BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

lördag 18 oktober 2008

Reklam: Resebranschen vill sälja in USA

I SvD finns lördagen den 18 oktober en annonsbilaga om USA. Jag brukar regelmässigt skaka ur sådana och förpassa dem direkt till pappersinsamlingen, men den här läste jag. Under titeln "Upptäck Amerika" kan man på tolv sidor läsa researtiklar av tips-karaktär om det flashiga Rockefeller Center i New York, det ofta dimhöljda och romantiska San Francisco (en av mina favoritstäder alla kategorier), en rätt konkret så-gör-du-artikel om att köra en roadtrip genom USA, New England, Miami Beach och en del annat. För en gångs skull är texterna rätt välskrivna och inte uppenbart ihoptotade av reklambyrån.
Jag applåderar alla initiativ till att nyansera bilden av USA som resmål, man stöter fortfarande på en del personer som menar att det inte är mycket att ha som semesterdestination. Nu när kapitalismen, själva grunden i hela det amerikanska sättet att vara och leva, är ifrågasatt iochmed finanskrisen finns det än starkare skäl att visa det USA som existerar bortom Wall Street, subprimelån, fallande banker och lågkonjunktur. 
Tipsen i bilagan kokar i princip ner till det här:
  • New York: Besök 70:e våningen av Rockefeller Center, där de har en bar med fantastisk utsikt.
  • San Francisco: Återupplev Allen Ginsburgs och Jack Kerouacs 60-tals-San Francisco, vandra de branta backarna, ta dig till North Beach och Haight Ashbury och kolla in Francis Ford Coppolas gröna kåk på 916 Kearny Street.
  • Roadtrip: Kör antingen Highway 1 mellan San Francisco och Los Angeles i Kalifornien, eller Route 66 (de delar som finns kvar) från Chicago till LA. Alternativt slår man på stort och kör New York-Los Angeles. Bilagan upplyser också om att det kostar extra att lämna bilen i en annan delstat än den man hyrde den i, samt att det är enkelt att köra i USA med bra skyltning (vilket jag håller med om). Där finns också det väldigt märkliga påståendet att amerikanska bilar ofta har litet bagageutrymme (!).
  • Las Vegas: Inte bara kasinon utan också bra underhållning och kvalitativ avkoppling, för dem som väljer det.
  • New England: Uppe i nordöstra USA, med städer som Boston och stater som New Hampshire och Vermont, hittar man vacker natur, kultur, historia och bra skidåkning (som ju förstås finns i Colorado också). Själv kan jag absolut rekommendera Boston.
  • Kalifornien: Du tipsas om att stanna till vid någon av delstatens många vingårdar och prova vin.
  • Miami: Kolla in Art Deco-kvarteren i South Beach och Lilla Havanna (det missade vi i somras).
  • Fort Lauderdale: "Ett paradis året om" påstår bilagan och uppmanar till att packa badkläderna och dra till beachen. Bra shopping och restauranger ska det också finnas.

Kameratest: Höst i skärgården

Testar min nya Ricoh R8 kompaktkamera, tänkt att klara att ta vettiga bilder på resor och framför allt med kraftig zoom (7x). Tog en bilsväng på fredagen utåt Nacka och fångade de här höstbilderna.

Utsikten från bilfönstret vid Duvnäsviken, Nacka.
Några vattennära Nackavillkor fångade med full zoom från andra sidan viken. 
Utsikten från observatoriet ute vid Saltsjöbaden, numera en skola. Den vita byggnaden vid vattnet rakt fram, knappt synlig, är klassiska Grand Hotel Saltsjöbaden. 
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest