BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

söndag 23 maj 2010

GRANADA-BILDEXTRA: Fotbollsfest & förföriskt fort

Härifrån styrde sultanerna
Granada för 500 år sedan


Här kommer dagens field report, uppdelad i två delar:

1: ALHAMBRA. Har idag varit inne i Alhambras allra mest utsökta innersta, dit man får biljett med tidsstämpel i halvtimmesintervaller som visar när man får gå in: Nasrid-palatset. Av alla palats och andra fornlämningar man sett genom åren så hamnar det här i absoluta toppklass. Dels byggnaderna i sig, men det är inte det bästa. Istället är det helheten, skulle jag säga, med palatsrummen och dess detaljrika dekorationer, de utsökta trädgårdarna, utsikten från kullen ut över Granada och dammarna med det rinnande vattnet.

Alltihop gör Nasrid-palatset till en väldigt vacker, sällsam och avslappnande sevärdhet som alla borde se en gång i livet. Att gå runt där är lite som att gå in i en saga, lite Tusen och en natt, en brunn av berättelser, alla sorger och alla segrar som har utspelat sig under hundratals år mellan de där väggarna och som lämnat en förnimmelse, en känsla, kvar ända till våra dagar. I alla fall om man har lite fantasi.

Här kommer en del bilder inifrån Nasrid-palatset, de gör nog mer rättvisa åt det än mitt babbel. Och tänk på att det här är byggt för 500-600 hundra år sedan, det sätter det i lite bättre perspektiv (även om jag misstänker att en hel del fixats i efterhand med trädgårdar, plantering etc).
Särskilt taken i palatsets olika rum är slående: otroliga ornament i trä och sten.

Bilden över och under: detalj från en vägg, utkarvat i sten.


FOTBOLLSFESTEN

2: GRANADA VS. MADRID. På väg åter till hotellet från Alhambra hamnar jag i värsta fotbollsfesten: Granada vs. Madrid. Av firandet, tutandet, fyrverkeriskjutandet och uppsluppenheten att döma gick det Granadas väg ikväll.
ALHAMBRA: Palatskoll i 30-gradig värme

Jag har förlängt rummet till måndag och sitter nu på ett fik inne på Alhambra-området och har fått in en öl och väntar på en bocadolli med skinka. Det är säkert 30 grader eller mer i solen, men här, i stil med de moriska sultaner som en gång byggde stället och livsstil med behag och skönhet i centrum (utöver att försvara rikets gränser), så är fiket smakfullt inhyst under ett tak av gröna klätterväxter genom vilka solen strilar in. Nu springer en katt över stenplanen med stolar och bord. Och nu kom min macka in.

AUSTRALIEN: Reportage i SvD idag


Därför går det som
tåget 'Down Under'
Idag, söndag, är så god som någon att gå och köpa SvD i kiosken och unna dig lite härlig söndgsläsning, om du nu inte redan prenumererar. Efter mycket om och men har mitt reportage om Australiens ekonomi äntligen kommit in i tidningen, fyra sidor i Näringslivs söndagsbilaga N. Storyn finns även att läsa på internet hos E24.se. Läs även: Här är fyra utmaningar för Austrailen.

GRANADA: Stad vi gillar 2010

Vakar över Granada: Del av det välbevarade moriska slottsfortet Alhambra, med de snötäckta Sierra Nevada i bakgrunden. Härifrån styrdes det sista av morernas spanska kungadömen fram till slutet av 1400-talet.
En stad du inte får missa
Alla tjatar om Barcelona och dess förtjänster, och det klart: Barcelona ligger vid havet och har strand. Barcelona har även hus ritade av Gaudí, om man gillar det. Men där slutar i mitt tycke den stadens fördelar. Har du redan sett Barcelona, eller skiter i strand och Gaudí, så har jag tipset till dig: Åk till Granada istället. (Det är dessutom bara sex-sju mil till Medelhavet, via en fantastisk motorväg genom bergen Sierra Nevada.) Du blir inte besviken.

Har gått, gått och gått runt centrala Granada ikväll, kom inte hem förrän midnatt. Då hade jag kollat in centrala delarna där jag bor, klättrat runt i gränder på en höjd med utsikt över hela det fantastiska slottsliknande moriska fortet Alhambra, gått in i själva Alhambra samtidigt som kvällsmörkret föll över Granada. Därefter hem genom gamla stan där jag käkade lammkotletter.

Man har sett en del städer i sina dar, och det var länge sedan jag blev så överraskat positiv till en stad som jag blivit av Granada, Andaliusiens pärla uppe i bergen, inbäddad i romantisk vårgrönska. Överväldigad, är kanske det bästa ordet. Staden, kuperad på kullar med gränder, vinklar, vrår, ljus och en oändlig uppsättning vackra byggnader, går inte att se sig mätt på. Jag kom på mig själv att gå runt och le fånigt bland folk när jag gav mig iväg på dagens lååånga kvällspromenad genom gränder, torg, avenyer, parker och fasader och slott som hämtade ur en saga.

Det är lite som att vandra runt i en filmkuliss, eller kanske att åka tidsmaskin. Allt verkar vara gjort för att se vackert ut, in i minsta detalj. Alhambra uppe på sin kulle, särskilt i kvällsmörker, är en sällsam upplevelse. Söndag kväll ska jag in i själva byggnaderna med min förbokade biljett, idag vandrade jag bara runt utanför på borggårdarna och i slottsträdgården. Gamla stan liknar den i andra spanska städer, som Barcelona, men den är minst lika fin.

I min guidebok (Rough Guides, vad annars) skriver de, fritt översatt:
"Om du bara skulle se en spansk stad så borde det vara Granada. För här, extraordinärt välbevarat och i en makalös naturomgivning, står Alhambra, det mest spännande, sensuella och romantiska av Europas alla monument"
Det stämmer såvitt jag kan avgöra hittills. En Resande Reporters Äventyr väljer härmed att sätta upp Granada på listan "Städer vi gillar 2010".Torget mitt emot katedralen i gamla stan i kvällsmörkret.

Katedralen i kvällsskymningen.

Utsikt från Alhambra över Granada.

Snöklädda berg skymtar mellan två hustak i Granada.

Vårgrönska i Granada.


Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest