BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

söndag 13 september 2009

SJÖFART: Fartyg tog genväg via Nordostpassagen


Här rundar de Nordpolen
Medier rapporterar idag om två tyska handelsfartyg, från rederiet Beluga Shipping, som utan isbrytare lyckats ta sig igenom Nordostpassagen norr om Ryssland. Det varmare klimatet öppnar för den klassiska sjörutten vilket sparar stora summor mot att köra fartygen mellan Asien och Europa söder om Indien och genom Suez (röda linjen på kartgloben, från Wikipedia). Att fartygen lyckats ta sig igenom utan isbrytarassistans öppnar potentiellt sett för utökad kommersiell trafik.

De två fartygen från Beluga (bilden överst) var på väg med delar till ett kärnkraftverk från Korea till Sibirien. På rederiets hemsida skriver vd Niels Stolberg: "Vi är mycket stolta och nöjda med att bli första rederi i väst som kunnat leverera den känsliga lasten prickfritt genom det här mycket utmanande havet. Att lyckas ta fartygen igenom Nordostpassagen utan incidenter är ett resultat av mycket bra förberedelser och samarbete mellan kaptenerna på fartygen, våra pålitliga meteorologer och engagerade besättningar."

Sedan 1960-talet har passagen bara hållits öppen en period sommartid och med hjälp av isbrytare. De studier av isen runt Nordpolen som har gjorts nu visar att en lucka för kommersiell trafik, utan isbrytare, kan finnas under sex-åtta veckor under augusti-september.

Passagen upptäcktes först av finsk-svenske Adolf Erik Nordenskiöld 1878-79 som passerade med ångfartyget Vega.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest