BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

tisdag 27 mars 2007

U.S. Army 54th Infantery Division

Under en gummiplantage strax nordvast om Saigon gomde de sig. Gerillakrigarna som USA inte klarade att sla ut.
Vad som nu kallas Cu Chi-tunnlarna ar av den mindre storleken, omojliga for en vasterlandsk soldat att kravla sig fram igenom. Det var ocksa ett av en lang rad tunnelbyggen over en stor yta av Vietnam, varav flera tydligen byggdes redan under inbordeskriget.
Det ar vid dessa tunnlar jag var idag. Riktigt intressant. Annu battre blev det nar var guide, en vietnames i 50-arsaldern, visade sig ha krigat sju ar mot nordvietnameserna i den amerikanska 54:e infantreridivisionen som sambandsofficer bland annat. Tidvis var han forlagd till ett omrade precis i narheten av tunnlarna.
- Very dangerous, very dangerous, sa han och sag lite nedstamd ut.
Fast han var rolig ocksa. Han berattade pa sin knackiga engelska att det foddes barn nere i dessa tunnlar under kriget. Inne pa det temat kom han in pa detta med hur barn blir till, och undrade om nagon visste vad "virgin" betyder.
- A woman with no husband. So she doesn't know how big the banana is.

Nu ska jag ga upp och duscha, sedan ut och ata nagot. Ska agna en del tid at planering - tre tva natter till ar tankta i Saigon, sedan blir det Mekongdeltat, en eller tva dagar. Darefter tanker jag mig norrut mot Hanoi, med stopp langs nagon av stranderna dar, men jag vet inte exakt var och inte heller hur mycket tid allt far ta - jag vill ju hinna med Hongkong och en liten svang in i Kina ocksa. Dagarna gar fort.
Forst hade jag tankt fyra-fem dagar i Malaysia med sol och bad, men det vetetusan om jag hinner med. Den som lever far se. Tjena.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Spännande läsning varje dag. Se till att du får en vecka vila i solen! Har hälsningar från Helena, Malmö.
Kram/mor

Anonym sa...

Åh vad jag längtar efter ny rapport! Och bilder! /mor

Anonym sa...

Har inspirerats av ditt och din fars resandeoch beställde en resa till Bangkok 7/8-30/8 i år. Ska bli kul att prata med dig vid hemkomst. M.

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest