BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

måndag 19 december 2011

RESOR 2012: Undersökning!

105 personer i världsenkät 
Hit vill jag resa nästa år! 
Drygt hundra personer från hela världen har svarat på En resande reporters reseenkät för nästa års reseplaner. Resmål, säkerhet och bästa flygbolag har vi frågat om. De anonyma personer som svarat är visserligen få till antalet och inte på minsta sätt representativa för världens befolkning. Men undersökningen är ändå på något vis intressant och om inte annat så har den ett visst underhållningsvärde.

Undersökningen har gjorts elektroniskt via företaget Npolls, som genom sina appar i mobiltelefoner och surfplattor skickar ut frågor och inhämtar svar från hela världen. En resande reporters äventyr skickade ut ett formulär till drygt 100 personer, från USA och Peru i väst till Indien och Korea i öst. Så här svarade de! Och – du kan själv svara på frågor om dina resplaner – skrolla nedåt på sidan :-)

Räknar du med att främst resa utomlands för nöjes
skull eller i jobbet under 2012?
105 personer besvarade frågorna vi ställde. Ungefär två tredjedelar av de svarande var män. Majoriteten var mellan 25 och 39 år, något färre var mellan 40 och 54, och bara två personer var äldre, mellan 55 och 65 år (en kanadensare och en italienare). Av dessa 105 räknade en stor majoritet, 63 procent, med att resa utomlands framför allt för nöjes skull under 2012 och bara 11 procent skulle resa i tjänsten. Så stor andel som 26% svarade att de inte skulle resa utomlands alls.

Rio de Janeiro.
Nästa fråga gällde om de förväntade sig att resa mer, mindre eller lika mycket under 2012. Där var svaren ganska lika fördelade: 39 procent räknade med att resa lika mycket som under 2011 och något färre, 34 procent räknade med att resa mer. 27 procent räknade istället med att resa mindre. Dessa 27 procent fick även en följdfråga som handlade om varför de räknade med att dra ner på resandet. Majoriteten av dessa, i realiteten så få som tolv personer, svarade att de räknade med att ha mindre pengar. De andra siffrorna blir rätt meningslösa eftersom så få svarande döljer sig bakom procentsiffrorna, men man kan ändå notera att ingen svarade "terrorhot" på frågan om minskat resande.

Om du skulle planera en nöjesresa,
vart skulle du åka?
Om du skulle planera en nöjesresa, vart skulle du åka då? Det var en fråga i undersökningen där svarspersonerna presenterades tio destinationer att välja på. Det gick också att välja ett eget resmål, vilket 26 procent gjorde. Av de tio jag listat var Rio de Janeiro och Paris hetast med 12 procent vardera, tätt följda av Tokyo och Kanarieöarna med 11 procent. London fick 10 procent. Stockholm, som fanns med bland alternativen fick 5 procent av rösterna. Några få ville åka skidor i Alperna eller i Kanada samt åka till Kapstaden i Sydafrika. Av de drygt en fjärdedel som valde ett eget resmål som svar på vart de ville resa verkar sol och värme vara i fokus. Två valde Australien, en Fiji, en Karibien, någon ville till södra Frankrike och en kille från Turkiet slog till med Syrien, trots oroligheterna där. Eller kanske just därför. Någon önskade sig till Afrika, utan att precisera mera.

Vad vill du se under 2012?
Följdfråkan var mera specifik: Vilka destinationer skulle du vilja se under 2012? Här gick det inte att välja något eget alternativ. Med bland alternativen, som jag valt hyfsat slumpmässigt, fanns Times Square (New York), pyramiderna (Egypten), Key West (Florida), Kinesiska muren, Disney World (Florida), Copacabana (Rio de Janeiro), Eiffeltornet (Paris), Machupicchu (Peru), Tsukiji (världens största fiskmarknad i Tokyo), Lutande tornet i Pisa och Victoriafallen (gränsen mellan Zambia och Zimbabwe). 
Man kan med fog hävda att dessa resmål inte går att jämföra riktigt. Copacabana är en lång strand medan Eiffeltornet är ett järntorn på en enda plats, och så vidare.
Desto konstigare då kanske att överlägset flest ville se Times Square, 37 procent. Som tvåa kom pyramiderna i Egypten, 22 procent, medan aningen färre valde Key West. Minst intresserade var de svarande av Victoriafallen i Afrika, med 10 procent.

25 av de svarande kom från USA. Men medan det påstås ibland om amerikaner att de inte är särskilt intresserade av världen utanför USA, så stämmer det påståendet inte in på dessa personer. Sex av dem valde visserligen resmål inom USA när de ombads nämna sin bästa destination någonsin – som Disneyland, Myrtle Beach, New Jersey och Tennessee. Men resten slog till med helt andra resmål högst: Australien, Kina, Singapore, Tokyo och Rumänien till exempel.

Key West, Florida.
Den andra största nationaliteten att svara på frågorna var fransmännen, särskilt just män förresten (bland amerikanerna var däremot nära hälften av de svarande kvinnor). Bland de franska toppdestinationerna var flera resmål i USA: Key West tyckte en fransman var bäst, medan en annan höll New Orleans (i Louisianas gamla franskbygder) som sin bästa resupplevelse. En annan nöjde sig med att konstatera att "USA" smäller högst, ytterligare någon gillade Miami. Men en del andra hade helt andra resmål som favoriter, däribland Vietnam, Tokyo, London, Rio de Janeiro och, i ett utslag av patriotism, Paris. Flera länder hade bara några få svarande. En kanadensare svarade till exempel att han gillar Japan bäst. En brasilianare hyllade Florida. Och en indier satte Schweiz högst på piedestalen.


Bästa flygbolag. I valet av bästa flygbolag kunde man också lägga till egna alternativ, utöver de tiotal flygbolag jag valde att lista i undersökningen. 18 procent valde att lista egna bolag. Flera skriv in sina "flag carriers" från respektive hemland, vilket inte är så förvånande. Men två italienare, en man och en kvinna, valde Emirates som bästa bolag. En fransyska slog till med Vietnam Airways. Bland de listade flygbolagen i undersökningen avgick KLM/Air France avgjort med segern, 22 procent eller fler än var femte person valde det. British Airways kom tvåa med 16 procent, följt av Lufthansa med 10 procent.

Säkerhet. De flesta verkade också tycka att det är ganska eller mycket säkert att flyga långdistans. Över 60 procent satte 4 eller 5 på en skala från 1–5 på frågan "Hur säkert är det att flyga långdistans?", där 5:an innebar "helt säkert" och 1:an "väldigt riskabelt". Frågan fick 3,8 i snitt.

Och så krånglet. Säkerhetskontrollerna vid flygplatserna har ju också fått en och annan resenär att stånka de senaste åren, men detta hamnade bara på tredje plats när de svarande fick lista vad som orsakar mest huvudvärk vid och under långresan. Värst, tyckte 30 procent, är att det är trångt i flygplanet, följt av att checka in, vilket 20 procent rankade som jobbigast.

ENKÄT: Svara själv – vart vill du resa?
 
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest