5 procent av rösterna och McCain 43,2 procent.

Även om man räknar elektorsröster – USA har ju ett indirekt valsystem där väljarna inte röstar direkt på sin presidentkandidat utan på elektorer i varje delstat som i sin tur röstar fram en president – så leder Obama till synes överlägset. Fördelningen är just nu som den här tabellen visar:

Obama/Biden 306
255 Säkra    51 Osäkra
McCain/Palin 157
127 Säkra    30 Osäkra

Skillnaden bottnar delvis i det faktum att barack Obama varit mycket mer framgångsrik att samla in pengar, donationer som han nu i rask takt bränner på valreklam i de delstater där han har en chans att få över majoriteten på sin sida.

Ohio och Pennsylvania tycks bli två av de viktigaste staterna i årets val, så kallade "swing states" vars elektorer kan få en vågmästarroll när valet avgörs. Där drabbade McCain och Obama samman i veckan i debatt över vem som bäst klarar att lotsa USA ut ur den förödande finanskrisen och stundande lågkonjunkturen.

"Frågan nu är inte 'har du det bättre nu än du hade det för fyra år sedan?' Vi vet svaret på det. Den verkliga frågan är 'Kommer det här landet att ha det bättre om fyra år?' Vi är en vecka från att förändra Amerika", sa Barack Obama enligt AP vid ett tal måndag i Canton, Ohio.

"Jag ska skapa miljoner högavlönade jobb genom skattesänkningar som skapar ekonomisk tillväxt, särskilt inom småföretag som ska stå för 70 procent av alla nya jobb i det här landet", kontrade John McCain med vid ett valmöte i ett hotell i Cleveland, Ohio.

John McCain kämpar desperat med att distansiera sig från president Bush vars ekonomiska politik ingen vill förknippas med. Samtidigt finns fortfarande rasfrågan kvar att räkna med, ännu en tung faktor i amerikansk politik, som gör det osäkert hur många som verkligen väljer att rösta fram USA:s första svarta president på valdagen.

söndag 26 oktober 2008

Tekniken tar mig bort från vintermörkret

Soluppgång över Maine, nordöstra USA. Foto: Freefoto.com 

Nu har jag slagit till och beställt en sån här manick: en kombinerad väckarklocka och solsimulator. Lite dyr var den men det är det nog värt hoppas jag. Den simulerar en uppåtgående sol, så att man vaknar i ljus istället för mörker. På sommaren får den väl stå i garderoben, men vintern är ju lång nog på det här stället.

Den har radio, kan läsa sd-minneskort (så man kan ladda in vilken musik som helst) och har en del inbyggda ljud som fågelkvitter och annat, om man nu föredrar att vakna till det istället för Ekot. Sunrise System 250 heter den.

Det är väl inte mycket till lindring, och definitivt inget att jämföra med att vakna till en vanlig soluppgång på en lugn och fin ö i Sydostasien, men i väntan på det får den här duga. Apropå det så är det hög tid att jag börjar planera min vintersemester, det har släpat efter lite i år. Återkommer om det.

lördag 25 oktober 2008

Charter på Youtube

Längtar du efter värme och lättja i vinter-Sverige?
Liten lindring finns här (klicka!), bästa klippen ur Sällskapsresan med Lasse Åberg.

tisdag 21 oktober 2008

Tapet - som att välja resa

Stiliserad djungel, kockett svartvitt eller mustigt rött – det är frågan.

Håller på att välja tapet till mitt kök, om det nu ska vara tapet alls där. De här tre är hemma på prov. Lite Bangkok över det på nåt vis.

När detta värv är klart är tanken att jag ska börja fundera på min vintersemester, ligger efter i planeringen där.

måndag 20 oktober 2008

Ekonomi: tufft för resebolagen på börsen

Stockholmsbörsen sedan ett år.

Flera av börsens reseföretag har rasat mer än börsen totalt sett i år. Stockholmsbörsen har fallit nära 41 procent sedan den första januari, men till exempel resebyrån Ticket har kraschat nära 70 procent under samma period och flygbolaget SAS har förlorat mer än hälften av börsvärdet. Något bättre har Unlimited Travel Group, UTG, klarat sig med ett fall på 40 procent och Travel Partner som är ned 30 procent.

Reseföretagen pressas av flera håll. SAS, ihop med alla andra flygbolag, fick under början av året ökande problem i takt med det stegrande priset på bränsle. Nu när vi dessutom går in i en av finanskris stärkt lågkonjunktur så riskerar svenskarna att dra ner på resandet. Dessutom har kronan förlorat i värde mot dollar och euro, vilket gör resor utomlands dyrare.

Några köptips av aktier ska det inte handla om på den här sajten, men man kan ändå nämna att så gott som alla experter är överens om att börsen som helhet är lågt värderad nu. Börskurserna styrs av förväntan på framtida vinster, och de förväntningarna är nu alltså väldigt lågt ställda. Det krävs rimligtvis ett rejält tvärstopp i ekonomin för att det ska finnas utrymme för några stora ytterligare kursfall.

lördag 18 oktober 2008

Reklam: Resebranschen vill sälja in USA

I SvD finns lördagen den 18 oktober en annonsbilaga om USA. Jag brukar regelmässigt skaka ur sådana och förpassa dem direkt till pappersinsamlingen, men den här läste jag. Under titeln "Upptäck Amerika" kan man på tolv sidor läsa researtiklar av tips-karaktär om det flashiga Rockefeller Center i New York, det ofta dimhöljda och romantiska San Francisco (en av mina favoritstäder alla kategorier), en rätt konkret så-gör-du-artikel om att köra en roadtrip genom USA, New England, Miami Beach och en del annat. För en gångs skull är texterna rätt välskrivna och inte uppenbart ihoptotade av reklambyrån.
Jag applåderar alla initiativ till att nyansera bilden av USA som resmål, man stöter fortfarande på en del personer som menar att det inte är mycket att ha som semesterdestination. Nu när kapitalismen, själva grunden i hela det amerikanska sättet att vara och leva, är ifrågasatt iochmed finanskrisen finns det än starkare skäl att visa det USA som existerar bortom Wall Street, subprimelån, fallande banker och lågkonjunktur. 
Tipsen i bilagan kokar i princip ner till det här:
  • New York: Besök 70:e våningen av Rockefeller Center, där de har en bar med fantastisk utsikt.
  • San Francisco: Återupplev Allen Ginsburgs och Jack Kerouacs 60-tals-San Francisco, vandra de branta backarna, ta dig till North Beach och Haight Ashbury och kolla in Francis Ford Coppolas gröna kåk på 916 Kearny Street.
  • Roadtrip: Kör antingen Highway 1 mellan San Francisco och Los Angeles i Kalifornien, eller Route 66 (de delar som finns kvar) från Chicago till LA. Alternativt slår man på stort och kör New York-Los Angeles. Bilagan upplyser också om att det kostar extra att lämna bilen i en annan delstat än den man hyrde den i, samt att det är enkelt att köra i USA med bra skyltning (vilket jag håller med om). Där finns också det väldigt märkliga påståendet att amerikanska bilar ofta har litet bagageutrymme (!).
  • Las Vegas: Inte bara kasinon utan också bra underhållning och kvalitativ avkoppling, för dem som väljer det.
  • New England: Uppe i nordöstra USA, med städer som Boston och stater som New Hampshire och Vermont, hittar man vacker natur, kultur, historia och bra skidåkning (som ju förstås finns i Colorado också). Själv kan jag absolut rekommendera Boston.
  • Kalifornien: Du tipsas om att stanna till vid någon av delstatens många vingårdar och prova vin.
  • Miami: Kolla in Art Deco-kvarteren i South Beach och Lilla Havanna (det missade vi i somras).
  • Fort Lauderdale: "Ett paradis året om" påstår bilagan och uppmanar till att packa badkläderna och dra till beachen. Bra shopping och restauranger ska det också finnas.

Kameratest: Höst i skärgården

Testar min nya Ricoh R8 kompaktkamera, tänkt att klara att ta vettiga bilder på resor och framför allt med kraftig zoom (7x). Tog en bilsväng på fredagen utåt Nacka och fångade de här höstbilderna.

Utsikten från bilfönstret vid Duvnäsviken, Nacka.
Några vattennära Nackavillkor fångade med full zoom från andra sidan viken. 
Utsikten från observatoriet ute vid Saltsjöbaden, numera en skola. Den vita byggnaden vid vattnet rakt fram, knappt synlig, är klassiska Grand Hotel Saltsjöbaden. 

fredag 17 oktober 2008

Mörka Stockholm


Vy från Södra teatern riktning norrut. Man kan ana storkyrkan där borta.

torsdag 16 oktober 2008

Valutor: kronan rasar i värde

Kronan mot dollar (överst) och euro. På torsdagen handlades 
dollarn för drygt 7,40 och euron till rekordnivån 10 kr. I juli för fyra månader sedan kostade dollarn runt 6 kronor och euron cirka 9,40.

Semestern blir dyrare

Svenska kronan har rasat mot både euron och US-dollarn de senaste dagarna. På torsdagskvällen handlades euron till 10 kronor och priset på dollar hade ökat till över 7,40 (se kurvorna ovanför). Dollarn bottnade tidigare i år då den handlades under 6 kronor. Sedan dess har dollarn ökat i pris mer än 25 procent. För euron handlar det om en ny rekordnivå mot kronan.

Situationen för det svenska banksystemet och rikets finanser är sådan att den rimligtvis inte motiverar en så stor försvagning av kronans värde. Men nyhetsrapporter talar om en mycket stökig valutamarknad just nu, med extremt stora och snabba förändringar, så kallad volatilitet. Liksom läget är på aktiemarknaden för tillfället bygger valutavärderingarna inte på faktiska omständigheter, fundamenta, utan styrs mycket av rädsla för eventuella framtida förluster och ryktesspridning. Det är alltså extremt svårt att förutspå kronans värde. 

"Det värsta jag sett. Volatiliteten har rusat genom taket", säger chefen för valutahandel vid investmentbolaget Putnam Investments i Boston, Parker King, till Wall Street Journal.

Den svenska exportindustrin gläds förstås åt en svagare kronkurs eftersom den ger mer betalt i utländsk valuta. Åtminstone i teorin – det krävs en längre tids låg värdering för att effekten ska synas i böckerna.

För svenskar som reser utomlands i vinter riskerar semestern däremot att bli 20-25 procent dyrare än ett halvår tidigare. Vi får just nu väsentligt mindre för våra kronor när vi handlar dollar eller euro, eller valutor som är knutna till dessa (särskilt dollarn används indirekt som värdemätare för en lång rad länder utanför Europa). 

Det finns också en möjlighet att kronan framstår som billig nu, särskilt mot euron, och att investerare återvänder till den kommande dagar. Det skulle i så fall kunna höja värdet på valutan.

Anledningen till kaoset på både börserna, ränte- och valutamarknaden är finanskrisen. Dess effekt kommer märkas en lång tid framöver, även om det syns tecken nu på att den tidigare frusna globala kreditmarknaden börjar tina. 

Nu blandar dessutom kreditkrisen ihop sig med den avsvalnande konjunkturen. Negativa siffror från detaljhandeln i USA orsakade till exempel stora börsfall i New York på onsdagskvällen. Den allt svagare världsekonomin syns även på oljepriset, som sjönk under 70 dollar per fat på torsdagen för första gången sedan augusti 2007.  

Tävling: Gissa staden!

Kunde du städerna?

Här är rätt svar: 1C, 2E, 3H, 4B.

1.  
Singapore. I bakgrunden syns delar av finanskvarteren.
 
2.  
Stockholm. Det här är en gångtunnel vid Slussen, riktning österut mot Stadsgårdskajen.
 
3.  
Uppsala domkyrka.

4. 
New Yorks tunnelbana.  


Här är städerna:

onsdag 15 oktober 2008

NYHETSFLASH: Skottlossning Kambodja-Thailand

Kom just via TT (09.44):

Skottlossning har utbrutit mellan thailändsk och kambodjansk militär vid ett omtvistat gränsområde, säger kambodjansk militär enligt AFP.

tisdag 14 oktober 2008

Röda Khmerledare i Kambodja dömda för mord

Fyra före detta Röda Khmerledare har dömts för mordet på en brittisk medborgare som 1996 var i landet för att arbeta med att desarmera minor. Minarbetaren Christopher Howes kidnappades i nordvästra Kambodja nära staden Siem Reap vid tempelstaden Angkor (bilden) ihop med sin översättare Houn Hourth. Brittiska agenter som utredde bortförandet i maj 1998 fann starka bevis för att de tagits till Röda Khmerernas fäste Along Veng och dödats strax efteråt.

Fyra ledare från den fruktade regimen, som styrde Kambodja under fyra år på 1970-talet, har nu dömts för morden. Tre av dem får fängelse i 20 år, en av dem i tio år. Det rapporterar BBC.

En av de dömda, Khem Nguon, blev högt uppsatt officer i kambodjanska armén efter att Röda Khmerernas regim slagits till marken av invanderande vietnamesiska styrkor 1979. Flera ledare i den maoistiska gerillarörelsen kunde under många år leva vidare under amnesti från rättsliga åtgärder.

Läs mer hos BBC (klicka)
Se resebilder från Kambodja och Angkor

söndag 12 oktober 2008

Stockholm, helgen 11-12 oktober, 2008

Stockholm bjöd på vårlika vyer i helgen. I strömmen precis nedanför riksdagshuset lekte några kanotister, med en besynnerlig sorts korta kanoter, i strömvirvlarna på lördagen. Eller om de tränade inför en tävling kanske.


Värmen värmde fint och runt lunchtid på söndagen kunde man sikta ett par betydligt längre roddkanoter, bemannade med ett tiotal personer vardera, stäva i sakta mak genom Karlbergskanalen, förbi Klara och under Kungsbron vidare ut på fjärden förbi stadshuset.






Och där, mellan Ragnar Östbergs majestätiska röda tegelvalv och pelare, fann man en vårklädd och munter brud i bröllopsskrud stå uppställd för fotografering. Det kändes helt enkelt som om det var lite vår i luften igen.
Fast blickade man från Kungsholmen över mot Söder så syntes de fina höstfärgerna bulla upp sig vid vattnet nedanför Högalidskyrkan. Oavsett vad man tycker om, eller inte tycker om, hösten så ser det ju rätt tjusigt ut.

• Kolla här nedanför – från vilka städer är bilderna? 
Se om du kan lura ut svaret!


Tävling: Gissa staden!

Vilka är städerna?

Har du koll på världens städer? 
Testa dig här!

Här är fyra detaljbilder från lika många städer. Två städer är svenska, två finns utomlands.
Nedanför står en lista på åtta städer. Para ihop rätt bildsiffra med rätt stad. 
Skriv en kommentar med ditt svar! Lösningen publiceras på torsdag förmiddag.

1.

2.


3.


4.

...och vilka är städerna? Någonstans här finns svaren:

A. London. B. New York. C. Singapore. D. Miami. 
E. Stockholm. F. Paris. G. Södertälje. H. Uppsala

Skriv en kommentar med ditt svar. Lösningen kommer på torsdag!

lördag 11 oktober 2008

Alex in i musikbranschen - igen!

Från Expressen.se

Min kompis Alex, som jobbar på Expressen och reste med i USA i somras, släpper nu en singel på Universal, "Små små steg" heter den. Säljs bland annat via Itunes och kan bli en hel fet skiva så småningom.

onsdag 8 oktober 2008

Finanskrisen skapar turistfynd


Isländska kronan mot euron. Graf: exchange-rates.org

Island blir billigt Krisland
Island är på väg mot totalt haveri i den kredit- och finanskris som jag misstänker nu börjar tränga in i de flestas medvetande. Idag, onsdag, varslade Volvo Personvagnar i Göteborg 3000 personer om uppsägning, Stockholmsbörsen slutade drygt 6 procent ner och Riksbanken ihop med flera andra centralbanker sänkte styrräntan i ett försök att kickstarta världens finansmarknad som kommer allt närmre totalt stillestånd.

Men riktigt illa ser det ut på Island, vulkanön med just över 300 000 invånare. Från att tidigare har haft fiske som huvudsysselsättning i många generationer, har landets banker de senaste åren gjort en remarkabel expansion utrikes, inte minst i Sverige. Finanssektorn, med bankhus som Kaupthing, Landsbanki och Glitnir, står för en mycket stor del av landets inkomster. Men expansionen har gjorts med lånade pengar och idag står det klart att hela öns finansiella system är mycket nära att haverera när inte lånen kan betalas och återfinansieras. Bankerna tas i rask takt under statlig kontroll och tillgångar utomlands paniksäljs för att rädda vad som räddas kan.

Island löper i praktiken risken att gå i konkurs och sättas under förvaltning av IMF, vilket normalt drabbar riktiga U-länder. Den isländska kronan har rasat 30 procent på tio dagar (se grafiken ovan). Det, i sin tur, öppnar trots allt en liten ljusglimt: chansen att locka än fler turister till ön när den isländska kronan faller i värde. För islänningarna själva, som demonstrerade ilsket utanför landets parlamentsbyggnad på onsdagen, är det förstås en klen tröst.


• Island i bilder på Google: Klicka här!
• Mer läsning: Island rasar djupare ner i finanskrisen (AFP)

Teknik: Att välja rätt resekamera


Storleken har betydelse

En bra resekamera är lika nödvändig som själva flygbiljetten - och ungefär lika svår att välja som resmålet. Själv kör jag med en Canon D400 systemkamera men en sådan förhållandevis otymplig tingest passar sig inte vid alla tillfällen. Där behöver du istället komplettera upp med en bra och vass kompaktkamera, såvida du inte har tillräckligt med kräm i din mobilkamera (och det är det få som har). 

Min gamla trotjänare i kompaktsegmentet, en väl använd två-tre år gammal Casio EX-S600 (till höger) som utstått både regn, fall och annat elände, ger ifrån sig konstiga ljud och verkar vara nära att ge upp. Jag har kollat runt på marknaden vad som finns och tänkte att det kan passa med lite tips för dig som är i samma sits. 

Några variabler bör du särskilt tänka på:
Storlek och vikt: en resekamera ska vara liten och helst också lätt. 
Stabilisator och ljuskänslighet: man tar ofta ett eller annat foto under risiga ljusförhållanden och då är funktionen bildstabilisering bra att ha (den kompenserar skakningar). Kameran ska också släppa in så mycket ljus som möjligt.
Objektiv: många tycker att stor zoom är onödigt men jag kan tycka att den har sina fördelar. Det är inte alltid det går att gå nära och fota. En bra makro, alltså för närbilder, är kanske inte lika nödvändigt.

Så här går mitt kamerashoppande till:
Jag börjar med en koll på Pricerunner, en jämförelsesajt 
där du kan sortera bland märken och priser. Det ger en ungefärlig uppfattning om utbudet. Nästa steg är att ta de kameramodeller jag fastat för och googla på dem, samt ordet "test". Genom att läsa igenom ett par, tre tester som nästan alltid finns år man en uppfattning om kvaliteten. Jag kollar även mått och vikt, och går därefter åter till Pricerunner för att hitta bästa priset.
Ett annat tips: tillverkarna skryter ibland med att kameran har "digital zoom" men det är bara att strunta i. Att zooma digitalt är samma sak som att beskära bilden i ett redigeringsprogram i datorn.

Min gamla Casio är bland de tunnaste och minsta kameror som finns, under 2 cm tjock, och det är svårt att slå det. Först övervägde jag alltså en nyare version av samma kamera, som dessutom är åtminstone hyfsad på mörkerbilder. Men zoomen är inte så mycket att skryta med och på senare tid har den inte velat ta bilder med blixt (det bästa är visserligen att undvika blixten, ger mer naturliga färger).

Nu har jag istället fastnat för en Ricoh R8 istället (till vänster), som är aningen tjockare, runt 2 cm, men som har en del andra fördelar. Ricohs kompaktmakeror har en relativt kraftig zoom, 7 x mot konkurrenternas 3-4 x. Dessutom har den en snarast oslagbar makro, som gör att du kan ta bilder på ca 1 cm avstånd. I tester jag läst har den fått bra betyg med stark batteritid och hyfsad bildkvalitet. Får se om det blir den eller någon annan, men den ligger bra till.

Jag återkommer med ett utförligare kameratest.

tisdag 7 oktober 2008

Hundratals skadade i Bangkok idag

Det vanligtvis relativt lugna Thailand (se tidigare inlägg) skakades på tisdagen av nya oroligheter i Bangkok. En man dödades och 380 skadades vid sammandrabbningar mellan thailändska trupper och demonstranter som kräver premiärministerns avgång. 5 000 personer ur Folkets demokratiska allians hade samlats i gryningen utanför parlamentet för nya demonstrationer när oroligheterna bröt ut och militären avfyrade tårgas. Vice premiärministern Chavalit Yangchaiyudh avgick under dagen. Protesterna har pågått i Bangkok i sex veckor.

söndag 5 oktober 2008

Visst kan du hitta lugnet i Thailand


Foto: SvD Resor

Thailand har ju blivit svenskarnas nya Kanarieöarna de senaste åren och allt oftare hör jag folk som, bland annat av det skälet, inte vill åka dit. De hänvisar till överfulla stränder, pråliga hotell och sexturism.  Det är synd det, för det stämmer nämligen inte. Visst finns allt detta, i Thailand som överallt annars dit turister åker, men det går att hitta en egen strand långt från alla andra turister bara man vet vart man ska leta.

SvD Resor skriver om Koh Kood som är just ett sådant ställe. Koh Kood ligger i nordöstra delen av den thailändska havsbukten och är landets tredje största ö (se kartan), långt mycket mindre exploaterad än till exempel den mer eller mindre ökända Phuket. Så här skriver SvD:s reporter:

"Vi rundar en udde och kommer till en ny strand, lika folktom. Att ta en morgonpromenad längs kusten på Koh Kood (ibland stavat Ko Kut) är en ganska ensam och exklusiv upplevelse. Känslan är att vara på landet. Bortom fåtaliga, lågmälda strandhotellen finns en väg som förbinder ett par fiskebyar och några mindre bosättningar. Det är i stort sett allt av civilisation – än så länge."

Thailand har förstås mycket annat att bjuda på. Här är ett par av mina tips:


• Bangkok: en härligt stökig stad full av intryck, avgaser, ljud och den kanske bästa maten i världen. Man bör särskilt ta en tur på floden med en sådan där galen thailändsk rank båt med en oljuddämpad bilmotor där bak som styrs med en pinne.

Bron över floden Kwai: ett par timmar norrut från Bangkok finns den, bron som odödliggjordes i filmen The Bridge on the River Kwai från 1957 med Alec Guinness i huvudrollen. Originalbron förstördes strax efteråt, som i filmen, men efterföljaren finns kvar. Så här ser den ut.

Snorkla: svåröverträffad semestersysselsättning att sväva fram över färgglada korallrev mitt i ett fiskstim. Just den här bilden är tagen vid den förföriskt vackra Koh Tao.





Till sist - ett tips till: taxichaufförer i Bangkok är inte de bästa på engelska. I själva verket kan det vara omöjligt att förklara att man vill till ett ställe som "the south bus station". Gör så här: ta reda på vart du ska, gå in på en resebyrå eller ett hotell och be någon där skriva ner destinationen på en lapp på thai (eller var i världen du nu råkar vara). Ha med lappen i taxin.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest