BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

torsdag 14 januari 2010

BY NIGHT: middag, torn och båtar i mörkret

På matjakt i Auckland
Där jag bor, så centralt det bara går 50 meter ifrån shoppinggatan Queen Street, är det svårt att hitta hyfsade restauranger, däremot är det ingen brist på bankpalats. Ett par trevliga lunchhak sprang jag på tidigare idag och alldeles härutanför på Wellesley Street finns en irländsk pub, en bit nedåt ett par sämre nattklubbar. Men annars är det lite tunt.

Jag fick gå ned till hamnen igen för att hitta ett vettigt middagsställe – en hel radda egentligen ihopvridna utmed ett litet torg med utsikt mot marinan. Riktigt trevligt. Jag landade på en italienare och fick bolognese och en Grolsch. Två Grolsch faktiskt. Det är ju typiskt: här åter man till andra sidan planeten och äter italiensk mat och dricker holländsk pilsner. Det måste förstås finnas fler mat- och krogkvarter, jag har bara inte orkat kolla någon karta än.

Här är ett par andra reflektioner från ikväll:

Det pågår visst någon regatta för stan är full av segelbåtar i olika dimensioner. En hel kaj är avdelad till trimaraner och katamaraner – allihop så stora åbäken att de inte går in nån annanstans gissar jag.

Auckland har slagit till på ett Sky Tower, eller vad det heter, ett högt torn mitt i stan som jag var tvungen att springa förbi och titta på. Ser riktigt snyggt ut nedifrån men det var stängt så man fick inte åka upp. Varför kan inte Stockholm göra nåt sånt? Kaknäs känns lite dammigt.

Söker du jobb i Auckland och vill stå i butik? En liten svensk dito, Kikki K Swedish Home/Office Style på Queen Street, söker folk. Det sitter en lapp i skyltfönstret med rubben "Looking for an inspiring job?" om du har vägarna förbi.

Två gånger redan här har jag sett bilar med chaufför i och en stor fläskig skylt med "Corporate" på taket, som en taxiskylt fast större. Inga limousiner eller så utan vanliga standardvagnar, ikväll en sketen Ford. Vad är det för pryl?
Tänk om svenska dirrar skulle bli omkringkörda i fordon med en stor "Direktionsbil" på taket, hur skulle det se ut? Vad är det för fel på en vanlig bulle?

I övrigt har jag sen jag kom hit skickat iväg fyra uppslag till nyhetsjobb och reportage, i ett fall en färdig text, till två svenska tidningar. Noll av dem har svarat något ännu, men det var inte att vänta heller. Jag vet själv hur neggiga redaktörer är gentemot frilansar. Kan bli lärorikt att vara på den sidan av branschen som omväxling. Har jag tur har de bestämt sig innan jag kommer hem i mars. Det gäller att ha likvida medel så man kan hålla ut under en period med negativt kassaflöde.

Gonatt från Nya Zeeland.

AUCKLAND: Bättring på väderfronten


Erik laddar för Big Day Out
Glöm allt jag sagt om vintervärme i Nya Zeeland: idag är den 25-30 grader och strålande sol. Mesta delen av morgonen och förmiddagen satt jag och mejlade men nu har jag varit ute och käkat lunchsallad, gått ner till hamnen, legat i parken och tagit en kaffe medan jag läste New Zealand Herald. De toppar med en lokal vinkel på katastrofen i Haiti: en nyzeeländsk familj är försvunnen i rasmassorna. Även en välskriven helsida inne i tidningen.

Av det lilla jag sett av Auckland hittills – gått längs Queen Street ner till hamnen, lite smågator och tillbaka – så känns stan som en sorts Sydney-light. De har även en "harbour bridge" (bilden) fast väldigt mycket mindre storslagen än Sydney Harbour Bridge. Nåt extravagant operahus syns inte till.

Efter en väldig massa krångel har jag lyckats ladda upp mitt australiensiska kontantkort (nr +61 410 825018), se tidigare inlägg. Nu går det att messa på det. Eller bör gå, är kanske säkrast att säga. Jag orkar inte dra hela storyn, men om jag bara nämner undermålig backoffice-teknik på Vodafones hemsida, login-error och urusel kvalitet på samtalet via Skype med kundtjänsten i Australien – som kom med felaktigt påstående att man inte kan ladda pengar från utländska kreditkort – så anar man vart man hamnar.

Idag har jag även köpt biljett till Big Day Out, en konsertaktivitet som hålls här och i Australien under sommaren (svensk vinter alltså). Det faller sig så att den är i morgon den 15 jan på en stadium utanför stan. Ska bli kul. Har koll på få av artisterna men Lily Allen spelar i alla fall imornnkväll.

Nu efter att allt detta är i ordning ska jag skriva nån timme eller två och sen gå ut och få mig en pilsner och lite middag.

Parken.

BILDEXTRA: Fiji


Välkommen till paradiset
Kolla in Fiji i bilder: över 80 paradisfoton upplagda.

Finns även på Facebook.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest