BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

söndag 30 januari 2011

EGYPTEN JUST NU: Tusentals samlas vid Frihetstorget

DRAMATIK I EGYPTEN: 
TUSENTALS TROTSAR REGIMEN IKVÄLL VID TORGET MITT I KAIRO
Live-bilder från Al Jazeera, som än så länge fortsätter sända från mitt i Kairo trots att regimen dragit in kanalens tillstånd, visade under söndagseftermiddagen tiotusentals människor, om inte hundratusentals, samlade vid Tahrirtorget mitt i Kairo som blivit protesternas epicentrum. Strax före kl 15 svensk tid flög egyptiskt stridsflyg mycket lågt över torget flera gånger, rimligtvis för att skrämma folket till att lyda beslutet om utegångsförbud från kl 16. Ljudet från planens motorer var "deafening", rapporterade kanalens korrespondent, vars namn hålls hemligt av säkerhetsskäl.

Senare på kvällen var folk fortfarande kvar på torget, utan att någon svårare sammandrabbning inträffat mellan folket och militären. Man måste fråga sig hur mycket inflytande Mubarak har över armén just nu – hittills har bilderna mest visat en lugn militär som observerar oroligheterna utan att ingripa.

Från torget fortsätter ropen skalla på söndagskvällen med krav på president Mubaraks avgång. Det såg ut som att regimen samlade sig i en massiv kraftuppvisning mot protesterna tidigare på söndagseftermiddagen. Extra militärfordon anlände till torget och helikoptrar cirkulerade mycket lågt över torget:


Al Jazeera rapporterade att bland annat flera högt uppsatta domare och andra myndighetspersoner anslutit sig till protesterna på torget på söndagen. "Vi är här som egyptier, inte som domare", sa en av dem på raspig telefon till Al Jazeera.

Twitter, där rapporter om Kairo strömmar in i flera tusental per minut, rapporterar någon nu om varningsskott som avfyrats i luften:


USA:s utrikesminister Hillary Clinton sa under dagen att USA vill se "ett ordnat maktövertagande och fria val i Egypten". Om det skulle innebära en omsvängning i USA:s inställning, och att Amerika tar sin hand ifrån Mubarak, innebär det med stor sannolikhet att han är historia inom kort.

En partifunktionär som uppenbarligen var lojal med Mubarak gick ut i Al Jazeera och påstod på söndagskvällen att mängder av egyptier i själva verket stöder presidenten – något som möttes med stor skepsis. "Var är de någonstans i så fall, jag ser dem inte", invände Al Jazeeras studioreporter samtidigt som live-bilderna från torget och slagorden mot Mubarak rullade vidare i tv-rutan.

Parallellt med de dramatiska scenerna idag som Al Jazeera sänt, trots indraget sändningstillstånd, visade egyptisk statskontrollerad TV bilder som visar på lugn och ro i Kairo – ett sätt för diktaturen att försöka spela ned protesterna:


Se Al Jazeeras dramatiska och historiska sändning live här:

EGYPTEN: Mubaraks son ville sparka fiender - Wikileaks

MUBARAKS SON PRESSADE PAPPAN
– SNUVAS PÅ PRESIDENTPOSTEN
Hemliga diplomatrapporter som läckts till Wikileaks och som En resande reporter har läst ger en bild bakom kulisserna om av en pågående maktstrid i det absolut högsta ledarskiktet i Egypten, strax innan de pågående protesterna inleddes i veckan.

Bankiren Gamal Mubarak, son till nuvarande presidenten, var en av dem som tävlade om att ta över efter pappan Hosni när denne skulle dö eller bli för gammal (han är redan över 80) för att leda Egypten. Men Gamal hade fiender, visar diplomatposten från Kairo till Washington som Washington Post publicerat på sin hemsida. En av dessa fiender är den nu nyligen utsedda vicepresidenten Suleiman som svors in på lördagen av Mubarak. Suleiman, tidigare chef för säkerhetstjänsten, är visserligen del av det nuvarande ledarskiktet men genom att sätta in honom som andreman i landet hoppades Hosni Mubarak sannolikt kunna blidka demonstranterna som nu ikväll kräver hans avgång på Kairos gator.

Dokumenten som läckts till Wikileaks visar att Gamal pressade på sin far att få bort Suleiman, för att på så sätt bereda marken för sonens maktövertagande. De amerikanska diplomaterna spekulerade också kring en regeringsombildning redan i maj eller juni, något som nu blivit verklighet snabbare än så tack vare protesterna.

Även försvarsministern Tantawi sågs av Gamal som ett hot. I dokumentet står bland annat:
"Gamal is reportedly pushing Mubarak to get them out of the way, so they 'could pose no problems' in the event of a succession".

Att Hosni nu istället alltså utsett en av sonens främsta politiska fiender till sin vicepresident kan bara betyda att Gamals chanser att bli president är skjutna i sank. På det viset har protesterna redan förändrat Egypten och dess framtid.

På Gamal Mubaraks Facebooksida skriver en anhängare och frågar var Gamal befinner sig och uppmanar honom att ta makten i Egypten när pappans tid nu börjar rinna ut. Men enligt en uppgift flydde Gamal och hans familj i slutet av veckan ihop med ett hundratal resväskor i privatjet till London.

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest