BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

lördag 12 februari 2011

EGYPTEN: FOLKET FIRAR SEGERN INATT

EFTER 18 DAGARS UPPROR: 
Egypten firar beskedet om 
president Mubaraks avgång
ETT NYTT EGYPTEN Nyhetsrapporter strömmar in natten till lördagennfrån Egypten om firande, glädje, lättnad och fyrverkerier från Tahrirtorget i Kairo efter att president Mubarak avgått som diktator efter 30 år vid makten. De 18 dagarna av protester och hundratusentals demonstranter som offrade både säkerhet, nattsömn och, i några hundra fall, sina liv ledde till slut till seger.

Något oklart är det ännu hur exakt bakgrunden ser ut till Mubaraks avgång. Beskedet kom från den nyutsedde vicepresidenten Suleiman, som gjort en helomvändning sedan torsdagskvällens två tv-tal som han och Mubarak höll. Där märktes, oväntat, inga tecken om avgång. Tvärtom, så vidhöll Mubarak att han ämnade sitta kvar till i september, och Suleiman bredde på med uppmaningen att landets unga demonstranter borde sluta titta på kabel-tv och gå hem istället. Beskeden gav förnyad oro i Egypten. Det är ingen avlägsen gissning att Washington spelat en rätt aktiv roll bakom fredagens avgångsdramatik.

På fredagseftermiddagen reagerade olje- och finansmarknaderna blixtsnabbt positivt på nyheten om Mubaraks fall, men osäkerheten om landets framtid som militärregim gör marknaderna fortsatt nervösa, skrev jag på lördagen på SvD Näringslivs sajt.


Det tycks nu som att militärledningen tillsvidare tar över förvaltningen av Egypten, en ordning som möjligen kan återupprätta och bevara stabiliteten i Egypten och regionen. Om utvecklingen leder till någon vettig form av denokrati återstår däremot att se. Oppositionen är ännu svag och historiskt har militärer visat sig vara nog så makthungriga och utan att ha någon större brådska med demokratiska reformer. Storyn om revolutionen i Egyten har fortfarande flera kapitel att fylla.

UPPDATERING LÖRDAG KL 10.15: Mubarak har flytt landet, rapporterar Al Jazeera. Obekräftat än så länge.
TV: Här kommer beskedet om avgången
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest