BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

torsdag 27 november 2008

Analys: Turismen och terrorn

Lyxhotellet Taj Mahal i Bombay, Indien, binner efter terrorattacken. Foto: The Telegraph

Sämsta tänkbara tajming

Två stora resmål för turister just nu befinner sig under attack, dessutom vid sämsta tänkbara tillfälle. I Thailand är flyget till och från huvudstaden Bangkok lamslaget sedan det löst sammansatta PAD ockuperat Bangkoks internationella flygplats. Även den mindre inrikesflygplatsen är nu stängd, rapporterar Bangkok Post. Mängder av svenskar finns i landet, vars resa hem nu är osäker.

Samtidigt, sent igår kväll svensk tid, skakades Bombay i Indien av ett kraftfullt och av allt att döma skickligt koordinerat terrorattentat. Särskilt utsatt blev lyxhotellet och stadssymbolaen Taj Mahal, där turister och affärsfolk tagits som gisslan och där nya bränder och explosioner rapporteras under torsdagen. Enligt en rapport idag torsdag har hotellet stormats av polis och gisslansituationen är över. Om det stämmer är oklart.

Det är alltså två stora, turisttäta och heta resmål som samtidigt står lamslagna. Orsakerna mellan dem skiljer dock. Kampanjen från PAD, People's Alliance for Democracy, vars gulklädda sympatisörer sedan månader förskansat sig kring regeringsbyggnaden i Bangkok och nu även intagit de två flygplatserna, har i allt väsentligt varit fredlig även om visst våld förekommit och sprängladdningar detonerat i Bangkok. PAD:s mål är att avsätta premiärministern och regeringen som man misstänker är en marionettregim styrd av den förre avgångne premiärministern Thaksin. Den gula färgen på PAD:arna klär sig i är den thailändske kungens färg. PAD är en till stor del rojalistisk rörelse, där det går att ifrågasätta det demokratiska inslaget (trots partinamnet). Uttalanden som gjorts av anhängarna tyder på att PAD snarare vill montera ner systemet med fria val som Thailand är rätt ensamt om i Sydostasien.

Kaos i Bangkok vid den stängda internationella flygplatsen. Foto: Sky News

Även om  thailändarna själva normalt är mycket lojala mot sin kung, i vars namn PAD säger sig agera, kan man fråga sig hur länge folket i övrigt orkar med protesterna. Blir blockaden av Bangkoks två flygplatser, där den internationella utgör ett nav i hela regionen med sina 40 miljoner passagerare per år, långvarig drabbas turistindustrin som förstås är väldigt viktig för Thailand. En motrevolt är samtidigt inte så trolig, känslan i Thailand är att folk till största delen vill ha lugn och ro och rimligtvis drar sig in i det längsta för att dra igång ett lokalt inbördeskrig i Bangkok. Militären, en tung thailändsk maktfaktor, drar sig också från att ta till våld. Indirekt stödjer militärledningen därmed PAD, samtidigt som det var militären som återinförde det demokratiska systemet efter den oblodiga kuppen då Thaksin avsattes. Läget ser alltså rätt låst ut. Regeringen sitter i krismöte idag på torsdagen. Om regeringen utlyser nyval och avgår är situationen rimligtvis löst, i alla fall tillfälligt, och flygen kan börja gå igen.

I Bombay, Indiens finansiella centrum, är läget betydligt värre sett till nivån av våld. Av vad som framkommit i nyhetsrapporterna är över 100 döda i den våldsamma terrorattacken, som tycks vara riktad inte minst mot utlänningar med brittiska och amerikanska pass.

Konflikten tycks delvis bottna i Indiens långvariga bråk med Pakistan, där stiderna om området Kashmir är centrala. Den pakistanska säkerhetstjänsten ISI har backat upp extrema terrorgrupper under många år som ett sätt att hålla igång striden om Kashmir gentemot Indien. Någon av dessa tros ligga bakom onsdagens terrordåd i Bombay. Å andra sidan har ISI också ett långvarit samarbete med USA och dess motsvarighet CIA, en sorts offentlig hemlighet där CIA via ISI utfört operationer i Afghanistan under kriget där med Sovjet på 1970- och främst 80-talet. Inte minst är ISI och Pakistan även nära allierade med USA i kampen mot terrorismen efter 11 september. Det är alltså en komplex situation, där Pakistan i en svår balansgång stödjer de terrorgrupper som landet ihop med USA samtidigt officiellt försöker bekämpa.

För turismen i de här båda länderna innebär terrorn i Indien och PAD:s flygplatskaos i Bangkok naturligtvis inget gott. Kreditkrisen och lågkonjunkturen föder varandra och börjar bli kännbara även i Asien. Bland andra OECD tror inte längre att de tidigare snabbväxande asiatiska ekonomierna orkar agera draglok när USA och Europa dras ned i recession. Att i det läget hamna i terror och politisk kalabalik som dessutom riskerar strypa strömmen av rika turister i två av Sydostasiens största ekonomier och turistdestinationer är ungefär det sämsta som kan hända.

2 kommentarer:

goooooood girl sa...

your blog is so good......

Anonym sa...

Islam slår till igen, och igen envisas den doktrinära vänstern med att hitta förklaringar överallt utom just: islam. Islam är en våldsideologi, Koranen + Hadith = Slakt av icke-muslimer. Den som ifrågasätter det frågar jag detta: Var är muslimernas fördömanden? Varför är det så OTROLIGT många områden i världen där muslimer dödar, dödar och dödar? Är de verkligen de "under-dogs" som Vänstern försöker få det till?

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest