BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

torsdag 3 februari 2011

EGYPTEN: Journalister måltavlor i Egypten

SVT:s korrespondent vårdas på sjukhus efter överfall
Sveriges Televisions korrespondent Bert Sundström greps och knivskadades "allvarligt" i Kairo på torsdagen, uppger SVT. Sundström var på väg till Tahrir-torget i centrala Kairo för att lämna en rapport till redaktionen om protesterna, när han plötsligt inte gick att nå. Istället svarade en aggressiv röst på arabiska på Sundströms mobil och förklarade att han hölls fången. SVT uppger nu också att reportern knivskadats och opereras på sjukhus, där SVT spårat upp honom. Mycket tycks oklart kring vad som hänt.

Tidningarnas Telegrambyrå, TT, rapporterar på torsdagen:
Han var vid medvetande vid 21-tiden. Två svenska poliser finns på det rum där han ligger. Även personal från den svenska ambassaden i Kairo har besökt Sundström på sjukhuset, enligt UD:s presstjänst.

- Just nu måste vi se till att Berts tillstånd är stabilt, sedan får vi fatta beslut om hur vi ska transportera honom därifrån. Vi har egna läkare på plats och transportplan som står beredda att flyga ut honom om det skulle vara nödvändigt. Just nu är han under vård på egyptiskt sjukhus och vi får helt enkelt se tiden an. 
Det är effekten av de senaste dygnens extremt olyckliga utveckling i Kairo som SVT:s medarbetare råkat ut för, där journalister plötsligt blivit måltavlor i de hetsiga bråken mellan regeringsanhängate och -motståndare.
Mubarak: "Jag är trött på att vara president" 
Till amerikanska ABC News reporter Christiane Amanpour, tidigare stjärnkorrespondent på CNN, säger Egyptens president Mubarak i en intervju att hans omedelbara avgång skulle störta landet ner i ännu mera kaos. Han säger sig också vara trött på cirkusen: "Jag skulle avgå nu – om jag kunde".
  TV: Regimens hemliga order: grip journalister


  TV4: Rapport inifrån ett hotellrum i Kairo

  EGYPTEN: Krisen djupnar i Kairo

  Sorglig upptrappning 
  av kaoset i Kairo inatt
  SEN UPPDATERING: Kairo är tragiskt nog på väg ner i en snabbt snurrande spiral av våld och anarki, har det framgått av tisdagskvällens och onsdagens nyhetsrapportering. Det tal som president Mubarak höll på tisdagseftermiddagen – där han meddelade att han sitter kvar till september men inte ställer upp för en ny period – tycks ha transformerat den så sent som på måndagen mestadels fredliga demonstrationen till ett kompakt kaos på och kring Frigörelsetorget i centrala Kairo. Rapporter har kommit om misshandel, beväpnade demonstranter (till häst och kamel), hundratals skadade, brandbomber och andra tillhyggen.

  Det rapporteras på onsdagskvällen om total anarki och en extremt osäker situation på torget: ingen polis, ingen brandkår som släcker bränder nära boningshus och bilar, byggnadsmaterial som används som kastvapen.

  De senaste dygnens händelser:
  Tisdagskvällen: Mubarak håller sitt tal
  Senare samma kväll: president Obama säger i ett tal att makten bör börja flyttas nu (inte i september)
  Onsdag: nya protester på torget, även om ett visst splittring har rapporterats under dagen hos demonstranterna där vissa vill fortsätta tills Mubarak är borta, vissa anser att Egypten skadas för mycket av fortsatt kaos
  Onsdag eftermiddag: militären uppmanar förgäves demonstranter att lyda utegångsförbudet
  • Onsdag eftermiddag/kväll/natt: rapporter om heta bråk mellan anti-Mubarakdemonstranter och Mubarak-anhängare rapporteras från flera håll i Kairo (se tidigare inlägg). Flera dödsfall rapporteras, det spekuleras om att regimen ligger bakom bråken för att skapa kaos. Militären vägrar ingripa.

  Det är nu ingen tvekan om att USA svängt helt i sin hållning gentemot Egyptens ledare och nu vill ha bort honom så snabbt det går – varje minut nu blir situationen mera instabil i Egypten. Samtidigt tycks det som att regimen i Kairo vägrar lyda de många uppmaningar till besinning som kommer både från USA och olika EU-ledare på onsdagen. En rapport menade att Mubarak och hans stab helt enkelt vägrar att svara i telefon.

  Internet fungerar återigen i Egypten, sannolikt för att myndigheterna helt enkelt insett att idiotstoppet av uppkopplingen inte nått sitt syfte att mörklägga protesterna.

  Allt sammantaget är det nu en ännu mer prekär situation, delvis igångsatt av Mubaraks eget tal i tisdags, som Egypten nu är på väg in i.

  Uppdatering följer.
  Annons
  Annons

  Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

  Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
  Här är alla platser dit jag rest