BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

måndag 21 februari 2011

LIBYEN: Stridsflyg till attack mot demonstranter

From The New York Times:

Warplanes and Militia Fire on Protesters in Libyan Capital

Col. Muammar el-Qaddafi struck back at mounting protests against his rule with helicopters and warplanes that besieged parts of Tripoli on Monday, according to witnesses and news reports.

http://nyti.ms/fdNYNi


/Erik

NAMIBIA: Framme efter ett dygns resa

Hej, Afrika - nu är jag här!
WINDHOEK, NAMIBIA. Efter nära 24 tmmars resa befnner jag mig i södra Afrika. Det är lite svår att ta in, särskilt som flighterna gick så smärtfritt. Det känns som ett större äventyr att åka genom Sverige med SJ. Men här, dock, finns ingen snö: det var 25-27 grader varmt tidigare på eftermiddagen, nu när klockan är strax efter 19 har vi kanske 22. Mycke behagligt.

Kom fram till mitt guest house, med det Sagan om ringen-inspirerade namnet Rivendell, vid 15-tiden. Stället utgör en exemplarisk start på semestern. Lugnt, stilla, nästan lite meditativt. Pool har de. Jag har det billigaste rummet, utan dusch och toa men med handfat och fläkt. En bit bort från där jag sitter nu på terrassen spelar ett par tyska turister trumma och gitarr, falskt, medan en liten namibisk grabb dansar stepp. Sälv har jag gjort middag. Tog en promenad i området för ett par timmar sedan, medan ett mäktigt åskväder mullrade en bit bort - det är regnsäsong i södra Afrika nu - och sprang rakt på en livsmedelsbutik. Det blev en gryta med nötköttsgegga, pasta och en kryddig grönsakskonserv. Och en Windhoek lager. Helt ok.

Wndhoeks centrum är en bit bort på andra sidan järnvägsspåren, gångavstånd. Det ska jag kolla in imorgon, plus kanske riva av en eller annan lokal sevärdhet, samt också ta reda på var min hyrbilsfirma ligger.

Har bokat tre nätter på guesthouset, men kommer bara att använda två - på onsdag ska jag hämta bilen.

Precis nu störs lugntet av två turister som backar ut sin hyrda Toyotajeep för att åka iväg. Kvällssafari kanske, eller så ska de helt enkelt lämna åter bilen och åka hem.

Pratade med taxichaffisen på vid in från flygplatsen, ca 4 mil från Windhoek, och enligt honom är det helt rätt tid nu att besöka Victoriafallen, som blir min andra och sista delsträcka efter Namibia. Fallen är fulla av vatten vid den här tiden på året, ett mäktigt skådespel.

Men det är då det. På onsdag kör jag mot kusten och Swakopmund, sedan norrut en bit längs Skeleton coast, nordost till nationalparken Etosha (2-3 nätter där), sedan åter Wndhoek.

Ser fram mot alltihop väldigt mycket. Ikväll, dock, är det semestervila som gäller. Hej Afrika!

NAMIBIA: Framme efter ett dygns resa

Clashes in Tripoli | STRATFOR

Sammandrabbningarna i Libyen, som jag rapporterat om tidigare, förvärras och närmar sig Tripoli. Börser sjönk idag som effekt av oron. Gadaffi är under ökad press, indikerar den här Red Alert-rapporten från Stratfor.

Clashes in Tripoli | STRATFOR

Multimedia message

JOHANNESBURG INT. AIRPORT. Jag sov förbi frukosten på flighten från London, så nu har jag beställt in kaffe och yoghurt. Det påstås vara 18 grader varmt så här på måndagsförmiddagen i Johannesburg, själv vet jag inte för jag har bara varit på flygplatsen. På Arlanda fick jag beskdet att jag skulle behöva hämta ut väskan i Johannesburg och ta den själv genom tullen. Men det är fel, gör man en transfer här går man bara till International Transfer Desk, får sitt nya boardingkort och sen genom säk-kontrollen. Väskan sköter sig själv (om den sedan kommer fram är en annan fråga). 
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest