BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

torsdag 22 mars 2007

Kväll i Kambodja

Phnom Penh. Man ska ha ett foto till visumansökan när man åker in i Kambodja. Det har såklart inte Erik. När det problemet är löst för en us-dollar extra kommer en snubbe fram och erbjuder sig att köra mig till mitt hostel på sin mc för tre dollar. Färden går genom ett svagt upplyst Phnom Penh som tycks befolkat av skuggor och där vi då och då möter en hoj på vår sida av vägen. Men alla kör lugnt och fint. Min chaufför har hjälmen liggande praktiskt i korgen där framme och berättar att han träffar sin familj, som bor långt bort, varje nyår.
Det är en svårslagen kontrast att flyga från det ultramoderna Singapore till Kambodja, ett av världens fattigaste länder. Man ser det redan vid inflygningen kvällstid - det är nästan helt svart där nere.
Nyss satt jag i lobbyn till där jag ska bo och pratade med nästa gäng svenska tjejer, denna gång från Skövde. De hade redan varit vid Angkor Wat, dit jag ska, och tipsar om bussen (det går dyr båt också). De hade inte så mycket mer att berätta utan försjönk snabbt i en Bridget Jones-film på en platt-tv på väggen.
Mitt rum är sjukt välstädat av en liten glad kambodjan som heter Joy och som även bar in min rygga från moppen. Det fick han en dollar för. Själv har jag fått mig en Angkor-pilsner för en dollar. Vad deras egen valuta heter har jag nästan glömt, än mindre betalat något med. En hund ylar ute och klockan är halv tolv.

Pilsner på flygplatsen


Äntligen hittade jag en bar. Carlsberg dessutom. Flyger till Phnom Penh om två timmar. Aldrig varit i så god tid till ett flyg.
De ställde en massa konstiga frågor när jag skulle checka i väskan: vart ska du sedan, har du returbiljett från Kambodja, hur länge ska du vara där? Jag förklarade min tänkta rutt med tåg, flyg och buss, och påpekade att jag har kinesiskt visum. Om kineserna släpper in mig kan väl knappast kambodjanerna vägra.
Rejält trött. Gått långt idag med. Skål.

Byggen överallt II


Singapores regering har garanterat en rad framtida byggen. En broschyr visar åtta stycken i Marina bay vid vattnet. På taket till de tre skraporna uppe till vänster ska en park anläggas.

Byggen överallt


Det här är Neo Junbin, fastighetsmäklare vid Far East Organization. Han står vid en modell av en lägenhetsskrapa som byggs precis bredvid utställningshallen i Singapores finansdistrikt, och förklarar varför en lgh för 1,8 mkr är en bra investering.
- Singapore håller på att bli en finansiell hub. Det är klart 2009. Många banker flyttar redan hit, bla Royal bank of Scotland. De behöver ha bostäder för personalen. Priserna kommer bara att öka, försäkrar Neo.
Men konkurrensen med Hongkong då?
- Det frågar alla om. De har sitt, vi har vårt. Och vi har en stabilare regering, säger han.

Här bjuds utsikt


Däruppe var jag igårkväll med de här linköpingsbrudarna. Få ställen kunde slå wtc i nyc, inte heller detta, men visst har man fin vy. Tyvärr debiteras överpriser i baren även här.

Kolonialism i kubik


Raffles. För dig som vill känna dig lite kolonial. Igårkväll stod det en fet drottning Elisabeth-Rolls utanför, idag bara en stek-Bentley med rafflesflaggor där fram. Fint ska det va. Men ölen i baren, där man kastar jordnötskalen på golvet, är faktiskt omotiverat dyr, motsv 70 kr. Sånt tänder jag inte på.

Hostelfrukost


Igår var det röd marmelad. Idag gul. Ombyte förnöjer.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest