BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

måndag 30 november 2009

VACCIN: Svininfluensa med mera


Fyra doser på samma dag
– hittills bara ont i armen

UPPDATERAD: Har nu slagit till på fyra vaccindoser på en och samma dag: Dukoral (som man dricker) mot kolera, Typhim mot tyfoidfeber, hepatit B-vaccin och ovanpå det rev jag av svininfluensan som modet föreskriver. Hittills kan jag rapportera om noll i biverkningar av denna vaccinchock, bortsett från lite ont i högra armen och en aning huvudvärk.

Dagen efter, tisdag, hade värken i framför allt högra armen i princip försvunnit. Igår kväll var jag vansinnigt trött, men om det var en biverkning är svårt att säga. Andra har rapporterat om illamående efter vaccinet men det märkte jag inget av.

Utöver det införskaffade jag anti-moskitomedlet Mygga (aningen billigare på vaccinationscentralen än på Apoteket) som de hade i klibbfri stiftform istället för vattnig roll-on som jag haft tidigare. Vill man inte hålla på och knapra malariatabletter, vilket egentligen inte rekommenderas om man inte ska ut och fullständigt bo i bushen, tipsar de även om myggnät impregnerat med anti-insektsmedel samt att man bor i rum med luftkonditionering.

Jag tog alla doserna hos de effektiva damerna på City Hälsocentral dit jag alltid går och som just fått in en laddning svininfluensavaccin. Den var det rask åtgång på idag, men jag släpp ändå vänta mer än cirka 20 min.

RESEBRANSCHEN: Starkt Ving trots krisen


Svenskarna fortsätter resa
För sjätte året i rad, enligt egen uppgift, redovisar resekoncernen Ving rekordresultat. För det brutna räkenskapsåret 08/09 gör Ving (Ving och Globetrotter) en rörelsevinst på 222 miljoner kronor, en ökning med 11,6 procent från förra årets 199 miljoner. Omsättningen steg 2,4 procent till drygt 4,2 miljarder kronor.

"Vi lyckades mycket väl med sommaren och utökade vår volym, och särskilt framgångsrika var vi med resmål som Turkiet och Mallorca", kommenterar vd Eivor Andersson i ett pressmeddelande.

Svenska Ving ingår i brittiska Thomas Cook Plc i London, som också går bra med ett rörelseresultat på motsvarande en dryg miljard kronor.

FOTO: Drottningholm i spökdimma

Dimma över kungens slott
Vi var en sväng till kungaboningen Drottningholm på söndagen - så här såg den ut. Fuktig, frisk, kall dimma lägrade sig blixtsnabbt över inte bara Ekerö utan hela Stockholm. Vet inte vartifrån den kom.Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest