BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

måndag 24 augusti 2009

SKOTTLAND: Amerikaner avråds resor och whiskey

Boycottscotland.com.

Frigiven bombare sänker Skottlands turismoffensiv
Amerikaner uppmanas till bojkott av Storbritannien i allmänhet och Skottland och skotska varor som whiskey i synnerhet efter beslutet av frige den libyer som bombade Pan Am-flight 103 över Lockerbie 1988. 270 personer miste livet, inklusive 189 amerikaner. Den svårt sjuke libyern Abdel Maset al-Megrahi, 57 år, frigavs av hälsoskäl häromdagen från sitt livstidsstraff och skickades hem till Libyen där han emottogs som en hjälte, enligt nyhetsbilder från hemkomsten (bilden till höger).

På sajten boycottscotland.com uppmanas amerikaner till bojkott av skotska varor och att avstå från resor till Skottland. Sajten driver också tesen att London gett sitt tysta medgivande till den skotska regionalregeringens beslut att släppa den livstidsdömde bombaren.

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown, tyngd av andra problem och en sviktande opinion, kommenterade på måndagen enligt CNN att beslutet att frige Abdel Maset al-Megrahi var Skottlands eget, men också att frigivandet inte kan uppfattas som en uppmuntran till terrorism.

Till produkterna och företagen som ingår i uppmaningne om bojkott finns, förutom Famous Grouse, även bryggeriet Tennent's, destilleriet Johnnie Walker, banken Royal Bank of Scotland, rederiet Northlink Ferries och flygbolaget ScotAirways.

Bojkotten kommer mitt i en pågående turismoffensiv, framför allt riktad till amerikaner med skotska släktband, som under parollen "Year of Homecoming" ska locka turister till Skottland.VÄDER: Sommaren gör slutspurt till kräftskivan


Det är sol på Stockholmskartan närmaste dagarna, så jag har gott hopp om att det kan bli mer bad. Kanske redan idag. Idag är annars uppdraget att få tag på ätliga kräftor illa kvickt. Ska ge mig ut och surfa rätt på en kräftbutik. Hej.

ISRAEL: Kunder uppmanas bojkotta Ikea


Det diplomatiska bråket mellan Israel och Sverige efter Aftonbladets kulturartikel om påstådd israelisk organstöld från palestinska offer hade genererat 4600 underskrifter för bojkott av möbeljätten Ikea i Israel, rapporterade israeliska
Haaretz på söndagen.

Klädkedjan Hennes & Mauritz, som möjligen är det mest kända svenska varumärket utomlands bredvid Ikea och en eller annan fordons- och telefontillverkare, klarar sig undan än så länge - en etablering i Israel är planerad först till 2010.

Grunden för upproret mot Sverige har utvecklats till att handla om den svenska regeringens vägran, med stöd i grundlagens Tryckfrihetsförordning, att offentligt ta avstånd från Aftonbladets artikel. Där förs anklagelser fram om att israeliska soldater stjäl organ från dödade palestinier. Några bevis för att så är fallet finns inte i artikeln.

Den veckolånga diplomatiska krisen tycks inte fått någon effekt på svenskars resor till Israel än så länge. Sedan tidigare finns en avrådan från UD för resor i närheten av Gaza.

Någon officiell ursäkt från den svenska regeringen kan Israel inte vänta sig. Det närmaste i den vägen kan bli det utrikesminister Carl Bildt skrev (M) på sin blogg den 22 augusti:
Det är självfallet Aftonbladet som skall ta ansvar för sina beslut, och som har att förklara varför man i detta fall valde att publicera en artikel som man rimligen borde ha insett skulle leda till starka reaktioner. Detta sagt utan att vilja rescensera det beslutet.
Vad gäller själva artikeln så måste en journalistisk bedömning bli att den är undermålig betraktad med gängse nyhetsprinciper om faktagranskning och källkontroll. Som kulturjournalistiskt alster klarar den sig möjligen undan, i alla fall tyckte Aftonbladet uppenbarligen det. Men eftersom syftet inte tycks ha varit något annat än att låta läsaren tro att organstölden faktiskt existerar och därför borde utredas så hade ämnet som sådant lämpat sig bättre för ett undersökande nyhetsreportage än kulturartikel. Sedan kan man tycka vad man vill om proportionerna i Israels attack mot Sverige.

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest